Ford Trucks, uluslararası pazarlara da hitap edecek Türkiye’de geliştirip ürettiği yeni çekicisinin ön gösterimini İstanbul Sancaktepe’deki Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleştirdi. Ford Trucks’ın yeni çekicisi, 500 beygir gücüyle yüksek performans sunarken, uzun yol kullanıcılarına ev konforu odaklı 2,5 m. kabin genişliği ve ileri teknolojileri ile üst segmentte standartları yeniden belirleyecek.
Ford Otosan, Ford Truck markasıyla güncel olarak Ford Cargo'yu en yüksek 480 beygir gücünde bir motorla imal ederken Ford Brezilya'da ise Cargo, en fazla 420 beygirlik motorlarla yollara çıkıyor.Ve Cargo ilk modelinden bu güne karakteristik çizgisini devam ettiriyor.
Yeni araç muhtemelen Cargo'dan başka bir isim taşıyacak.Avrupa Ford'un 1975 ile 1984 arasında, Fransız Berliet markasının kabinlerini kullanarak Cummins motoruyla imal ettiği Transcontinental modeli günümüzde yaşatılmak istenebilir.Berliet zaman içinde Renault bünyesine girdiğinde aynı araç küçük farklılıklarla; Berliet, Renault ve Ford markasıyla imal edilmişti.Son zamanların ilgi gören Volvo ve Scania çizgileri, yeni çekicide kendine yer bulmuş.
Şunu demek istemiyorum; yanlışlıkla başka bir kamyon üretmişler!!!
Öndeki siyah ve oval köşeli karakteristik Ford ızgarası; Cargo, hafif ticari araç ve otomobillerle bir bütünlük içinde.Yani aynı aileden olduğunu vurguluyor.
Kabinin içini, basın bülteni ve başka kaynaklarda göremedik.
Ülkemizde yapılan büyük çalışmalardan biri olup takdire değer.Ama biraz dış tasarım kendine has olsaydı daha güzel olurdu.
25.07.2018 günü Sakarya'dan İstanbul'a otoyoldan gelirken yolda kamuflajlı Yeni Ford çekiciyi gördüm..Testler sürüyor Ama Almanya'daki fuarda final yapılacak demek..
Ford Otosan, geçtiğimiz yıllarda Çin'e kamyon hazırladı, üretime geçti, bu yıl da yepyeni bir araç ortaya çıkardı.Ve anlattıklarına göre yeni model ve teknolojik anlamdaçalışmalar hızla devam ediyor..
Konuyla ilgili basın bülteni aşağıda yer alıyor;
ABD'de üretilen en yerli otomobil % 75'le Honda!Sonra Mercedes..
Ford Trucks, yeni çekicisinin temellerini oluştururken, yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerini dinledi ve farklı pazar koşullarına uygun olarak baştan sona yepyeni bir çekici geliştirdi. Geliştirilme sürecinde Türkiye dâhil 5 ülkede süren saha çalışmalarında 900 şoför, 44 filo yöneticisi ile görüşüldü. 4 kıtada 11 ülkede toplamda 5 milyon kilometre teste tabî tutuldu.
Yenigün: “Mühendislik ve üretim kabiliyetimiz global rekabette öne çıkmamızı sağlayan gücümüz”
Ford Trucks ile 2010 yılında yeniden bir marka yolculuğuna çıktıklarını ve bu yoldaki stratejilerinin Türkiye pazarındaki bilgi ve tecrübesini uluslararası boyuta taşımak olduğunu belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ford Trucks markası ile Türkiye’de, tamamen ağır ticari araçlara özel ve son derece modern bayi yapılanmamızı, 30 plaza ile tamamlayarak ilk adımımızı attık. Bayi yapılanmamızı Türkiye’de geliştirirken uluslararası pazarlarda da Ford Trucks markamızı güçlendirmeye devam ettik. Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Türkî Cumhuriyetlerin ardından, büyümemizi Doğu Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz bayi açılışlarıyla sürdürdük. Bugün itibarıyla 32 ülkede faaliyet göstermekteyiz. 2018 sonu itibarıyla 40; 2020 sonu itibariyle de 50 ülkede var olmayı hedefliyoruz. Global büyüme stratejimiz kapsamında rekabette ön plana çıkmamızı sağlayan unsur, yerli tasarım ve üretim kabiliyetimiz. Bu kadar kısa zamanda, bugün bu noktaya gelmemizi sağlayan gücümüzü, %89’a ulaşan yerlilik oranımızdan alıyoruz.”
