Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Periyodik Araç Muayenesiyle İlgili Soruların Cevapları

Periyodik araç muayeneleri; 
 emniyetli yolculuk etmek için olduğu kadar 
alım satımlarda da önemli bir ayrıntı.
Trafikte kullanılan araç kadar, diğer araçların 
güvenli olması gerekiyor.
 Karşınızdan gelen aracın freni , lambası ,
 kendi sürücüsünün olduğu kadar sizin içinde önemli! 
Periyodik Araç Muayenesi; T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda, tüm ülke çapında araç muayene hizmeti veren
TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları tarafından yapılıyor.Bu konuda sıkça sorulan sorulara TÜVTÜRK tarafından cevaplar verildi.

TÜVTÜRK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, “ TÜVTÜRK olarak 5 yıldır, Türkiye’nin tüm illerinde araç muayene hizmeti veriyoruz. Hali hazırda ülkemizin 81 ilinde, 73 gezici, 197 sabit olmak üzere 270 istasyonumuz bulunmakta. İstanbul ve Antalya’da da motosikletlere özel üç istasyonumuz mevcut. Bu çalışma ile amacımız, araç sahiplerinin bu önemli konuda daha fazla bilgi sahibi olmaları” diye konuştu. Özcan, araç sahiplerinin, her türlü bilgiyi TÜVTÜRK’ün müşteri hizmetlerinin 0 850 222 88 88 numaralı telefonundan veya www.tuvturk.com.tr internet sitesinden de edinebileceğini ifade etti.
          Randevu için ücret isteniyor mu ? Randevuyu nereden alabilirim?
1-   
Randevunun ücretli olduğu bilgisi kesinlikle yanlıştır. Internet aramalarında çıkan bazı aracılar randevu alma işini bir hizmet gibi vermektedir. Oysaki TÜVTÜRK’ün www.tuvturk.com.tr internet sitesinden veya müşteri hizmetleri 0 850 222 88 88 numaralı telefonundan  ücretsiz randevu alınabilmektedir.
2-  Aracımı bir yakınım veya tanıdığım muayeneye getirebilir mi?
 Evet ancak bu konuda bazı sınırlar var.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 19.12.2011 tarihli 2011/KUGM-17 /ARAÇ MUAYENE sayılı Genelge ile araçların muayene istasyonlarına getirilmesine ilişkin düzenlemelere göre, bir kişi bir ay içerisinde ruhsat sahibi olmadığı sadece bir aracı getirebilmektedir. 
Şirket araçlarının durumu ve diğer detaylar ile ilgili bilgileri  www.tuvturk.com.tr internet sitesinden alabilirsiniz.
          3-  Muayenede tespit edilen basit kusurlar, hemen istasyonda tamir edilebilir nitelikte, bunu orada yapsak olmaz mı?
Maalesef mümkün değildir. Bağımsız ve tarafsız bir muayene kurumu olarak tabi olduğumuz uluslararası ISO 17020 Akreditasyon standardına göre, istasyonlarımız dahilinde araçların tamir, bakım faaliyetlerinde bulunulması mümkün değildir. İstasyonlarımızda yedek parça satışı da yasaktır. Muayeneden geçemeyen araç sahipleri, eksiklerini TÜVTÜRK dışında herhangi bir yerde giderdikten sonra muayene tekrarına gelebilmektedir.
4-  Geçen yıl aracım muayeneden geçti, aynı araç bu sene kaldı. Neden?
         T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kusurlar tablosu belirli dönemlerde,  güncellenmektedir. Bu sebeple geçen muayenede aracınızda kusur karşılığı olmayan durumlar bu sene kusur olarak görülebilmektedir.
  5-      Çelik jant muayeneden kalıyormuş, Doğru mu?
Yanlış. Araç muayenesi sırasında, araçların jantlarının çelik ya da alaşım olduğuna bakılmamaktadır. Araç üzerinde bulunan jantların araçla uygunluğu kontrol edilmektedir. Jant ölçüleri araca uygunsa aracın muayenesi onaylanır.       
6- Araçların üzerinde yazı veya görselin olması, muayeneden kalmaya neden oluyormuş, doğru mu?
Yanlış. Logo ruhsata kayıtlı değilse araç muayenesi hafif kusurla sonuçlanır. Logo’nun tescil belgesine işletilmesi araç sahibinin istasyona başvurması halinde yapılır ancak yönetmeliğe aykırı olan logoların tespiti yapılmamaktadır.
             7-  Farklı lastik markaları nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş, doğru mu?
Yanlış. TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında lastiklerin diş derinliği kontrol edilir. Dört tekerlekten daha az araçların lastik diş derinliği en az 1 mm, dört veya daha fazla tekerlekli araçların lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmalıdır. Bunun dışında lastiklerin durumu kontrol edilir, lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak aşınma var ise ağır kusur olarak muayene raporu tutulur. Aynı aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kulllanıldığının tespiti halinde de araca ağır kusur verilir.
             8-  Aracımda bazı değişiklikler yaptım. Benim aracım muayeneden geçer mi?
Araçta yapılan değişiklikler AİTM (Araç İmal Tadil Montaj Yönetmeliği)  kapsamında bir tadilatsa buna uygun olarak tadilatının yapılması gerekmektedir. TSE onaylı geçerli bir tadilat projesi ile gelmeyen araçların muayenesi ağır kusurla sonuçlanır.  Koltuk kılıfının eskimesinden dolayı değiştirilmesi, periyodik bakım sırasında buji,balata gibi parçaların değişimi, aracın teknik özelliğini değiştirmeyen yedek parça değişimleri tadilat değildir.
 9- Araçtaki koltuk sayısı ile tescil belgesinde koltuk sayısı farklı olması nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş, doğru mu?
Doğru. Tescil belgesinde yazan koltuk sayısının, araçta da aynı sayıda olması gerekir. Aksi takdirde muayene ağır kusurlu olarak sonuçlanır.
10-  Ruhsat üzerinde kazıntı / silinti/ düzeltme nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş, doğru mu?
Doğru. Araç muayene ile ilgili yönetmeliğe göre ruhsatlarda üzerinde silinti/kazıntı / düzeltme var ise muayene ağır kusurlu olarak sonuçlanır.. Eğer ruhsatta bilgi değişikliği yapılacaksa, Tescil Şube’den aracın ruhsatı değiştirilerek bu işlem yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..