Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

DÜNYANIN EN EKONOMiK, EN VERiMLi , EN ÇEVRECi OTOMOBiLLERi...

Dünyanın en verimli ve en ekonomik otomobilleri yarışında Türkiye'den tam 16 ekip ve otomobil ilk sıralara yerleşmek için mücadele edecek..Her yıl düzenlenen yarışta Türkiye'den katılan takım sayısı giderek artıyor.Ankara ve istanbul'un dışında Sakarya, Kayseri, Mansia, İzmir ve Çorum'dan da katılım var.Tübitak'ın da her yıl İzmir'de düzenlediği yarışmayı sanki Rotterdam'da izleyeceğiz gibi görünüyor..




Gençleri geleceğin yakıtları ve verimlilik üzerine düşünmeye teşvik etmek için her yıl düzenlenen Shell Eco-marathon’a bu yıl Türkiye’nin 8 şehrinden 16 iddialı öğrenci takımı katılıyor. 15-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında Hollanda’da Rotterdam sokaklarında gerçekleştirilecek olan organizasyonda, 24 ülkeden üç bini aşkın öğrencinin kurduğu 224 takım mücadele edecek. Gençler, kendi geliştirdikleri araçlarla yakıt verimliliğinin sınırlarını zorlayacak.




Shell’in her yıl gençleri, geleceğin enerji alternatifleri ile çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek için düzenlediği Shell Eco-marathon’da geri sayım başladı. Avrupa genelindeki 24 ülkeden 3 bini aşkın öğrenci, en az yakıtla en uzun mesafeyi kat edecek aracı üretmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. 15-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında Rotterdam sokaklarında gerçekleştirilecek Shell Eco-marathon’da Türkiye’nin farklı üniversite ve liselerinden 16 takım yarışacak. İstanbul, Ankara, Manisa, Kayseri, İzmir, Çorum ve Sakarya’dan katılacak öğrenciler kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla yakıt verimliliğinin sınırlarını zorlayacak.




Royal Dutch Shell CEO’su Peter Voser, 29. Shell Eco-marathon hakkında şunları söyledi: “Geçen yıl Shell Eco-marathon Avrupa’yı ziyaretimde öğrencilerin yeni sokak pistine nasıl adapte oldukları beni çok etkiledi. Yeni nesil mühendislerin yaratıcılığı ve Rotterdam şehrinin sunduğu destekle, geleceğin enerji zorluklarına karşı yenilikçi yaklaşımlar tasarlamada Avrupa’nın yeteneğini göstermek istiyoruz.”

Shell & Turcas Kurumsal İletişim Müdürü Yankı Özkan Yıldırır, “Türkiye’nin, Fransa ve Almanya’nın ardından Avrupa’nın 24 ülkesi arasında en güçlü katılımı gösteriyor olması, genç mühendislerimizin, otomotiv teknolojileri ve yakıt tasarrufu konularında ne kadar başarılı çalışmalar yapabileceklerini ortaya koyuyor. Hepsi global düzeyde yarışmalarını sağlayabilecek yaratıcılığa ve kararlılığa sahipler.” diye konuştu.

Ekipler yarışa; “Prototip” ve “Şehir Konsepti” (Urban Concept) adlı iki kategoride katılıyor. Prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti otomobilleri ise günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışlarda; araçlara güç vermek için dizel, benzin, etanol, GTL gibi geleneksel yakıtlar ve hidrojen ile elektrik gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor. Bu yıl farklı olarak, güneş ve elektrik enerjilerinin birleşimi olan yeni bir kategori daha yer alıyor. Geçen yıl Rotterdam’da ilk kez kullanılan sokak pisti, yeni teknolojinin gerçek bir şehir merkezindeki performansını yansıtmış oldu. Beş adet 90 derecelik virajı bulunan yolda, takımların sürüş becerileri de önem kazanıyor.





