Yerli otomobil, yerli araç, yerli tank derken gözler bir daha yerli motor konusuna döndü..Yerli otomobil çalışmalarında, klasik yakıtlı motorda yapabileceğimiz pek bir şey yok, teknoloji ve zaman olarak geri kalındı, maliyetler yüksek, gelecek elektrikli otomobilde düşüncesi hakimken öncelikli olarak yerli tankta kullanılmak üzere yerli motor ihalesinde Tümosan'la anlaşılmasıyla yeni bir aşamaya geçildi.
Tank için kullanılacak motor ve kabiliyetler , sonraki aşamalarda gemi, tren ve benzeri araçlarda da kullanılabilecek..
Elektrikli motor ve elektrikli motora sahip otomobiller konusunda net bir bilgi olmamasına rağmen; BMC, Hema Endüstri, DMA, Begler gibi firmaların az veya çok ,bu konuda çalıştıklarını basın ve internet aleminden biliyoruz.
Elektrikli motor da şarj süresi, hızı, pil / akü ömrü, şarj istasyonları, altyapı gibi konular üzerinde halen çalışılıyor ve şu an itibariyle bu alanlarda geliştirmelere ihtiyaç var.
Aslında görünmeyen bir konu daha var; elektrikli otomobil ile günümüzde artan nüfus, sanayi, konut gibi ihtiyaçlarla beraber müthiş bir elektrik ihtiyacı oluşuyor..
Bu ihtiyacı doğayı bozmayacak şekilde belkide hidro elektrik santralinin yanında güneş ve rüzgar santrallerinden azami derecede faydalanılması gerekmektedir.Doğalgazlı santraller de bir çözüm. Ancak kömüre dayalı, üstelik çevreyi kirleten teknolojiler geleceğimizi karatmaktan ağaçlarımızı kaybetmekten başka bir işe yaramıyor. ;İhtiyaç varsa da eldekiler yenileştirlip, filtreleri özellikle çalıştırılmalı ama yeni kömür santralleri yerine de diğer çevreci sistemler kullanılmalı.
Kısaca elektrikli otomobil kullanılırken elektrik; çevreyi kirleterek, doğayı yokederek elde ediliyorsa gelecek için büyük bir sorun var demektir!!
Aslında bu süreçte hibrid motorlu araçlar şu an için en ideal olanı!
Renault bile elektrikli otomobillerini piyasaya sürerken geçen aylarda hibrid bir otomobil hazırlama ihtiyacı duydu.Dünyanın en çok otomobil imal eden markası Toyota, aynı zamanda dünyanın en çok hibrid otomobilini üreten bir firma..
Günümüzde ekonomi ve çevreci yanlarıyla otomobilde dizel motor kullanımı gittikçe artıyor.Benzinli otomobillerde duraklama ve düşüş sözkonusu.Sanayi Bakanlığı, geçtiğimiz günler de yerli dizel motor üretilmesi için bir çalışma başlattı..
Türk otomotiv tarihi içinde yerli motor üretiminde; Motosan, Gümüş Motor, Pancar Motor, Tümosan önemli yer tutan isimlerden. Günümüzde; daha önce yerli kamyonet üreme isteğide olan, modern motor ve traktör imalatçısı Tümosan (bence yerli otomobili de üretebliir!),
Hema Endüstri/Hattat, BMC yerli dizel motor çalışmalarında yer alabilecek adaylardan.
Bilgi için http://www.sanayi.gov.tr/NewsDetails.aspx?newsID=17396&lng=tr
http://www.toyota.com.tr/hybrid-innovation/hibrit-nasil-calisir.json
http://www.tumosan.com.tr/
Tümosanın 6 silindirli motor projesinden haber var mı ?
YanıtlaSilBöyle bir bilgi veya habere biz ulaşamadık. Büyük ihtimalle bu yönde ve haliyle yerli tank için geliştirme çalışmları sürüyordur..
YanıtlaSilhttp://www.tumosan.com.tr/tr/index.php/haberler/8-tuemosan/haberler/236-tumosan-6-silindirli-yerli-motor-uretimi-calismalarini-fev-turkiye-isbirligiyle-surduruyor burada 2014 yılında ateşleneceği yazıyor
YanıtlaSil2014 geçti ama mbir şeyler yapacaklar herhalde.. ;)
YanıtlaSilMotor üzerinde başka raylı araçlar ilgili de çalışmaları var. İstif makinalarına başladılar..