Sürekli yatırım ile rekabetçiliğimizi artırdık
Fikri ve sınai hakları %100 Ford Otosan’a ait olan Ecotorq motoru geliştirerek yetkinliklerini bir üst seviyeye taşıdıklarını vurgulayan Yenigün, “100 milyon doları aşan yatırımla 2016 yılında devreye aldığımız Ecotorq motorumuz, Türkiye’de geliştirilip üretilen ilk ve tek ağır ticari araç motoru oldu. Yeni Ecotorq motorumuz, özellikle performansı ve yakıt tüketimi açısından Avrupa’daki müşterilerimizden beğeni kazandı. Ağır ticari araçlar üretiminde önemli unsurlardan biri olan arka aks, mühendislerimiz tarafından geliştirilerek 2015 yılında üretilmeye başladı. Türkiye’nin ilk yerli şanzımanının arkasında yine Ford Otosan ismi var. Bu yıl 49,5 milyon avro yatırımla yerli şanzıman üretimi için çalışmalarımıza başladık. 2019 yılında geliştirme çalışmalarını tamamlamayı, 2020 yılından itibaren de kamyonlarımızda kendi ürettiğimiz şanzımanlarımızı kullanmayı planlıyoruz. Yeni şanzımanımızla beraber yerlilik oranımız daha da yükselecek. Ancak, sadece bu ürünlerimize değil test ve üretim tesislerimize de yatırım yaparak yerliliğimizi, yani rekabetçiliğimizi artırdık. Ford ağır ticari araçlar için Avrupa’daki tek test merkezini İnönü fabrikamızda açtık. Bu sayede, Avrupa’da yaptığımız birçok testi artık kendi tesislerimizde gerçekleştiriyoruz. Mühendislerimiz tarafından tasarlanan ve yeni teknolojilerle donattığımız boyahanemizi 15 Milyon avro yatırımla hayata geçirdik. Yine İnönü fabrikasında kurduğumuz yeni kabin hattı ile üretim verimliliği sağladık.” dedi.
Müşterilerimiz tarafından liderlik ile ödüllendiriliyoruz
Yol kamyonu segmentinde Ford Trucks’ın uzun yıllardır lider olduğunu ve satılan her iki yol kamyonundan birinin Ford Trucks olmasının haklı gururunu yaşadıklarını belirten Yenigün, sözlerine şöyle devam etti: “Ürün ve tesis yatırımlarımız karşılığını buluyor ve müşterilerimiz tarafından liderlikle ödüllendiriliyoruz. 2016 model yılı lansmanımızla birlikte inşaat serisi araçlarımız, Türkiye’nin yükselen inşaat sektörünün vazgeçilmezi oldu. En büyük projelerden en zorlu şantiye koşullarına kadar Türkiye’nin her bölgesinde tercih edildik.
Türkiye'de Otomobil ve Araç Üreten Firmalar
Ford Trucks inşaat araçlarının %39 ile lider segment lideri olduğunu mutlulukla belirtiyoruz. Yurt içi taşımacılıkta kullanılan çekici araçlarımızın pazarda kabul görmesiyle bugüne kadarki en yüksek pazar payımızı elde ederek %17’ye ulaştık. Hedefimiz inşaat ve yol kamyonlarında olduğu gibi çekici pazarında da lider olmak. Eylül ayında Almanya Hannover Uluslararası Ticari Araçlar Fuarı’nda dünyaya tanıtacağımız yeni çekicimiz, uluslararası büyüme stratejimiz doğrultusunda çok büyük öneme sahip. ‘Her yükte birlikte’ sloganıyla dünya pazarına sunduğumuz yeni çekicimiz için Rusya, Afrika, Ortadoğu ve Avrupa’da 60’ı aşkın bayi ve servis noktamızı hizmete aldık. Müşterilerimize dünyanın 4 bir köşesinde yanlarında olduğumuzu hissettiriyoruz. 7 Avrupalı markanın yanında Türkiye’den yola çıkan Ford Trucks’ın, 8. Avrupalı marka olarak yer almasını hedefliyoruz.”