Avrupalı kanaat önderleri forumda buluşacaklar

Geçen sene Shell Eco-marathon’a paralel olarak düzenlenen ve Enerji-Su-Besin kaynakları üzerindeki baskıların ele alındığı “Gelişime Birlikte Yön Vermek” forumunun ardından bu yıl 15 Mayıs 2013’te gerçekleşecek olan buluşma “toplumsal direnç” üzerine yoğunlaşacak. Foruma iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve yerel hükümetlerden temsilciler ile geleceğin liderlerinden oluşan yaklaşık 500 kanaat önderi katılacak. Forumda, günümüzün değişken dünyasında, koşullara nasıl adapte olunacağı ve nasıl büyüme sağlanacağı konularında fikirler paylaşılacak.



Takımların heyecanı dorukta

Türk takımlarının tasarladığı araçların, Türkiye ile Hollanda arasındaki transferleri Alışan Group’un lojistik desteğiyle gerçekleştirilecek.



Bu yıl Shell Eco-marathon’a katılan takımlar:

Anadolu Üniversitesi: Hidroana Takımı, kılıç balığından esinlenilerek tasarlanmış “Rainbow” isimli aracıyla prototip hidrojen kategorisinde yarışacak. (facebook.com/hidroana )



Ankara Üniversitesi: Hidroket Takımı, “Pars” isimli aracıyla prototip hidrojen kategorisinde yarışacak. TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışlarda 2’ncilik, iki kez 3’üncülük ve en iyi tasarım ödülleri kazandı. (facebook.com/Hidroket &twitter.com/hidroket )



Beşiktaş Sakıp Sabancı Lisesi: Sabancı Racing Team, “Fayton SS13” ile Şehir Konsepti GTL kategorisinde yarışacak. Daha önce 2005-2009 yılları arasında organizasyonlara katılan okul, 2006’da tasarım ikinciliği, 2008’de etanol dalında ikincilik kazandı. Geçen yıl ise elde ettiği 105.6 km/l’lik sonuç ile kendi kategorisinde ikinci oldu. (facebook.com/SabanciRT)



Boğaziçi Üniversitesi: BUHAR (B.Ü. Hidrojen Arabası) Takımı, prototip hidrojen kategorisinde yarışıyor. 1 litre benzine eşdeğer hidrojenle 1396 km yol kat ederek Türkiye'nin en verimli aracı ünvanını elinden bırakmayan BUHAR, 2011’deki Shell Eco–marathon Avrupa’da 1kWh enerji ile 156.6 km yol aldı ve Türkiye rekorunu geliştirdi. (facebook.com/buharteam?fref=ts )



Celal Bayar Üniversitesi: EcoMagnesia takımı, “Tarzan” isimli aracıyla elektrikli araç kategorisinde mücadele edecek. Takım, Shell Eco-marathon’a ikinci kez katılıyor.                       (facebook.com/ecomagnesia & twitter.com/ecomagnesia )



Erciyes Üniversitesi: 2006 yılında kurulan TYEKK (Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklar Kulubü) yarışmaya prototip hidrojen kategorisinde, balinaya benzeyen tasarımı nedeniyle ‘Moby Dick’ adını verdikleri aracıyla katılıyor. ( facebook.com/tyekk )



Gediz Üniversitesi: Ağırlıklı olarak makina, endüstri ve elektrik/elektronik mühendisliği öğrencilerinden oluşan GÜVE (G.Ü. Verimlilik Takımı) takımı, “GGC-1” ile benzinli prototip araç kategorisinde yarışacak. Organizasyona ikinci kez katılıyor.



