Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Güvenli ulaşım için, lastik kontrolü ve değişimi önemli

Kış lastikleri rafa kalkarken yaz lastikleri zamanı başlıyor.Otomobilinizin ayakakabıları; güvenlik, performans, yakıt tüketimi ve verimli olabilmesi için kontrol edilmeli gerekiyorsa değişmeli  ayrıca mevsimine göe kullanılmalı!Bu konuda ilgili kurumlar ve firmalar, yetkililer gerekli uyarıları yapıyorlar.
Nisan ayına girdiğimiz şu günler yazın habercisi ancak lastikle ilgili basın bültenleri de  gerekli hatırlatmaları yapıyor;
.Yaz lastiğine geçerken +7°C sıcaklığa dikkat edin!

.Emniyetli sürüşün temel şartı mevsime uygun lastik kullanmak!
 .Yaz lastikleri yollara, kış lastikleri otele!
_Kış lastiği zorunluluğu uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona eriyor ancak yaz lastiğine geçişte önemli bir uyarı LASİD’den geldi. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; yürürlükteki "+7°C 'nin altındaki sıcaklıklar" ifadesine dikkat çekerek kafası karışan sürücülere ‘’Kış lastiğinden yaz lastiğine geçerken, bulunduğunuz bölgedeki sıcaklıkların +7°C’nin üzerine çıkıp çıkmadığını öncelikli olarak dikkate alın’’ uyarısında bulundu

Kış koşullarında daha fazla yol tutuşu, kısa fren mesafesi gibi özellikleri ile, akıcı ve güvenli bir trafik için zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması, 1 Nisan tarihinde sona eriyor. Hava sıcaklıkları mevsim normalleri altında seyrederken; sürücülerin yaz lastiğine geçişle ilgili merak ettiği ‘’Kış lastiklerini ne zaman çıkarmalıyız’’; ‘’Yaz lastiğine ne zaman geçmeliyiz’’ sorularına cevap Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD’den geldi. LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; ilgili yönetmelikte belirtilen ‘’+7°C’nin altındaki sıcaklıklar’’ ifadesine dikkat çekerek ‘‘Yasal süre 1 Nisan tarihi itibarıyla sona ermekle birlikte; yükümlülük kapsamında hava sıcaklığının +7°C’nin üstüne çıkması gerektiği belirtilir. Bu yüzden güvenli bir sürüş için sürücülerden beklenilen de bu kriteri dikkate almalarıdır. Sıcaklıklar değişken olmakla birlikte mevsim normallerinin altında seyredebiliyor. Bu yüzden yaz lastiğine geçerken; öncelikli olarak 1 Nisan tarihini değil; bulunduğunuz bölgedeki hava sıcaklıklarının +7°C üzerine çıkıp çıkmadığını dikkate alın’’ uyarısında bulundu.

‘’Yaz lastiğine zamanında geçiş önemli’’ diyen LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; kış lastiklerinin çıkarılıp uygun ve önerilen koşullarda saklanması gerektiğinin altını çizdi. Kış lastiği uygulamasına ilginin her geçen yıl arttığına dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; şunları söyledi: ‘’Zorunluluk kapsamına alınmasa da binek araçların da kış lastiği tercih ettiğini gördük. Kış lastikleri bilindiği üzere +7°C’nin altındaki sıcaklıklarda daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi avantajı vererek trafiğin akıcı ve güvenli bir şekilde işlemesini sağlıyor ve bizleri hayata bağlıyor. Kış lastikleri kış koşullarına uygun tasarlanmış olup, +7°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda kullanım koşullarına uygun değildir. Bu yüzden sıcaklıkların artmasıyla birlikte; daha üstün performans ve güvenli bir sürüş için yaz lastiklerine geçiş önemlidir.’’

Kış lastiği uygulaması nedir? Kış lastiği zorunluluğu; kış koşullarına bağlı olarak artan trafik kazalarını engellemek; akıcı ve güvenli bir trafik sağlamak için Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı’nca hazırlanan genelge uyarınca, 8 Kasım 2012 tarihinden bu yana uygulanıyor. 10 Kasım 2014 tarihinde yeniden düzenlenen genelge; 4 milyondan fazla ticari aracın+7 derece santigrat altındaki hava koşullarında, 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasındaki dönemde kış lastiği kullanımını zorunlu kılıyor. Bakanlık uygun görürse; hava şartlarının gerektirmesi halinde zorunluluk 1 ay daha uzatılabiliyor. Kış lastiği zorunluluğuna uymayan araç sürücüleri 519 TL para cezası ile cezalandırılıyor.

LASİD: Lastik endüstrisini geliştirmek; sektörü yurt içi ve yurt dışında daha güçlü bir şekilde temsil edebilmek amacıyla lastik sanayicileri ve ithalatçıları BRİSA, CONTINENTAL, GOODYEAR, MICHELIN ve PIRELLI tarafından kuruldu. 03 Ağustos 2015 tarihinde üye olan HANKOOK, 05 Şubat 2016 tarihinde üye olan PIRELLI OTOMOBİL LASTİKLERİ A.Ş. ile üye sayısı 7 olan Dernek, sektör ve ürünlerle ilgili konularda kamuoyunu bilgilendirmeyi, doğru ve bilinçli lastik kullanımını yaygınlaştıracak faaliyetler gerçekleştirmeyi; sektörün sorunlarını topluca ele alarak sektör ile resmi kurumlar, yasa koyucular ve toplum arasında köprü görevi görmeyi hedeflemektedir.

