Sayfalar

Ford'la otomobil üretmek isteyen Mahindra, Hisarlar'dan sonra Erkunt Traktör'ü satın aldı!

Yerli traktör markası Erkunt, Mahindra'ya satıldı.2003 yılında yerli tasarımlı traktör olarak ortaya çıkan Erkunt Traktör; motor blokları, güç aktarma organları gibi farklı otomotiv parçaları imal eden Erkunt Sanayi tarafından kuruldu.Ürettiği traktörlere Kısmet, Bereket, Nimet, Servet, Kıymet, Kudret ve Haşmet adını veren Erkunt Traktör; dünyanın en büyük üçüncü traktör markası olan Mahindra bünyesine geçerken, Hindistanlı firma aynı zamanda Mahindra markasıyla SUV,  otomobil, kamyon, otobüs, savunma araçları, hava ve deniz araçları  imal ediyor. Ayrıca Ssangyong, Peugeot Motosiklet, Sampo Rosenlew (Biçerdöver ve iş makinası), Mitsubishi Traktör'ünde sahibi.Şimdi de Eskişehirli Hisarlar ( ve Turkar!) ve Ankaralı Erkunt Traktör.





Araçlarında Deutz ve Perkins markalı motorlar kullanan Erkunt Traktör, yurtdışına da Armatrac markasıyla traktör satıyor.Araçların güçleri 50 ile 110 beygir arasında değişiyor.
Doğrusu, yerli marka ve tasarımla Türkiye'nin ilk beş traktör markasından biri olan Erkunt Traktör'ün Mahindra ile güçlerini birleştirmesinden ziyade tamamen (basına göre) satılması iyi olmadı. Yerli marka ve araçlar diye çalışıla dursun bir yerli markayı elden çıkarmak şık durmuyor!Mali zorluklar varsa, markayı bir süre sonra küçültmek veya kapatmaktansa belki bir çözüm oldu!

Yerli 4x4; Turkar, Mahindra'ya mı satıldı?





Diğer taraftan Mahindra bu girişimlerle Avrupa'ya ve Türkiye'ye yerleşmek istiyor.Mahindra'nın bir dönem ülkemizde traktörleri ve Bolero, GOA adlı SUV modelleri satılmıştı.


Konuyla ilgili basın bülteni aşağıda yer alıyor;

 Türkiye’nin ilk yerli traktörü Erkunt, dünya traktör devi Mahindra ile güçlerini birleştirdi

Erkunt Traktör dünyanın lider traktör üreticisi Hintli Mahindra&Mahindra (M&M) ile Türkiye ve dünya pazarında tek çatı altında faaliyet göstermek üzere anlaştı. Hisse devri anlaşmasının onaylanmasından sonra, Erkunt Traktör Türkiye pazarının lider markaları arasında yer almayı hedefliyor.



Erkunt Haşmet 110 Limited Edition


Dünya’nın ilk kadın traktör üreticisi ve Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan bugüne kadar pek çok ilke imza attıklarını vurgulayarak şunları ifade etti:
“Sektöre girdiğimizde iki gerçeği çok iyi biliyorduk: Sahadaki 1 milyon 200 bin civarındaki traktörün yarıdan fazlası ekonomik ömrünü doldurmuştu. Artık hurda traktör sınıfına giren 25 yaş üstüydü ve bu traktörlerin mazot, yedek parça gibi işletme giderlerinin hem çiftçinin bütçesine hem de ülke ekonomisine verdiği zarar çok büyük rakamlara ulaşıyordu. Oysaki bu ülkenin çiftçisinin bu ülkenin toprağına, iklimine ve çiftçilerin ihtiyacına göre tasarlanmış traktörlere ihtiyacı vardı. Biz bu ihtiyacı analiz ettik ve tasarıma döktük. Erkunt Traktör, Türk mühendisler tarafından tasarlanan ilk traktör markası oldu.”







