Sayfalar

ABD ve Avrupa'ya otobüs satan Temsa, True Value Capital Partners şirketine satıldı

Erkunt Traktör ve Turkar/Hisarlar'ın Hindistan (Mahindra) a, BMC'nin de yarı hissesinin Katar'a satılmasıyla devam eden zincirin son halkası Adanalı Temsa'nın İsviçre merkezli bir yatırım şirketine devri, oldu.





Temsa, yıllar önce Dodge, Desoto, Fargo markalarıyla kamyon imal eden Askam'ı almak, daha sonra kendi markasıyla kamyon üretmek, hatta Gekko adıyla askeri bir taşıt prototipiyle savunma sanayiine geçmek istemişti. Bunlar gerçekleşmezken zaman zaman satılacağı söylentileri de olmadı değil.Bu zaman zarfında, Mısır'da da otobüs imal edilmişti.
Ancak, ABD ve Avrupa'da hatırı sayılır satış rakamlarına imza atan Temsa artık Avrupa merkezli bir firmanın kurumu.






TEMSA, yeni yatırımcısı True Value Capital Partners’ın yönetiminde yeni bir büyüme dönemine giriyor
Türkiye’nin lider, dünyanın önde gelen otobüs üreticilerinden TEMSA’nın hisse devri gerçekleşti. Sabancı Holding ve İsviçre merkezli True Value Capital Partners kurumu arasında imzalanan hisse devir sözleşmesinin resmileşmesiyle beraber, TEMSA artık yoluna yeni yatırımcısı liderliğinde devam edecek.


Temsa Global, kamyon üretseydi böyle görünecekti!


True Value Capital Partners’ı temsilen Evren Ünver, satış işlemlerinin tamamlamasının ardından TEMSA’nın Adana’daki fabrikasını ziyaret etti. Ünver, TEMSA çalışanlarına yönelik konuşmasında yeni dönemin TEMSA markası için yeni bir büyüme dönemini başlatacağını ifade etti. 


YENi TEMSA GEKKO


Fabrikadaki tanışma töreninde söz alan TEMSA CEO’su Hasan Yıldırım ise “Kurucumuz Sabancı ailesine, tüm holding yöneticilerine ve çalışma arkadaşlarımıza bugünkü TEMSA’yı yarattıkları için teşekkürü bir borç biliriz. Şimdi sıra yarının TEMSA’sını yaratmakta. Bu yolculukta bayrak artık yeni yatırımcımız True Value Capital Partners’da. Yeni yatırımcımız ile heyecan verici yolda kol kola yürümek için sabırsızlanıyoruz. 50 yılı aşkın tecrübesiyle otobüs ve midibüs üretiminde dünyanın lider otomotiv markaları arasında yer alan TEMSA olarak, yolumuza daha da güçlenerek ve büyüyerek devam edeceğiz. TEMSA, elektrikli araçlar konusunda birden fazla model alternatifi sunan dünyanın sayılı otomotiv şirketleri arasında bulunuyor. Şirketimiz geleceğin ulaşımına akıllı, otonom ve elektrikli araçlarımızla katkı sunarken, ulaşım sektörünün geleceğini de şekillendirmeyi sürdüreceğiz” dedi.






TEMSA’nın 66 ülkede 15 bini aşkın aracı yollarda

Ayrıca ABD pazarında çok kısa bir sürede yüzde 10’a yaklaşan bir pazar payı yakalayan TEMSA, ihracat hedeflerini büyüterek yoluna devam edecek. Bugün itibarıyla yaklaşık 1.000 TEMSA markalı araç Kuzey Amerika yollarında bulunurken; kendi segmentinde yaklaşık yüzde 10 olan pazar payını TEMSA North America şirketiyle birlikte daha da yukarılara taşımayı hedefliyor. Bunların yanında, elektrikli araç alanındaki tecrübemizi Kuzey Amerika’ya taşıyacak yeni aracımız TS 45 Elektrikli’yi tamamen bu pazara özel olarak geliştiriyoruz. 2020 yılında seri üretime hazır hale getireceğimiz bu aracımızın da piyasaya girdiği anda büyük beğeni toplayacağına ve pazarın yeniden şekillendireceğine yürekten inanıyoruz” dedi.


Aselsan ve Temsa'dan elektrikli ve modern bir araç; Avenue EV


Türkiye’de üretilen her 3 otobüsten birinin imalatını üstlenen TEMSA, 66 ülkeye 15 bin adetten fazla araç ihracatı gerçekleştiriyor. TEMSA'nın bugün sadece Fransa’da 5 bin adet otobüsü yollarda yer alırken, Almanya, İngiltere, İtalya, Avusturya, İsveç, Litvanya ve Benelux ülkeleri şirketin Avrupa’da faaliyet gösterdiği önemli pazarlar arasında bulunuyor. ABD’de kurduğu şirketle bu pazara özel bir önem veren TEMSA, Adana’daki üretim tesislerinde 4 bini otobüs, midibüs ve 7 bin 500'ü hafif kamyon olmak üzere yılda 11 bin 500 araç üretim kapasitesine sahip.

5 yorum:

  1. Eee şimdi ne olacak? Adana daki fabrikayı İsviçre ye mi taşıyacaklar? Çok ucuza gitmiş Temsa. Keşke yerli bir firma satın alsa imiş.

    YanıtlaSil
  2. Herşey olabilir;
    Bu şekilde üretime devam edilir merkez İsviçre olarak
    yada 1 -2 yıl sonra tekrar satışa çıkarılır,belki büyük gruplardan bir alır,
    veya fabrikaya yatırım yapılır farklı araçlar üretilebilir zira ABD, Avrupa ve Türkiye de belli bir pazarı var.
    Belki bir Çin firmasına satılıp onlarda endi araçlarını Avrupa ve Türkiye ye satmak için kullanacaklar..
    Her şey olabilir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında BMC alabilirdi bu firmayı. Sonuçta BMC nin şehirler arası otobüsü yok. Geçmişte denedi ancak başarılı olamadılar. Yada Otokar a veya Karsan a da satılabilirdi. Her ihtimalde yabancıya gitmesinden iyiydi. Yazık oldu. Zaten az sayıda markamız var onlarda tek tek elden gidiyor.
      Türkiye olarak böyle firmalar korunmalıydı bence. Askam, Türkar ve Temsa Devlet tarafından satın alınıp satmama şartı ile yerli iş adamlarına satılabilirdi.
      Yapacak bir şey yok. YAzık oldu :( Çinliler bunu da alırsa hiç şaşırmam. Yada hintliler alır.

      Sil
    2. Ekonomi şu dönem zorda; Dolar, Euro, satışların azalması derken Temsa'yı alması söz konusu olan yerli firmaların işi daha zorlanabilir-di.Otobüs imal edenler zaten almak istemeyebilir hali hazırda kendileri imal ediyor.BMC içinde zaten bir çok projeleri var dyecem ayrı bir masraf olacak ama ayrıca birde fabrikaları ve kapasiteleri artacak gibi avantajları da olabilirdi.
      Temsa, Mitsubishi hafif kamyonda imal ediyor.Belki bir zaman sonra Mercedes Benz almak isteyebilir.Mitsubishi'nin ticari araç bölümü (Mitsubishi Fuso) Daimler'e yani Mercedes Benz'in sahibine ait.

      Sil
    3. https://bugungazetesi.com.tr/sabanci-holding-hangi-sebeple-kredi-aldi-27090h.html

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..