Araştırma, geliştirmelerine devam eden Güleryüz, özellikle şehiriçi alçak tabanlı otobüs ve iki katlı otobüse yoğunlaşmış olmakla beraber şehirler arası otobüste üretiyor.
1967 yılında kurulup 1968'de zamanının ağaç kasa araçlarını metal kasa otobüse dönüştürmeye başladı.Ayrıca Bedford ve Fiat kamyon şaseleri üzerine karoser üretiminin yanında kazalı araçların yenilenmesi de yapılan işler arasındaydı.
Günümüzdeyse 9.5, 10.5, ve 12 metre uzunlukta ürettiği araçları, yakında elektrikli motora sahip versiyonlarla destekleyecek.4.5 - 5 saatlik şarj ile 160 - 200 km yol gidebilecek çift katlı ve kent içi otobüsler üzerinde çalışmalar sürüyor.
Güleryüz, dünyada çift katlı otobüs imal eden dört firmadan biri olup Türkiye'de ise tek konumda.Bu sınıfta Avrupa'da % 30 paya sahip.Ürettiği otobüslerin şasilerini de kendi üreten Güleryüz'ün araçları özellikle İtalya, Almanya, İsveç, Danimarka, Romanya dahil bir çok Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerinde başarıyla yol alıyor.
GÜLERYÜZ, EVOBUS, DAİMLER
Mercedes-Benz şaseli, Güleryüz GL 9, 9 metre uzunluktaki lüks otobüsleri,
2013 yılında CNG çevre dostu otobüs üretimi takip etti..Üretim günümüzde sürüyor ve bu araçların çoğunluğu İstanbul yollarında çalışıyor.
2018 yılının en yerli otobüsü hangisi?
Güleryüz Otomotiv, Türkiye'nin ilk hidrojen yakıtlı otobüs projesi çalışmalarına 2011 yılında Birleşmiş Milletler desteğiyle başlamış bir kurum.
Elektrikli araç, Güleryüz'den...
Kaynak; http://www.guleryuz.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..