yerli otomobil ve uçak üretimlerini engelleyerek bindiğimiz dalı kesmek gibi!
1947'de yapılan bir anlaşmayla Almanya,Türkiye'ye krom ve demir cevheri karşılığında birde üstüne krediyle BMW 801 D-2 motorlu Focke-Wulf 190 A3 uçaklarını yedek parça ve mühimmatıyla beraber veriyor.
Türkiye'ye trenle gelen 72 adet uçak, montaj ve testleri tamamlandıktan sonra ülkenin farklı yerlerinde göreve başlar.Kullanımı kolay ve kıvrak olduklarından pilotların sevdiği uçaklardan olan FW190Aa3'ler 1949 yılı içinde yedek parça sorunu yüzünden parçalanır.Haber bültenlerine konu olan uçakların kimi parçalara ayrılıp yağlı brandalar altında gömüldüğü, Amerikan yardımı için ortadan kaldırıldığı veya envanterden çıkarılıp hurda verme işlemlerinin zorluğu sebebiyle toprağa gömüldüğü ifade ediliyor. Bütün sebeblerde mantıklı görünüyor!
Focke-Wulf 190Aa3 modelindeki a harfi yabancı veya ihraç anlamını ifade ediyor.
O, dönemde Türk Hava Kuvvetleri'nde FW190A3 lerden başka İngiliz Spitfire MkVb uçaklarıda yer alıyor.Yine, aynı zamanda Amerka Birleşik Devletleri ile ilişkiler gelişiyor ve gündeme 16 ülkeninde içine yer aldığı Marshall Planı-Yardımları çıkıyor.Marshall Yardımıyla bu kez hava kuvvetlerimize P-47 Thunderbolt uçakları ekleniyor.
1912 yılı başlarında Türk Ordusu ilk pilotlarına ve ilk uçaklarına kavuşurken Türk Hava Kuvvetleri'nin internet sitesinde, bir çok uçakla beraber yazımızda adı geçen uçakların sayısı ve hizmete giriş- çıkış tarihleride aşağıda yer alıyor;
Uçak Tipi:: Focke Wulf FW-190A-3
Hizmete Giriş Yılı:1943
Hizmetten Çıkış Yılı:1947
Adet:72,
Hizmete Giriş Yılı: 1944
Hizmetten Çıkış Yılı: 1948
Adet: 39
Uçak Tipi: Supermarine Spitfire Mk.VC
Hizmete Giriş Yılı: 1944
Hizmetten Çıkış Yılı: 1948
Adet: 71
Uçak Tipi: Supermarine Spitfire Mk.IX
Hizmete Giriş Yılı: 1947
Hizmetten Çıkış Yılı: 1954
Adet: 170
Uçak Tipi: Republic P-47D Thunderbolt
Hizmete Giriş Yılı: 1948
Hizmetten Çıkış Yılı: 1954
Adet: 180
Focke Wulf FW-190A-3 modeli uçaklar; ilk uçuşunu 1939'da, dünya genelinde 1941 yılında hizmete girip 1949 yılında hizmetten çıkarılmış.Tek pilotlu, tek motorlu uçak;
avcı, avcı-bombardıman tipleriyle toplamda 20 000 adet imal edilmiş.
Uçağın gücü 1677 beygir. P-47D Thunderbolt'lar ise 2600 beygir gücünde.
Diğer taraftan şu bilgileri hatırlayalım;
Türkiye'nin ilk uçak fabrikası 1926'da Kayseri de kuruldu, 1954'te kapatıldı; A–20, F–13 ve G–23 model uçak bakımı ve onarımı yapıldıktan sonra kapatılıp 1931 de tekrar faaliyete geçen tesis; 1937 yılında Alman Gothaer Waggon Fabrik A.G. lisansıyla 45 adet Gotha 145 uçağı,
Polonya Panstwowe Zaklady Lotnicze lisansıyla da 20 adet PZL-24A-24C, 1940'ta ise İngiliz Philhips And Powis Aircraft Ltd. lisansıyla Miles M.14 Magister uçaklarının imalatına başlanıp bu uçaktanda toplam 24 adet üretilmiştir.
