Bizim için en ilginci ise, yıllar önce yaklaşık aynı tarihlerde benzer şekilde yollara çıkan Hyundai ve Otosan'ın durumu. Hyundai kendini o kadar geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyorki kardeş markası KIA ile beraber dünyanın en çok satış yapan 4. otomobil firması.
İlk yıllarında lisansla Ford otomobiller imal eden Hyundai'n durumu ortada.
Otosan ise ikinci yerli otomobilimiz Anadol, sonrasında Ford otomobiller ve ticari araçlarla Ford'un en önemli üretim merkezlerinden biri konumunda.Bu arada Anadol ve prototip halinde kalan Çağdaş otomobili tarih sayfalarında artık.
2016 yılı verilerine göre Opel ve Vauxhall; General Motors markaları içinde yer alırken geçtiğimiz günlerde Peugeot -Citroen ve DS markalarından oluşan PSA'ya satıldı.
2017 ve sonrasında 9. sırada bulunan PSA üst sıralara çıkma eğiliminde olurken ,
GM alt sıralara inecek ve zararlarını azaltmış olacak!
Emisyon konusuyla başı bir hayli ağrıyan dünyanın bir numarası Volkswagen'in muhtemel zararları için elindeki marka veya markalardan bir kaçını elden çıkarmasını beklerken geçtiğimiz yıl Amerikalı ticari araç markası Navistar'ın % 16.6'sını almıştı.Çin'de bir çok yerli markayla iş birliği içinde üretim yaparak dünyanın en büyük pazarında bir numara olan VW, Hindistan pazarı için Land Rover ve Jaguar'ında sahibi olan TATA ile derin bir işbirliğine giriyor.
FIAT / FCA ve VW arasında olası bir birleşme görüşmesi sürpriz olmaz!
2016 yılı için dünyanın en büyük otomobil firmaları içinde bilinenlerin dışında 1.627.547 otomobil imal eden SAIC 13. ve 1.368.833 adet üretim yapan ChangAn 15. sırada yer alıyor.
Önümüzdeki süreçte yeni el değiştirmeler, kapanmalar ve Çin markalarının yükselişlerine tanık olabiliriz..
YUkarıdaki rakamlara sadece otomobil ve hafif ticari araçlar dahildir.
2017 Yılı itibarıyla ilk sıralarda yer alan grup şirketleri ve markalar
Volkswagen
Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat, Bugatti, Bentley, Lamborghini,
Ducati, Scania, MAN, Neoplan
Toyota
Toyota, Daihatsu, Hino, Lexus
Renault - Nissan
Renault, Nissan, Mitsubishi, Alpine, Infiniti, Dacia, Datsun, Lada, Samsung
Hyundai
Hyundai, KIA
Chevrolet, Cadillac, Buick, GMC, Holden, Wuling, Jiefang, Baojun
Ford
Ford, Lincoln, Troller
FCA / Fiat Chrysler
Fiat, Ferrari, Chrysler, RAM, Dodge, Jeep, Alfa Romeo, Lancia, Maserati
PSA
Peugeot, Citroen, DS, Opel, Vauxhall
Suzuki,
Suzuki, Maruti
Mercedes Benz, Smart, Freeghtliner, Mitsubishi Fuso, Setra, ThomasBus, BharatBenz, Western Star
BMW
BMW, Rolls Royce, Mini
SAIC
Maxus, MG (Morris Garage), Roewe, Yuejin, Baojun, Wuling, SUNWIN
ChangAn
JMC, Landwind, Chang'an, Chana
Baojun ve Wuling markaları GM ve SAIC ortaklığına ait.
Çinlilere helal olsun. Adamlar sonradan girdiler ancak şimdiden 13. sıradalar.
YanıtlaSilBizde bir yerli otomobil yapalım da isterse 30. olalım :D
Hyundai-Kia grubu'nun bu başarısına ancak şapka çıkartılır. Ne yazık ki bizim ülke olarak Hyundai gibi bir markamız bile yok. Hyundai'ye her zaman saygı ve sempati duyarım. Hyundai'ye sevsenizde, sevmesenizde başarısına saygı duymak zorundasınz
YanıtlaSilSırlamada ilk sıralarda yer alan gruplardan bazıları diğerlerine göre daha az markayla yer alıyor.Bu da, onların başarılarını daha değerli kılıyor. Toyota, Hyundai, Ford, Suzuki gibi..
YanıtlaSilÇİn ve Kore markaları yükselişte..
Yazıklar olsun koskoca ülkeyiz daha bir otomobilimiz bile yok. Koreliler, Kıbrıslılar, Çinliler kadar olamıyoruz. Bundan 5-10 sene sonra dünyada Koreliler söz sahibi olacaklardır Çinlilerin ise henüz zamana ihtiyacı var. Korelilere helal olsun adamlar yapıyor işte
YanıtlaSilYakında dünyanın ilk 5'i Uzakdoğululardan oluşacak. Avrupalılar çok büyük bir düşüş içerisinde Uzakdoğulular ise dünyada yüksek satış rakamlarına sahipler. Kore ve Çin markaları aldı başını gitti piyasasayı ele geçirmiş durumdalar. Hyundai&Kia 10 yıl sonra kendini daha da geliştirip aşacaktır bir tekim iki markada çok iyi bir satış grafiğine sahipler
YanıtlaSil