Sayfalar

Avitaş Motorsport, Yerli Otomobil ihraç ediyor

Hem yerli otomobil imal ediyor hemde yarışıyor..Control markasıyla bir çok farklı modelin yanında Dünya Rallikros Şampiyonası için yarış otomobili geliştiriyor, üretiyor.Şu ana kadar 27 otomobil ihraç edilirken 8 otomobilde Türkiye'de yollara çıkıyor..Bu araçları üreten Avitaş'ın direktörü Halid Avdagiç, üretim dahil bir çok aşamada bulunurken ralli pilotu olarak kimi Control 2, kimi Control 4'le yarışıyor..


Avitaş yerli spor otomobil üretiyor.


Aslında, Türkiye'de sektör ve motorsporları camiasının tanıdığı ancak  ralli kros şampiyonasıyla gündemde sık sık yer alan firmayı ve yaptıklarını dünya, Türkiye'den daha çok tanıyor.




Dünya Rallikros Şampiyonası RX Lites Kategorisindeki tüm araçları hazırlayan Avitaş, aynı zamanda Amerika Rallikos Şampiyonası (GRC) ve İskandinav Rallikros Şampiyonası (RallyX) na da otomobil üretiyor..


Avitaş yerli spor otomobil üretiyor.


Firmanın hedefleri arasında önümüzdeki yıl Çin, Rusya, Azerbaycan ve Avustralya gibi ülkelerde yarışmakta var.. Rallikros yarışları, 1-2 km gibi kısa parkurlarda her bir etabın 5 dakika sürdüğü ancak gün içinde 6- 7 yarıştan oluşan daha heyecanlı , seyirciyle araçların daha yakın olduğu bir motorsporları festivali!!!






Halid Avdagiç'in; Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nun ilk kez 21 Kasım 2014 Cuma günü yaptığı çalıştaydaki sözleri ise sadece düşünmeye değil uygulamaya değer-di...
İşte o sözler;

''Biz bir hayalin peşinden koştuk ve bugünlere geldik. Avitaş Motorsport iş birimini 2008 yılı sonunda kurduk. 2014 yılı itibariyle de Amerika Şampiyonası, İskandinav Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası kapsamındaki toplam 21 adet yarış Avitaş Motorsport tarafından üretilen Control 4 yarış otomobilleri ile yapıldı. Projenin başındaki hedefimiz, gerekli güvenlik donanımına sahip özgün yarış otomobilleri ile spora farklı bir bakış açısı getirerek, buzdolabındaki fikirleri sahaya çıkartmaktı.






Bunun için 2011 yılında ilk defa özgün yarış otomobilimiz ile Birmingham’daki yarış otomobilleri fuarına katıldığımızda o an için hiçbir sportif kategoriye uymayan otomobilimiz sporcuların ve spor kamuoyunun çok ilgisini çekti. 2012 yılı için öncelikli hedefimiz İngiltere Şampiyonasında start almaktı. Ama ortaya koyduğumuz fikir ve ürün dünya ölçeğinde ilgi görünce: 2013’te Amerikan Federasyonu, daha sonra İskandinav Federasyonu ve sonrasında da 2014’te FIA’nın ilgisini çekti ve sadece Control 4 yarış otomobillerinin yarışacağı şampiyonalar oluşturdular. Avitaş Motorsport’un kuruluşundan bugüne kadarki süreçleri kısaca özetlerken; farklı bakış açılarının, kural koyucu otoriteler tarafından kabul gördüğünü de örnekleri ile sizlerle iletmeye çalıştım. Bu noktada ise bazı ekonomik verileri sizlerle paylaşmak istiyorum:




Geçen sene dünyada 87 milyon taşıt üretildi. Türkiye’de üretilen taşıt sayısı 1.125.000 adet, İngiltere’de üretilen taşıt sayısı ise 1.600.000 adet. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde 1.000 kişi başına düşün otomobil sayısı 500-600 arasında. Bizde ise bugün için 150 mertebesinde ama önümüzdeki 10 yıl içinde 250 adet olacağı öngörülmekte. Gelelim otomobil sporlarına, 2013 yılında İngiltere’deki otomobil sporları ekonomisinin büyüklüğü 9 milyar Pound, yani 14 milyar Dolar. Peki, ülkemizdeki otomobil sporlarının ekonomik büyüklüğü ne kadar? 10 milyon Dolar, 20 milyon Dolar? İngiltere bizden % 40 daha fazla taşıt üretirken, kişi başına taşıt sayısı bizden 4 kat daha fazla. Peki İngiltere’nin otomobil sporları ekonomisi Türkiye’den niye 1.000 kat daha büyük? Veya biz niye İngiltere’nin sadece binde biriyiz? Bence bugün analiz etmemiz gereken en önemli konu bu olmalı.