Hacettepe Üniversitesi: Optimus takımı “Hudro” isimli aracıyla prototip hidrojen kategorisinde yarışacak. (facebook.com/hacettepehudro & twitter.com/hudrocar )



Hitit Üniversitesi: Adını Hitit uygarlığının ilk kralı olan Pithana’dan alan takım, “Extreme” ile hidrojen prototip kategorisinde yer alıyor. Takım, TÜBİTAK’ın Hidrojen Enerjili Araçlar yarışlarında 2011 yılında Türkiye 4’üncüsü, 2012 yılında ise Türkiye 5’incisi oldu. (facebook.com/hidromobil.pithana?fref=ts & twitter.com/_pithana_)



İstanbul Teknik Üniversitesi: İTÜ Makine Mühendisliği öğrencilerinin yeni ulaşım çözümleri bulmak amacıyla kurduğu kurduğu Facilis takımı, güneş panelleri de içeren elektrikli araç “Zahar” ile yarışacak. İkinci kez organizasyona katılıyor. (facebook.com/pages/FACILIS/ )



Marmara Üniversitesi: Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri öğrencileri tarafından kurulan Hydro Marmara takımı, “Hydrop Evulation” ile prototip hidrojen kategorisinde yarışacak. Takım, hidrojen enerjisinin günlük yaşamda yaygınlaştırılmasını hedefliyor. ( marmara.edu.tr)



ODTÜ: Hy-Tech Racing Takımı, “Hezarfen” ile şehir konsepti hidrojen kategorisinde yarışacak.  (facebook.com/pages/METU-HY-TECH-RACING-TEAM & twitter.com/hyTechRacing )



Sakarya Üniversitesi: SAİTEM Takımı, “Evrim 2” ile şehir konsepti elektrikli araç kategorisinde yarışacak. Geçen yıl Shell Eco-marathon’da 145 km/kWh ile Şehir Konsepti akü beslemeli elektrik sınıfında 7. oldu. ( facebook.com/saitem &twitter.com/saitem)



Şişli Terakki Lisesi: 8 kez Shell Eco-marathon’a katılan TEAM Terakki’nin prototip kategorisinde 1 litre yakıt ile 492 km ve 1 kW/saat elektrik ile 103 km gibi sonuçları bulunuyor. Takım bu yıl “Terakki Electric 2013” ile ilk defa şehir konsepti elektrikli araç kategorisinde yarışacak. ( facebook.com/terakkiteam & twitter.com/terakkiteam)



Yeditepe Üniversitesi: Elektronik ve makina mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan 7Tepe Team, “Cereyan7” ile şehir konsepti güneş enerjili-elektrikli araç kategorisinde yarışacak. Shell Eco-marathon’a ilk kez katılıyor. (twitter.com/cereyan7)



Yıldız Teknik Üniversitesi: Ae2 Project Team, “Ae2Solar3” ile güneş-enerjili elektrikli araç kategorisinde yarışacak. Ekip, Shell Eco-marathon’a ilk kez katıldığı 2011 yılında 1kW güç ile 437 km yol katetti. Takımın websitesihttp://ae2project.com/Turkcell Blog Ödülleri 2011’de en iyi otomotiv blogu seçildi. (facebook.com/Ae2Project &twitter.com/ae2project )



Shell Eco-marathon:

Shell’in düzenlediği Shell Eco-marathon’un temeli; Shell bilim insanlarının, en az yakıtla en uzun mesafeyi kimin gidebileceğini görmek amacıyla kendi aralarında girdiği bir iddiayla 1939 yılında atıldı. O zamanki adıyla, Mileage Marathon’da birinci olan araç, 1 litre yakıtla yaklaşık 20 kilometre yol kat ederken,  yıllar içinde sergilenen olağanüstü gelişmeyle aşılan mesafe 4.896 km/l’ye ulaştı. 1939’da başlayan bu iddia, 1985 yılından itibaren, her yıl çok sayıda ülkeden binlerce öğrencinin katıldığı Shell Eco-marathon’a dönüştü.

Shell Eco-marathon bugün; SEM Asya, SEM Avrupa ve SEM Amerika olmak üzere çeşitli kıtalarda düzenlenen etkinliklerden oluşuyor. Takımlar yarışa; “Prototip” ve “Şehir Konsepti” (Urban Concept) adlı iki kategori altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti (Urban Concept) otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor.http://www.shell.com/home/content/ecomarathon/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..