Turfan: “Ürünümüzün en önemli karakteristik özellikleri konfor, verimlilik ve teknoloji”
Törende Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan da konuşma yaptı. Yeni çekicilerini her detayıyla tekra tasarladıklarını belirten Turfan sözlerine şu şekilde devam etti: “Yeni çekicimiz, çok zorlu iklim ve arazi şartlarındaki testleri gücü ve performansıyla başarı ile tamamladı. Yeni çekicimizde prestije ve güce dayanan modern tasarım dili, profesyonellik ve yenilikçiliği bir arada sunuyor. Konfor, verimlilik ve teknoloji ürünümüzün en önemli karakteristik özellikleri. 2,5 metre genişliğe ulaşan yeni kabinimiz, kullanıcılara uzun yolda ihtiyaç duydukları konforu ve ferahlığı vadediyor. Yüksek performansı, 500 PS’lik gücü ile yeni ve daha da verimli çekicimiz sektörde rekabetin güçlü bir oyuncusu olacak. Yakıt ekonomisi, düşük bakım ve işletim giderleri gibi fırsatlar sunan çekicimiz, sahip olma maliyetlerini oldukça düşürecek. Yeni çekicimizde, geleceğin teknolojilerine odaklanıyoruz. ConnecTruck kapsamında kullanıcıların araçlarına, kurumlarına ve tüm dış dünyaya entegre olmasını sağlıyoruz. Harita destekli hız kontrolü, multi medya sistemi gibi aynı zamanda şoförlerin ve filo yöneticilerinin hayatını kolaylaştıracak yeni teknolojileri ile aracımız optimum seçenek olarak öne çıkacak. Yeni ürünümüzün yalnız Ford Otosan için değil, Türkiye otomotiv sektörü adına da ciddi kazanımlar getireceğini düşünüyoruz ”
Otomobilde Bilinmeyen Ayrıntılar!
Kaynak;
www.ford.com.tr
https://www.fordtrucks.com.tr
www.ford.com.br
https://wikivisually.com/wiki/Ford_Transcontinental
www.ford.com
http://www.trucknetuk.com/phpBB/viewtopic.php?f=35&t=28284&start=120
http://heavytruck.jmc.com.cn/
https://www.fordotosan.com.tr/tr/faaliyetlerimiz/uretim/urettigimiz-araclar
Volvo ya benzettim ben? Ford un çekicisinin ön farları BMC nin kinden daha iyi bence. Keşke BMC de tam far yapsa. BMC ne zaman çıkaracak acaba yeni çekiciyi?
YanıtlaSilBMC nin farları kendine has ama küçük ve zayıf gibi duruyor.Yukarıdaki çekicinin durumu ise Temsa Maraton ile Mercedes Benz Travego, Neoplan, Setra benzerliği var mı yok mu tartışması gibi!
YanıtlaSilDiğer taraftan BMC 'nin çekicisinin son hali daha güzel duruyor.Önceki hali ise Iveco'nun kardeşiyim görüntüsüydü.
Ford un yeni çekicisini volvoya benzettim ben. Bence de BMC nin çekicisinin son hali daha güzel.Önceki çok sade idi. Sanırım ekim/kasım gibi BMC de yeni çekicisini tanıtacak. Ford'un çekicisi güzel olmuş. BMC kendi motorunu kullandığında yerlilik oranı hernalde yüzde 80'lerde olur.
Sil