Bu pencereden bakarak yapılacak tespitler ile geleceğimizi planlamayı öneriyorum.
Bunun için:
 
1. Devlet kurumları ile Tosfed arasında ilişkiler en üst seviyede derhal iyileştirilmeli.
2. Sporun ekonomisini büyütmemiz şart, bunu için otomotiv ekonomisinin temel aktörleri olan Otomotiv Sanayicileri Derneği: OSD, Otomotiv Distribütörleri Derneği: ODD, Taşıt Yan Sanayicileri Derneği: TAYSAD ile “kazan-kazan” prensibi içinde ortak projeler hazırlanmalı.
Bu konuda birkaç örnek:
> Yerli otomobil maratonları düzenlenmeli
> 12/24 saat dayanıklılık yarışları yapılmalı
> Tübitak destekli Formula Student gibi özgün yarış otomobili projelerinin yarışları organize edilmeli.





3. Acil eylem planı olarak, mevcut yarış otomobili araç parkının tamamının katılımı ile İstanbul’un merkezinde otomobil festivali şeklinde bir yarış düzenleyerek, halkın ve medyanın ilgisini çekmeyi başarmalıyız. Örneğin Karaköy, Galata Köprüsü ve Eminönü güzergâhına bir yarış düzenlemeye ne dersiniz?


 

4. Ülkemizde F1 ve WRC gibi farklı otomobil branşlarında bir çok Dünya Şampiyonası yarışını Tosfed başarı ile organize etti. Fakat bu yarışların katılımcıları ülkemize geldiler ve gittiler, bugün burada yoklar. Artık bu süreçleri lehimize çevirebilmeliyiz: Ülkemize özgü kurallar ile ülkemize özgü yarışlar organize edebilmeliyiz. Bunun için FIA kurallarına göre güvenlik tedbir almış her otomobilin FIA homologasyonu aranmaksızın tüm Ulusal Şampiyonalarda yarışması sağlanmalı. Bu arada dip not: Teknik kontrol süreçlerinin üçüncü taraf denetleme firmalarına devredilmesini öneriyorum. Bu sayede birçok karışıklığın önüne kolaylıkla geçilebilecektir.
5. Geniş halk kitlelerinin start alabileceği halk yarışları düzenlenmeli, burada iki önemli kriter söz konusu: Güvenlik ve yarış otomobilinin yarış sonunda 10.000 TL’ye organizatör tarafından satın alınabilmesi. Dolayısı ile halk yarışlarında pahalı otomobillerin yarışması önlenebilecektir.
6. Sporu daha değerli hale getirmeliyiz. Bunun için mevcut aktörler yerine yeni mecralara yönelmeliyiz. Örneğin Intercity’nin yapmayı hedeflediği tek marka kupaları gibi faaliyetler ile spora yüzlerce yep yeni isim kazandırılmalı. 

Son maddem ise;
7. Hükümetimizin yerli otomobil üretimini hedeflediği bu dönemde Tosfed’in bu konuda herhangi bir faaliyet yapmamasını kesinlikle anlayamıyorum. Bugün hala geç kalmadık.
Yerli otomobil hedefini sporla birleştirme şansımız var. Bunun için gerekli çalışmanın bir an evvel başlatılmasını çok önemsiyorum. Henry Ford’un 100 yıl önce dediği gibi:
“Pazar günü yarış kazan ki, pazartesi otomobil satabilesin.” Konuşmamın başında hayal etmekle başladığımızı söylemiştim. Sizleri de otomobil sporlarının gelişimi için hayal etmeye ve sonrada hayal ettiğimiz hedefler doğrultusunda tüm paydaşlar ile sporu büyütmeye ve geliştirmeye davet ediyorum.
Hepinize teşekkür ederim. ''









Kaynak; http://www.avitasmotorsport.com/
http://www.avitas.com.tr
https://www.facebook.com/AvitasMotorsport
http://www.rxlites.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..