Sayfalar

Yerli Motor, Yerli Tank ve Almanya

Yerli tankı kim üretecek?
Milli tank Altay'ın prototiplerini Otokar, Aselsan, Roketsan ve Rotem (Hyundai) hazırlarken  Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ihaleye Otokar, FNSS ve BMC'yi davet etti.Bir süre önce ise yukarıda adı geçen firmalarla beraber 6 şirketin ihaleye girebileceği ifade edilmişti.Bu durumdan başka tankın motoru hangi firmadan, nasıl karşılanacak sorusu daha cevap bulamadı!



İlk aşamada 250 tankın imal edilmesi düşünülmekle beraber projede, önce MTU imzalı, daha sonra ise yerli motor kullanılacaktı. Şu aralar yine en yüksek seviyeye çıkan Almanya gerginliği ilk üretilecek tanklarda kullanılması planlanan motor sorunu nasıl sonuçlanacak bilinmiyor.


TRump, Yerli Motor ve SUV ile elektriklenen dünya!


Sakarya Arifiye'de yer alan Otokar tesislerinin yakınlarında Karasu'da BMC'nin öncelikli olarak yerli tank ve yerli otomobil amaçlı fabrikası bir kaç yıla kadar faaliyete geçecek.
FNSS ise Ankara'da ikamet ediyor. Toplamda 1000 tankın silahlı kuvvetlere verilmesi karşılığında 10 milyar Dolarlık bir rakam görünüyor.

Üretimde her 3 firmanın ayrı ayrı veya ortak yada sadece birinin imal etmesi söz konusu olabilir.3 yerli firmanın da birbirine yakın olması avantaj.





Otokar, BMC ve FNSS; yetenekleri ve ürettikleri araçlarla bu işin üstesinde rahatlıkla gelebilir.

Motor konusunda ise yerli imkanlarla beraber; Ukrayna, Rusya, Japonya, füze konusunda işbirliği yapılan Çin ve Güney Kore cephelerinden faydalanılabilir.Ama zaman faktörü ve  yanmalı motorların geleceği konuları da çok önemli.Bu aşamada bu çalışmalara paralel olarak hibrit, hidrojen ve elektrik motorlu tank üzerinde de ciddi anlamda çalışılmalı!






Yerli tank ve otomobil konusunda zaman zaman adı geçen BMC de ise yetkililer,
 " BMC'nin 2025 yılı ciro hedefi 5 milyar dolar. 2025 yılına geldiğimizde yıllık 2-2,5 milyar dolar ihracat gücü olan bir BMC hayal ediyoruz.'' diyor.BMC'nin Rheinmetall ile beraber çalışma planı ise rafa kalkacak gibi!


Yerli Tank Rakiplerine Karşı


Almanya - Türkiye geriliminde; Türk firmalarına karşı yaptırımlar, özellikle savunma sanayi projelerinde Türkiye'ye ihracatın yasaklanması ve Alman firmalarına karşı yaptırımlardan korkuluyor.Türkiye adına Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanlarımız Alman şirketlerine karşı soruşturma dahil olumsuz bir durumun söz konusu olmadığını ifade ettiler.

Not;
'' Savunma şantajı işe yaramaz
Almanya ile son olarak Büyükada tutuklamaları üzerinden başlayan gerilimde bir kez daha savunma ambargosu gündeme geldi.
'' 
başlıklı Yeni Şafak Gazetesi  22.07.2017 tarihli haberinde
'' ....
Olası ambargo ihtimallerine karşı Fırat Kalkanı’nda Leopard tank yerine ağırlıklı olarak M48 ve M60 tankları tercih edildi. Bugün Almanya’dan tank parçaları gelmese de hurdaya ayrılan tanklardan parça teminiyle tankların sıfır ayarında onarımı yapılarak TSK’nın ihtiyaçlarının karşılanabileceği ifade ediliyor. Türkiye bir yandan da milli tankını TSK envanterine katmaya hazırlanıyor. Altay tankında Alman motor üreticisiyle anlaşmanın iptali ardından hızla alternatif arayışına girildi. Altay’a yeni motor Ukrayna’dan bulundu.
.....
Tekerlekli zırhlı araçlar için motor üretildi. Yine TÜMOSAN da milli dizel motoru üreterek milli zırhlı araç Pars’a taktı. Halen tekerlekli araçlarda kullanılan her iki motorun da paletli araçlara rahatlıkla uyarlanabileceği belirtiliyor. Almanya ambargoları ise çoğunlukla silah ve mühimmatta uygulanıyor....
....  ''  deniyor..


Kaynak;
http://www.hurriyet.com.tr/cumhurbaskani-erdogandan-alman-sirketleri-aciklamasi-40527289
http://www.aksam.com.tr/ekonomi/altayin-seri-uretimi-c2icin-bmc-davet-edildi-c2/haber-644225
http://www.yenisafak.com/ekonomi/savunma-santaji-ise-yaramaz-2760698

1 yorum:

  1. Türkiye de büyük hacimli dizel motor yapılamaması çok üzücü çok geri kalmışız. Umarım bu sorunlar giderilir. Umarım BMC kazanır çünkü yerli otomobil için de elini güçlendirir bu durum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..