Türkiye’de 9. kez düzenlenen ve konusunda uzman isimlerin konuşmacı olarak katılımda bulunduğu Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı, 29-30 Mart 2018 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Forumda Bozankaya markasından Ar-Ge Merkezi ve Teknoloji Müdürü Dursun Çiçek, “En İyi Uygulamalar” kategorisinde “Toplu Taşımada Yeni Yaklaşım” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
Bozankaya Ar-Ge Merkezi ve Teknoloji Müdürü Dursun Çiçek, enerji odaklı araç konsepti başlığı altında yerli olarak üretilen Türkiye’nin ilk 10m, 12m, 18m ve 25m elektrikli otobüsleri başta olmak üzere bu araçların bataryaları, araç menzilleri, yüksek verimlilikleri, verimli modüler şarj sistemlerini, rejeneratif prensibini, elektrikli otobüs tahriklerini “The SCL” batarya sistemlerini, elektrikli otobüslerin ekonomisi ve çevreci özelliklerini anlattı.
Panelin en dikkat çeken konuşmalarından birini yapan Çiçek, “Elektrikli otobüsler konusunda bir Türk markası olarak tarih yazıyoruz.
Türkiye’deki Ar-Ge merkezimizde 100’e yakın çalışanımız var ve projelerimizi hızlı şekilde hayata geçirebiliyoruz. Bu rakamlar sonucunda gururla diyebiliriz ki son iki yılda Ar-Ge’ye yatırımımız ile Volkswagen (%6.4) ve BMW’nin (%6) dahi üzerinde yer alıyoruz.
Ürettiğimiz araçlarda akıllı batarya sistemleri kullanıyoruz.
SILEO elektrikli otobüslerimiz 4 saatlik bir şarj ile 400 km menzil yapabiliyor. Araçlarımız aynı zamanda yokuş aşağı giderken elde edilen fren enerjisini rejeneratif enerji yöntemiyle depolayarak bu menzili uzatabiliyor.” şeklinde konuştu. Hem çevreci hem de ekonomik işletim maliyetleriyle belediyelerin toplu taşıma sorunlarına çözüm üreten Bozankaya, aynı zamanda fuar alanında 10.7m’lik %100 elektrikli otobüsü SILEO’yu da sergiledi.
Forumun açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, aynı zamanda SILEO otobüsü de yakından inceledi.
Türkiye’nin yeni nesil elektrikli otobüsü; SILEO
Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda sergilenen ve Bozankaya tarafından üretilen çevre dostu, sessiz ve sıfır emisyon özellikleriyle ön plana çıkan yeni nesil SILEO otobüsler, %100 elektrikli 10, 12, 18 ve 25 metre uzunluğunda modellere sahip. 4 saatlik bir şarjla 400 km mesafeyi kat edebilen yeni nesil SILEO, içten yanmalı motor yerine aks üzeri elektrikli motor kullanılması sayesinde geniş ve ferah bir iç hacim yaratırken aracın yolcu taşıma kapasitesi 25m modelinde 232 yolcuya kadar çıkabiliyor.
Bozankaya 2014 yılında ilk defa ürettiği birinci nesil %100 elektrikli otobüsüne oranla ağırlığı artırmadan araç iskeletinde farklı materyallerin de kullanıldığı ve elektrik, elektronik sistemlerinin verimi artırılmış, yeni nesil SILEO’ da daha modern çizgiler barındırıyor. Modern şehirlerin yeni ulaşım aracı olmayı hedefleyen Yeni SILEO’ nun tüm Ar-Ge çalışmaları Bozankaya Ar-Ge Merkezi’nde %100 yerli sermaye ve Türk mühendislerin çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Hızlı yolcu indirme ve bindirme olanağı sağlayan %100 alçak tabanıyla Yeni SILEO, şehir içi ulaşımda sıfır emisyon ile çevre dostu bölgeler oluşturulmasına yardımcı olacak. Yeni nesil SILEO %75'e kadar fren enerjisini geri dönüştürebiliyor ve bu sayede sürüş mesafesini de büyük ölçüde artırabiliyor. Bir jeneratör görevi de gören çekiş motoru, frenleme enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor ve sürüş esnasında bataryayı dinamik olarak şarj ediyor. Tüm yol koşulları dikkate alındığında Yeni SILEO ortalama 0,8 kWh/km’den başlayan tüketim değerleri sergiliyor. Yolculuk esnasında ileri teknoloji elektrikli motorları sayesinde rahatsız edici hiçbir motor gürültüsü olmayan Yeni SILEO bu formuyla modern şehir hayatına da sağladığı konforla uyum sağlıyor.
Bozankaya Hakkında
1989 yılında Almanya’da %100 Türk sermayeli bir AR-GE şirketi olarak hizmet vermeye başlayan Bozankaya, elektrikli ticari araçlar ve raylı sistemler tasarımı ve üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Fikri mülkiyet hakları kendine ait araçlarını Ankara’da kendine ait üretim merkezlerinde üretmektedir. Bozankaya, 2016 yılı AR-GE harcamalarına cirosunun yüzde 11’i oranında pay ayırmıştır. Bu alanda Türkiye ortalaması binde 9, OECD ortalaması ise yüzde 2 oranındadır. Son 5 yılda gerçekleşen 22 Ar-Ge projesinin toplam bütçesi 20 milyon Euro’nun üzerindedir. AR-GE projeleriyle geliştirilen ürünlerin tamamı ticarileşmiş olup ürünler ile ithal ikamesi sağlandığından, önemli ölçüde kaynağın ülkemizde kalmasını sağladığı gibi aynı ürünlerin ihracatı ile de döviz girdisi gerçekleşmiştir. Ar-Ge alanındaki bu üstünlüğü Bozankaya’ya; her biri ilk yerli tasarım ve üretim olan; %100 elektrikli otobüs, %100 alçak tabanlı tramvay ve “Trambus” olarak adlandırılan modern troleybüs sistemi gibi yolcu ve çevre dostu, sıfır emisyonlu ürünleri %60’ları aşan yerlilik oranıyla yurt içi ve yurt dışına milli aracımız imajıyla satma başarısı katmıştır. Bozankaya, 2018 yılında Türkiye’nin ilk metro ihracatını gerçekleştirecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..