_Emniyetli sürüşün temel şartı mevsime uygun lastik kullanmak!
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte artmaya başlayan sıcaklıklar,
lastik değişim zamanının geldiğine işaret ediyor. Uzmanlar, mevsimine göre lastik kullanmanın emniyetli sürüş için önemine dikkat çekerken; bunun yakıt tasarrufu, performans ve lastik ömrü konusunda önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor
.


Nisan ayıyla birlikte artan sıcaklıklar, ülkemizde kış lastiğinden yaz lastiğine geçiş sürecinin bir habercisi niteliğinde bulunuyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın halen yürürlükteki yönetmeliğine göre de şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların, 1 Aralık 2014'te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Nisan tarihi itibarıyla sona eriyor.

Mevsimine göre lastik kullanımı, emniyetli bir sürüşün yanı sıra araç sahiplerinin yakıt, performans ve lastik ömrü konusunda önemli avantajlar elde etmelerini sağlıyor.

Akpulat: “Yazın kış lastiği kullanmak, sürüş emniyetini tehdit eder”

Brisa Tüketici Ürünleri Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat, kış ve yaz lastiklerinin -tıpkı kıyafetler gibi- mevsimine göre kullanılması gerektiğinin altını çiziyor. Akpulat, lastik kullanımı ve değişimiyle ilgili sürücülere şu uyarılarda bulunuyor: “Hava sıcaklıklarının yükselmeye başladığı dönemlerde, mutlaka kış lastiğinden yaz lastiğine geçmek gerekiyor. Çünkü kış lastiklerinin yazın kullanılması halinde, araçların fren ve yol tutuş gibi sürüş emniyeti açısından kritik olan performanslarında düşüş yaşanabiliyor. Aynı zamanda araçların yakıt tüketiminin de artmasına neden oluyor.


Son olarak, yaz ve kış lastiklerini gerekli mevsim aralığında kullanmak, 12 ay boyunca değişmeyen bir takım lastiğe kıyasla daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Dolayısıyla mevsime göre 2 farklı takım lastik kullanarak maliyet bakımından da önemli avantaj elde edersiniz.”

Yaşadığınız şehirdeki hava koşullarını takip edin
Hava koşullarını yakından takip ederek mevsim dönümlerinde lastik değişimi yapmak gerektiğini belirten Levent Akpulat, kış lastiklerinin yaz aylarında artan sıcaklıklardan olumsuz etkilenmemesi için direkt güneş ışınlarından korunması ve mümkünse araçların gölge alanlara park edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Lastik Oteli, değişim zamanı geldiğinde size hatırlatıyor

Türkiye lastik pazarı lideri Brisa’nın, hayata geçirdiği inovatif hizmetlerden biri olan Lastik Oteli, sürücülere kış lastiklerini kullanmadıkları dönemlerde sigortalı olarak saklama olanağı sunuyor. Lastik Oteli, değişim zamanı geldiğinde size hatırlatıyor ve bu değişim işlemi, yine Brisa’nın uzman ve eğitimli servis personeli tarafından gerçekleştiriliyor. Böylece kullanıcılar için pratik bir depolama çözümü sunulurken, lastikler en ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan, asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak bir mekanda) muhafaza edilerek, kullanım ömürleri boyunca aynı şekilde performans göstermeleri sağlanıyor.

_Yaz lastikleri yollara, kış lastikleri otele!
Bahar aylarında havaların ısınmasıyla, kış lastikleri lastik oteli raflarına kalkıyor ve yerini yaz lastiklerine bırakıyor.
Peki yaz lastikleriniz hala kullanılabilir durumda mı?


Bunu anlamanın en iyi yolunun lastiklerin diş derinliğini ölçmek olduğunu belirten Euromaster uzmanları, diş derinliği yasal sınır olan 1,6 milimetrenin altına düşmeden önce, lastiklerinmutlaka yenilenmeleri gerektiğini vurguluyor.


Aracınızın yolla tek temas noktası olan lastiklerinizin, sürüş güvenliği sağlayabilmesi için diş derinliğinin 1,6 milimetrenin altında olmamasına dikkat edin.

Lastik diş derinliği neden bu kadar önemli?

· Lastik sırt deseninde bulunan kanallar, suyu tahliye etmekle görevlidir. Lastiklerin diş derinliği ne kadar fazla olursa, su o kadar kolay tahliye edilir ve bu sayede suda kızaklanma riski azalır,
· Aracın yol tutuşunu etkiler, yani lastiklerin diş derinliği azaldıkça aracınızın yol tutuşu da azalır,
· Lastiğin diş derinliği azaldıkça, fren mesafesi artar.
Güvenli yolculuk ve yakıt tasarrufu için kullanılabilir durumda olan lastiklerin yanı sıra,doğru hava basıncına şişirilmiş lastiklerle trafiğe çıkılması gerektiğini belirten Euromaster uzmanları, düzenli kontroller için tüm sürücüleri servis noktalarına davet ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..