Sayfalar

Ünlü markaların Türkçe isimli modelleri; Aslan, Bora ve Dost

Aslan, Dost ve Bora. 
Dünyanın önde gelen markalarının bin bir farklı isimdeki araçlarından üçü.
Belki daha vardır.Ben bunlara takıldım!Güney Kore'nin ve dünyanın yükselişteki otomobil markası Hyundai, 2015 yılında ormanların kralı Aslan'ı lüks otomobil sınıfında konumlandırırken, Almanya ve emisyon denince hemen onun adı gelir; Volkswagen'in Bora'sı ve dünyanın en kalabalık ve gelecek vaad eden ülkelerinden birisinin büyüyen firması Ashok Leyland'ın Dost'u, misafirlerimiz..






Otomobillerin Aslan'ı özellikle Mercedes Benz C Serisi , BMW 3 Serisi ve Audi A4'ü hedef alıyor.Uzakdoğu'nun Aslan'ı teknolojisi  ve tasarımından daha önce belki adıyla Türkiye'de ilgi görecektir.Hatta Türk futbolunun Aslan'ına da sponsor olunur reklamı yapılabilirdi! Önden çekişli Aslan'ın kalbinde 3 ve 3.3 litrelik  iki motor yer alıyor.




Türkiye'de ise aynı adla yerli bir traktör markamız var; Aslan Traktör!


Şu sıralar, kasırgalar gündemde.Daha kısa süren ve yağmurla gelen fırtına ise Bora olarak adlandırılıyor.Otomobil dünyasında iki farklı Bora adı geçiyor; Volkswagen ve Maserati Bora.






Maserati Bora; Giorgetto Giugiaro (Italdesign) tarafından tasarlanmış, iki kapılı, ortadan motorlu, arkadan itişli bir coupe.Bu süper spor otomobilde 4.7 ve 4.9 litrelik V8 motorlar kullanılmış.Artık klasik bir otomobil olan Maserati Bora 1971 ile 1978 yılları arasında imal edilmiş.






Volkswagen Bora ise 4. nesil Jetta olarak 1998 yılı ile 2005 yılı arasında üretildi.Otomobil, kompakt sınıftaki  Volkswagen Golf modelinin sedan ve station wagon versiyonu olarak bantlardan indi.Araçta 1.4 ile 2.8 litre arasında farklı hacimlerde motorlar kullanıldı.Bora, Vento'nun yerini alırken onunda yerini yeni nesil Jetta aldı.Türkiye'de Bora adını alan model ABD ve Güney Afrika gibi ülkelerde Jetta adıyla satıldı.

Türkiye'de de rüzgarla çalışan bir Bora vardı bir ara!





Diğer taraftan dünyanın en büyük otomobil pazarı Çin'de Volkswagen Bora adıyla modern bir sedan üretilmekte.1.6 ve 1.4 litrelik benzinli motorlar, manuel ve otomatik vites seçenekleriyle beraber start-stop sistemleri dahil bir çok teknolojiyi içinde barındırıyor.Volkswagen Çin'de Bora'nın yanı sıra Jetta, Santana , Sagittar, Beetle,Touran, Golf, Toureg, Tiguan, Phaeton, Polo, Magotan, Sharan, Lamando, Lavida, C-Trek, Teremont, Scirocco, Passat, Phideon ve CC modellerini satıyor...


HEMA'DAN; KASIRGA, BORA, ŞiMŞEK, TAYFUN







Bora, eBike ve diğer iki tekerliler


Dost, Hindistan'ın baharat kokulu yollarında; bir zamanlar güneş batmayan imparatorluk denen İngiltere'nin ünlü British Leyland Motors Corp. şirketinin eski izlerinden yola çıkmış Ashok Leyland firmasının hafif ticari aracı olarak geziyor..Ashok Leyland, hafif ticari araçlardan başka otobüs, kamyon,çekici ve askeri taşıtlar imal ederken Nissan ile işbirliği yapıyor.


Dünyanın en çok satan 1100 otomobili







Ashok Leyland DOST;  3 silindirli, 1.5 litre,  Turboşarjlı Dizel Common Rail (TDCR) motoru , (BS-4), 58 beygire ve 157.5 Nm tork değerine sahip.Azami hız ise 80 Km.




Kaynak
http://www.maserati.com
http://www.volkswagen.de
http://www.vw.com.cn
http://www.hyundai.co.kr
http://www.ashokleyland.com/
http://www.otometre.com/2014/10/otomobillerin-aslani-38-000-dolar.html
http://www.otometre.com/2016/01/yeni-yerli-traktor-luleburgazdan-aslan.html
http://www.otometre.com/2012/05/volswagen-bora-ve-rek-bora.html

4 yorum:

  1. Hyundai keşke Aslan'ı Türkiye'ye getirseydi doğru fiyat politikası ve pazarlamayla satışlarda büyük iş yapabilirdi. Hyundai Aslan'ı Türkiye'ye getirmeyerek çok büyük hata yaptı. Keşke Hyundai Aslan'ı Türkiye de üretse ne kadar güzel olur. Hyundai Aslanla Audi, BMW, Mercedes gibi premium markalara çok iyi bir alternatif olabilirdi

    YanıtlaSil
  2. Hyundai Aslanla birlikte ülkemizin Avrupa'daki futboldaki en başarılı kulübü Galatasaray'a da iyi bir sponsor olurdu. Peugeot da aslan ama Hyundai'ye Galatasaray'a sponsor olmak daha çok yakışırdı. Galatasaraylı futbolculara da Hyundai birer tane de Aslan verirdi güzel bir sponsorluk anlaşması yapabilirlerdi. Hyundai'nin yerinde olsam Aslan'ı Türkiye'ye getirirdim Audi, BMW, Mercedes alamayanlara iyi bir alternatif sunardım

    YanıtlaSil
  3. Hyundai Genesisle başaramadığı başarıyı Aslanla iyi bir satış, pazarlama ve reklam stratejisiyle başarabilirdi. Ancak doğru motor seçenekleri ve donanım paketleri de çok önemli. Aslan sınıfındaki en iyi tasarımlardan birine sahip

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..