Türk tarımına global güç geldi
Tarımsal üretimin ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından en az sanayi kadar büyük önem taşıdığına dikkat çeken Erkunt şunları söyledi:
“Ekonomide dışa bağımlılığın temel sebebi, kendi kendine yetecek kadar üretim yapamamak ve nüfusun temel gereksinimlerini karşılayamamaktır. İleri ekonomiler açısından, tarımsal faaliyetlere devam etmek artık bir gelişmişlik göstergesi haline geldi. Dünyada son on yılda hiçbir malın fiyatı tarım ürünleri kadar artmadı. Erkunt Traktör olarak bu süreçte Türk tarımının en büyük destekçisi olmaya çalıştık. Kurulduğumuz ilk günden beri milyonlarca kilometre yol kat ederek çiftçimizin taleplerini yerinde dinleyip, hep yenilikçi çözümler ürettik. Türkiye'nin kendine yetebilecek bir ülke olduğuna inanarak, tarımsal üretim ithalatının yaratacağı dış ticaret açığının önüne geçmeyi amaç edindik. Tarımsal mekanizasyonun yurtiçinde üretiminin de bu sürecin önemli bir parçası olduğunu her fırsatta vurguladık. Bu anlayışın bir uzantısı olarak küresel ekonomiyle entegre olmamız gerektiğini biliyorduk, küresel çapta güçlü bir yatırımcıyı Türkiye'ye çekerek büyük bir başarıya daha imza attık.”


Ford, Hindistan'da araç üretirken ABD'de fabrika mı kapatacak?


Erkunt Traktör, Mahindra’nın global ittifakına katıldı
Erkunt, “2018 yılında kutlayacağımız 15. yılımıza M&M’le birlikte güçlü bir giriş yapıyoruz. Markamızı, M&M’nin global üretim ve satış ağının önemli bir parçası yaparak ülkemize ve ülkemiz çiftçisine daha fazla kazandırmak için çalışacağız” diye konuştu.
Hintli M&M, Erkunt Traktör’den önce Güney Koreli otomotiv şirketi Ssangyong'un yüzde 71, Peugeot Motosikletlerinin yüzde 51, Mitsubishi Tarım Makinelerinin yüzde 33, Finlandiyalı Sampo Rosenlew Oy şirketinin yüzde 35 hissesini satın almıştı.


TÜRKiYE'NiN EN HAŞMETLİ ARACI


“Türkiye çok değerli bir stratejik pazar”
M&M Tarımsal Ekipmanlar Bölüm Başkanı Rajesh Jejurikar, Türkiye’nin konumu, ileri teknoloji altyapısı ve tarımsal kapasitesiyle hem üretim hem pazarlama açısından çok değerli bir stratejik pazar olduğunu belirterek şunları söyledi:


ARMATRAC


Son üç yıl içinde yüzde 35’in üzerinde büyüyen Türkiye traktör pazarı, artan iç talebin yanı sıra sahip olduğu bölgesel imkânlarla da öne çıkan bir vitrin ve Türkiye bulunduğu coğrafi bölgenin en büyük oyuncusu. Son on yılda Türk çiftçilerinin farklı bölgesel gereksinimlerini karşılayarak ürün yelpazesini sürekli genişleten Erkunt Traktör de bu pazarın en güçlü markalarından birisi. Erkunt'un yaygın bayi-servis ağı ve yerel tedarik zinciriyle, hızla büyüyen bu pazarda bugünden sonra Mahindra ile birlikte daha önemli adımlar atacağına inanıyoruz. Mahindra dünyadaki gücünü ve imkanlarını Türkiye’deki mekanizasyon sektörünü geliştirmek için seferber edecektir. Bu güçlü birleşmenin Türkiye’ye ve bölgeye önemli katkılar sağlayacağına inanıyor, her iki ülke ve marka için bereketli ve kazançlı olmasını diliyorum.”

Çiftçilere dünya çapında 2 bin 500’den fazla yetkili satıcıyla hizmet veren M&M, yılda 270 bin traktör üretiyor. 19 milyar dolar büyüklüğü ile havacılıktan turizme, finansmandan inşaata, tarım makinelerinden enerjiye 10 farklı sektörde faaliyet gösteren M&M çatısı altında 100’ün üzerinde ülkeden 164 şirket yer alıyor.


Otomobilde İtalyan estetiği ile Hindistan işbirliği


2003 yılında tamamen yerli sermaye ile kurulan Erkunt Traktör, bir yıl gibi kısa bir sürede Türkiye'nin ilk yerli tasarım traktörünü üretmeye başladı. Sektörde 3 yıl garanti veren ilk marka olan Erkunt Traktör, Türk çiftçisinin güvenini kazandı. 6 yıl içinde Pazar üçüncülüğüne yerleşerek Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına girdi. 

http://www.armatrac.com
http://www.erkunttraktor.com.tr
http://www.erkunt.com.tr
http://www.mahindra.com

1 yorum:

  1. Yazık olmuş. Demek ki paraya daha çok ihtiyaçları varmış. Böyle bir marka oluşturup tamamen satmak çok yanlış olmuş. O kadar emeği çöpe atmışlar resmen.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..