1945'te Ankara'da uçak motoru fabrikası kurulmuş, 29 Ekim 1948'te üretime başlamış,
145 beygir gücünde İngiliz De Havilland Gipsy Mayor 10 motorundan 25 adet imal edilip yerli MKEK-4 Uğur uçaklarında kullanılmış.
Vecihi Hürkuş; Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve imalatçısı olarak ilk yerli uçağı, 1923'te ganimet olarak ele geçirilen Yunan uçağının motorlarından yararlanarak 28 Ocak 1925'de "VECİHİ K-VI adıyla yapar.Muhtemeldir ki, ülkemizin tarihindeki başarıların cezayla başlayan ilk olay olarak ödül yerine ceza alır.Uçma izni alınacak bir kurum, kuruluş olmadığıından izinsiz havalanması Vecihi Hürkuş'un ceza almasına neden olmuştur.Bu cezalar; Nuri Demirağ'ın uçak fabrikasında ve Devrim Otomobili'nde dekarşımıza çıkacak!
Vecihi Hürkuş, cezaya rağmen Türkiye'nin ilk sivil uçağı VECİHİ XIV, ilk eğitim uçağı VECİHİ XV, Nuri Demirağ için NURİ BEY adındaki VECİHİ XVI, VECİHİ SK-X, modellerini üretmiştir.
Son bir not; yerli uçak üretiminde adı geçen kişi ve kurumlar; Eskişehir Uçak Fabrikası,
Ankara Tomtaş (Tayyare, Otomobil ve Motor Türk Anonim Şirketi), Kayseri Tayyare Fabrikası (KTF), Türk Hava Kurumu Uçak Fabrikası (Ankara-Akköprü ve Etimesgut),
Taysu Projesi ( 1992 THK ile İngiliz EPA arasında.Ancak iptal edildi), Ankara Rüzgar Tüneli, MKE, Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ.
Bindiği dalı kesen bir ülke!
Yerli otomobili, yerli uçak girişimlerimizi hep içerden, dışardan destekli fark etmez,
yine içimizdekiler engellemiş.
Yararlanılan kaynaklar;
www.hvkk.tsk.tr
http://www.airkule.com/yazar/baslik/475
http://www.airkule.com/yazar/TURKIYE-DE-UCAK-URETIM-FAALIYETLERININ-TARIHCESI-4/479/
http://www.kokpit.aero/fw190-turkiyeye-gelis
http://www.arkaguverte.com/medyaciklar/bakin-ucak-fabrikalarini-kim-kapatti-o-hani-yere-goge-konulamayan-biri-var-ya-8477/
http://www.kokpit.aero/mustafa-kilic-turk-ucak-imalati-tarihi
https://tr.wikipedia.org/wiki/Vecihi_H%C3%BCrku%C5%9F
Eskiden bir şeyler yapmamız birilerinin zoruna gidiyormuş demek ki. Neden bu kadar cezalandırılmış bu girişimciler anlamak gerçekten güç. Bu engelleyen adamlar kendilerini vatansever olarak görüyorlar mıydı acaba? Öyle ise gerçekten çok yanlış insanlar gelmiş geçmiş demek ki. Allahtan şu anda öyle engellemeler filan yok. Tam tersi devlet babayiğit aradı otomobil için ancak özel sektörden çıt çıkmadı? İnşallah yerli otomobilimiz yerli uçak ve helikopterimiz, yerli gemimiz yerli roketimiz her şeyimiz olur inşallah :D
YanıtlaSilDışardan Türkiye nin bağımlı olması, muhtaç olması ve kendi ayaklarının üzerinde duramaması hep istenmiş, halen de öyle. Günümüzde bir silkiniş, kıpırdanma söz konusu ama şu an için yine yeterli değil.Dışarıya paralar dökmeden -en azından yerli otomobil için- yerli otomobil imalatı sözkonusu; DMA, Tümosan, Karsan, Motosan, Hattat, Onuk Taşıt, Avitaş Motorsport, Volkicar ve dğer bir çok girişim bir araya gelsin veya gruplar oluştursun..Neler olmaz ki..
YanıtlaSilİnşallah Yılmaz kardeş inşallah. Türkiye ağır sanayide çok geri kaldı çok.
Sil