Aslında Beyoğlu Tünel'in yanında kocaman ama bir o kadar da sıradan gibi duran Ulaşım Kütüphanesi var. 6-7 yıl kadar önce
araçların birer tane kopyasının yollara çıkıyor olması güzelse de eldeki servisten çıkan araçlarla yine İETT'de olmayan ama hurdaya çıkmış, çıkacak araçlardan oluşacak bir Ulaşım Müzesi hem çok ilgi çekecektir,
ulaşım, otomotiv, sanayi ve tarih adına bilgilendirecek, hafta sonları için farklı bir alternatif olacak hemde İETT'ye para kazandıracaktır. Tabii ücret düşük tutulması şartıyla!
Yeni otobüs hatları ve 144 yıllık İETT tarihini anlatan iki ciltlik eser ile ilgili basın bültenleri aşağıda yer alıyor..
BEYAZIT-EYÜP SULTAN HATTI 7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞACAK
İETT Ramazan Hatları sayısını bu yıl dörde çıkardı. İETT’nin Ramazan ayı boyunca hizmet vereceği R1 Uzunçayır-Maltepe Sahil Parkı, R2 Yenikapı-Cevizlibağ, R3 Eyüp-Beyazıt ve R4 Güneşli-Esenler-Eyüp hatları İstanbullular’ın Ramazan ayında kutsal mekanlara ve Ramazan etkinlik alanlarına rahatlıkla ulaşabilmelerini sağlayacak.
Eyüp-Beyazıt R3 hattı sayesinde vatandaşlar tarihi yarımada üzerinde bulunan Ayasofya, Sultanahmet, Beyazıt, Süleymaniye, Şehzadebaşı, Hırka-i Şerif, İskenderpaşa, Fatih, Mihrimah Sultan ve Eyüp Sultan gibi camileri ziyaret etme fırsatı bulacak. Ramazan ayına özel Beyazıt-Eyüp Sultan arasında hizmet verecek Ramazan Hattı iş günleri 3 otobüsle hafta sonları 4 otobüsle 7 gün 24 saat boyunca ring sefer yaparak hizmet verecek.
RAMAZANDA MANEVİYATA YOLCULUK
Eyüp-Beyazıt Ramazan hattına ilaveten bu yıl Ramazan ayında Yenikapı Etkinlik Alanı'ndan-Cevizlibağ Metrobüs İstasyona R2 hattı 18.00 ile 01.45 saatleri arasında, Maltepe Etkinlik Alanı'ndan-Uzunçayır İstasyonu’na R1 hattı 18.30 ile 02.00 arasında ve Güneşli-Esenler-Eyüp arasında R4 hattı 18.20 ile 02.00 arasında karşılıklı seferler yapılacak.
Eyüp-Beyazıt Ramazan hattının güzergâhı ise Eyüp İskelesi-Eyüp Sultan-Nişanca-Eyüp Sultan Bulvarı-Demirkapı-Şehitlik- Edirnekapı-Acıçeşme- Karagümrük-Yavuzselim- Balipaşa-Mehmet Akif Ersoy-İskenderpaşa-Aksaray- Laleli-Beyazıt olmak üzere tarihi ve manevi değeri olan yerler üzerinde planlandı.
‘İSTANBULLULAR EVE ULAŞMA TEDİRGİNLİĞİ YAŞAMAYACAK’
İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, 5 yıldır devam eden uygulamanın bu yıl daha da genişletildiğini belirterek “İstanbul Ramazan ayında capcanlı bir hale geliyor. Bu hareketliliğe ayak uydurmak, yolcularımızın konforunu düşünmek zorundayız. Etkinlik alanları ve kutsal mekânlar arasında aktarma yapmadan seyahat edebilmeleri için ramazana özel 17 otobüsle hizmet vereceğiz. Özellikle iftardan sahura kadar hatlarımızın çalışması İstanbullular’ın evlerine ulaşma tedirginliği yaşamasını engellemiş olacak” dedi.
İstanbul’da toplu ulaşımın miladını atlı tramvaylarla başlatan ve bu yıl 144. yaşını kutlayan İETT, kitap dünyasına yeni bir eser daha kazandırdı. “Fotoğraflarla İstanbul’da Ulaşım” adlı iki ciltlik kitapta İstanbul’un toplu ulaşım tarihinde iz bırakan olaylar ve İETT’nin ilkleri yer alıyor.
İSTANBUL’UN OTOBÜSLÜ YILLARI
İstanbul’da toplu ulaşımı 1871 yılında Azapkapı-Beşiktaş hattında açılan ilk atlı tramvayla başlatan, daha sonra elektrikli tramvay işletmeciliğine geçen, şehri 1927 yılında ilk otobüslerle tanıştıran, 1961 yılında troleybüsleri devreye alan, otobüslerin yaygınlaştırılmasının ardından 2007 yılında açılan metrobüsle iki kıtayı birbirine bağlayan İETT, arşiv çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
İstanbul Kent İçi Ulaşım Tarihçisi Akın Kurtoğlu tarafından hazırlanan ve İETT Fotoğraf Arşivi’nden seçilen fotoğraflardan oluşan “Fotoğraflarla İstanbul’da Ulaşım” adlı iki ciltlik eserde İstanbul’un otobüslü yılları konu ediliyor.
ÇEVRECİ TROLEYBÜSLER
İETT’nin ilklerinin yer aldığı kitapta, dünyada sadece İETT için üretilen ve kısa sürede kentin simgesi haline gelen Leyland’lar, motorundan fokurdamaya benzer sesler çıkardığı için halk arasında “çaydanlık” olarak anılan Büssing’ler, 1979 yılında alınan ilk körüklü otobüsler, şehrin önemli meydanları, Aksaray, Eminönü, Bahçekapı, Taksim, Tünel gibi kesişme noktaları anlatılıyor.
Kitapta ayrıca devrinin çevreci araçları troleybüsler, hizmeti vatandaşın ayağına götüren İETT’nin gezici tahsilat vezneleri, seyyar biletçiler, anons kamyonetleri, sağdan direksiyonlu otobüsler, ekspres hatlar, Sirkeci Üst Geçidi, Karaköy Alt Geçidi, Taksim-Levent tercihli yolu ile İstanbul’un ilk teleferik hattı da yer alıyor.
Kitap, İstanbul’un kent ve ulaşım tarihi üzerine çalışan araştırmacılar için kaynak niteliği taşıyor.
Fotoğraflarla İstanbul’da Ulaşım 1- 2 / Haz: Akın Kurtoğlu / İETT Yayını / 274 (137+137) sayfa / İstanbul, 2015
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..