BD Otomotiv'in Türkiye ve İtalya'da ki tesislerinde, otomobil ve ticari araçları elektrik aksamı, motoru, şarj ekipmanlarıyla donatarak satışa hazır hale getiriyor.
veya 270 km (168 mil) olacak.
1 Eylül’den başlayarak, Avrupa'da satılan tüm otomobil ve LCV’lerin, (hafif ticari araçların)
sürüş koşullarını daha iyi bir hale getirmek için Dünya Çapında uyumlu Hafif Araç Test Prosedürü ( WLTP) kapsamında onaylanması gerekiyor.
Diğer büyük otomobil imalatçıları da orta ölçekli van ve kamyonetler için benzer dönüşümler sunuyor. Örneğin Renault Master ZE, geçen yıl gerçek dünya koşullarında 120 km'lik bir menzile sahip olduğunu ilan etti.
Yeni elektrikli araç, iki yerli firma ortaklığından
Renault, pazarın yaklaşık yüzde 46'sı ile pazar lideri ve Kangoo ZE ile geçen yıl 8.800 satışta en üst sırada. Analistler, emisyon düzenlemeleri sıkılaştıkça ve daha fazla belediyenin yerel partikül kirliliğini azaltmak amacıyla dizelleri kısıtladığı için 2020'lerin ortalarında önemli bir değişim beklediklerini söylüyor.
Fisker ve Byd, BD Otomotiv'de
BD Oto; Türkiye'de şu araçları elektriğe çeviriyor;
BD Fiorino (eFiorino), BD Kangoo, BD Doblo, BD Scudo, BD Trafic ve BD Ducato.
Çinli BYD, Macaristan'da araç fabrikası kuruyor
Araçlarda Lityum-İyon batarya kullanılıyor.
Teknik Özellikler şu şekilde;
Elektrik Motoru; Asenkron su soğutmalı
Güç; 60 kW / 82 PS - 140 kW / 191 PS
Gerilim 267 /311 Vatt,
Kapasite 20/40/53/62 kWh,
Normal şarj; 4-8 saat.
BD Hızlı şarj noktasinda; 30 / 45 dakika (%20-80)
Menzil; 110/130/190km
Azami hız; 100/90 km/s
Dünyanın en çok satan 1100 otomobili
BD Oto ayrıca Çinli BYD elektrikli otomobil ve otobüsleriyle Amerikan Fisker eleketrikli otomobillerin Türkiye satıcısı.Bir ara BYD markalı elektrikli otomobil üretimi
hedeflenmesine rağmen gerçekleştirilemedi.
2018'de Türkiye'de üretilen otomobiller ve markaları
Kaynaklar; http://www.bdoto.com/
https://europe.autonews.com/automakers/psa-will-offer-electric-peugeot-boxer-citroen-jumper-vans
https://bdauto.co.uk
http://www.bdoto.com/documents/3ntAG0QV.pdf
https://www.ahaber.com.tr/gundem/2015/10/24/doganin-damatla-ortak-sirketi-elektrik-alamadi
https://www.xing.com/communities/posts/tuerkiyede-elektrikli-arac-ueretim-doenuesuem-ve-sarj-istasyonlari-calismalari-3-bd-oto-1005976502
https://myldv.co.uk/
BD Oto ile DMA bir araya getirilse ve bu şirkete GM dan hakları satın alınan kasa verilse pekala yerli oto yapılabilirdi. Ancak sanki yerli oto yapılmaması için çalışılıyor gibi. 2019 Aralık son şansları. O zaman da bir otomobil gösterdiler gösterdiler. Prototip göremezsek yerli oto olayı fiyaskodan başka bir şey değil demektir.
YanıtlaSilBu konuda hız kadar DMA ve BD Oto gibi firmalar ve kurumlarda bu işin içinde olmalıydı.. Hazır otomobillerde var GEN gibi ve daha niceleri..AMA! neden ama sorusunun cevabı çok önemli..
YanıtlaSilAslında DMA, BD oto, Gen gibi firmalara da ikinci bir ihale verilse belki 5 babayiğit de elini çabuk tutardı. 1800 lü yıllarda Amerika ya hem batıdan hem doğudan tren yolu ihalesi verilmişti. En çabuk belli noktaya ulaşan daha büyük para alacaktı. O yüzden Amerikan demir yolları çok çabuk bitirilmiştir. Biraz alakasız örnek gibi görünebilir ama yarış her zaman iyidir.
YanıtlaSilKatılıyorum...
YanıtlaSilÜlkemize yatırım yapılması, iş imkanı sağlanması, paramızın dışarıya akmaması isteniyorsa beş firmansın dışındaki yatırımlara da incelenerek destek çıkılmalı..