“Temiz Çevre ve Güçlü Bir Gelecek” felsefesiyle çalışmalarını hızlandıran Hyundai, üreteceği doğa dostu modellerle hem gelecek nesillere güçlü bir miras bırakmayı hem de kullanacağı yeni teknolojilerle otomotiv endüstrisine öncülük etmeyi amaçlıyor.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni hedefler ve projeler doğrultusunda, 2025 yılına kadar 44 farklı yeni model üretecek olan Hyundai, özellikle elektrikli otomobilleriyle sektörün en fazla konuşulan markalarından biri haline gelecek. Ayrıca, hibrit ve hidrojen yakıt hücreli elektrikli modellerde de yenilikler olacak.
Global olarak, yıllık 1.6 milyon adetlik satış hacmine ulaşmayı hedefleyen Hyundai, anavatanı Kore’de de otonom sürüşe sahip sürücüsüz taksilerle de ulaşıma özel çözümler getirmek istiyor. “Robo Taksi” adı verilen sürücüsüz bu araçlar, 2021 yılında piyasaya çıkacak ve özellikle kalabalık şehirlerde güvenli ve konforlu ulaşım için hizmet vermiş olacak.
Hyundai, 2019 yılında da 13 yeni modelin lansmanını yaparak satışa başlayacak. Öncelikli olarak Amerika ve Çin pazarlarında satışa sunulacak olan bu yeni modeller, tüketicilerin tüm beklentilerini karşılayacak şekilde üretilecek.
Ekonomi amaçlı, 400 kilometreden fazla menzil sunabilen elektrikli modellerle adında sıkça söz ettirecek olan Hyundai, özellikle SUV segmentlerinde varlık gösterecek.
Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker ise, “Hyundai’nin üreteceği hibrit ve elektrikli modellerin çoğunlukla SUV’lardan oluşacak olması, diğer pazarlar gibi ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü SUV modeller, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yükselen bir grafiğe sahip. Biz de Hyundai Assan ailesi olarak, satış ve satış sonrasındaki hizmetlerimize elektrikli modelleri de eklemeyi çok istiyoruz ve bu doğrultuda bir çok firma ile yakın temas halindeyiz. Özellikle, konforlu yapısı ve şık tasarımıyla bir çok kişinin ilgisini çekebilecek KONA Electric modelimizin Türkiye’de satılması adına önemli adımlar atmaya başladık. Yakın bir gelecekte KONA EV modelimizi satışa sunmak için çalışmalarımızı hızlandırdık” dedi.
Desenize 2030'lu yıllarda içten yanmalı motoru olan arabalar komple özel üretim olacak.
YanıtlaSilBelkide, özel kolleksiyon serisi gibi çok pahallı fiyatlara satılacak.Birde kent dışında çalışan kamu yada ordu araçları içten yanmalı olabilir.Bunlar olurken çok geri kalmış ülkelerde de klasik yakıtlı motora sahip araçların üretimi devam edebilir.Bunda yakıt üretiminin devamı da önemli!
SilHyundai, i20 makyajlandığında i30, ioniq de kullanılan direksiyon kullanılsa çok şık olacakken (b segmenti için konuşuyorum) hyundai eski direksiyon tasarımında neden ısrar ediyor anlamam.
YanıtlaSil