Tüm zamanların en çok satılan Hyundai modellerinden biri olan Elantra, dünya genelinde en çok bilinen Hyundai modeli ve aynı zamanda markanın ürettiği ilk C segmenti otomobili olarak önemli bir şöhrete sahip. Bu önemli gücü arkasına alan Hyundai’nin Amerika ve Asya pazarlarında başarıdan başarıya koştuğu Elantra modeli, şimdi de altıncı neslinin makyajlı versiyonuyla ülkemizde de satışa sunuluyor.
Bundan tam 29 yıl önce piyasaya sunularak sedan otomobil tutkunlarının ilgisini çeken Elantra, kelime anlamıyla Elan ve Tra’dan türetildi.
Fransızca’da Tutku anlamına gelen Elan daha sonra Transport’tan türetilen Tra ile birleşerek “Elantra” halini aldı. Aracın Kore pazarındaki adı olan “Avante” ise İspanyolca “İleri” anlamına geliyor. Tanıtıldığı günden bu yana en fazla satılan Hyundai modeli haline gelen Elantra, 11 milyondan fazla satış gerçekleştirdi. Türk tüketicisiyle de aynı yıl buluşan otomobil, 50 binden fazla satıldı ve ülkemizde de Accent’ten sonra en bilinen model olarak hafızalara kazındı.
Yeni Hyundai Tucson Style Plus, 136 beygirlik 1.6 lt dizel motora sahip
Ayrıca, tüm dünya genelinde bugüne kadar 250’den fazla ödülün de sahibi olan Elantra, birçok ülkede “Yılın Otomobili” de seçildi. Geçtiğimiz yılın sonunda makyajlanarak daha dinamik ve daha sportif bir tasarıma kavuşan Elantra, alışılmışın dışına çıkıyor. Yeni nesil basamaklı ızgara, aracı eskisinden daha geniş gösterirken, ayrıca üçgen formdaki geriye doğru uzayan LED farları ve aynı şekilde çekik bir gözü andıran LED stoplarıyla da son derece ilgi çekici bir duruş sergiliyor.
Hyundai KONA 1.6 lt dizel, 7 ileri DCT şanzıman kombinasyonuyla Türkiye yollarında
ELANTRA F/L
1.6 MPI
Motor TİP Sıralı Tip Çok Nokta Enjeksiyonlu
MOTOR HACMİ (cc) 1.591
SİLİNDİR ADEDİ / VALF 4 / 16
PİSTON x STROK (mm) 77 x 85.4
MAKSİMUM GÜÇ (ps/d/dk)(kW) 127 (93.4) / 6.300
MAKSİMUM TORK (Nm/d/dk) 155 / 4.850
Performans VİTES 6 İleri Manuel 6 İleri Otomatik
MAKSİMUM HIZ (km/s) 200 195
HIZLANMA (0-100 km/sn) 10.1 11.6
YAKIT TÜRÜ Kurşunsuz Benzin
YAKIT TÜKETİMİ* (L/100km) Şehir İçi 8,6 8,9
Şehir dışı 5,5 5,6
Birleşik 6.6 6,8
CO2 EMİSYONU* (gr/km) Birleşik 152 155
Emisyon Kontrol sistemi Euro 6.2
Diğer ÇEKİŞ SİSTEMİ Önden Çekiş
UZUNLUK x GENİŞLİK x YÜKSEKLİK (mm) 4.620 x 1.800 x 1.450
AKS MESAFESİ (mm) 2.700
YAKIT DEPO KAPASİTESİ (L) 50
BAGAJ HACMİ (L) 458
AĞIRLIK (SÜRÜCÜ DAHİL) (kg) Min-Maks** 1.300-1.395 1.325-1.420
JANT BOYUTLARI / LASTİK BOYUTLARI Style: 6.0J x 15 / 195 65 R15 Style Plus: 6.5J x 16 / 205 55 R16 Elite & Elite Plus: 7.0J x 17 / 225 45 R17
ÖN SÜSPANSİYON Bağımsız Mac Pherson tipi, helezon yaylar ve denge çubuğu
ARKA SÜSPANSİYON Çift Bağlantılı Torsiyon Çubuğu
AMORTİSÖRLER Gazlı tip teleskopik amortisörler
ÖN FREN / ARKA FREN / SİSTEM Hava Soğutmalı Disk / Disk / ABS + EBD (Elektronik kontrollü fren gücü dağılımı)
YEDEK LASTİK (STEPNE) BOYUTLARI Alan Kazanımlı Yarım Boy (T125/80D15)
* 715/2007/EC 2017/1347 normlarına göre
** Araçtaki tüm sıvılar tam ve yakıt deposu %90 doluyken 75 kg'lık bir sürücü dahil ağırlık değeridir. Opsiyonel özelliklere göre değişebilir.
Ayrıca, LED farların içerisine yerleştirilen gündüz farları da hem sürüş güvenliği hem de tasarım anlamında Elantra’ya katkı sağlıyor.
Altıncı nesil Elantra’nın iç mekanı oluşturulurken 3 kelime başrol oynamıştı. “Sade”, “Modern” ve “Sürücü Odaklı Kokpit”, Hyundai Tasarım Merkezi’nin en çok üzerinde durduğu noktalar oldu. Bu doğrultuda tasarlanan kokpit, sürücünün ve araç içindekilerin daha farklı duygular hissetmesini sağlıyor. Gösterge paneli de sürücüye anlık olarak bilgilerin akışını en iyi şekilde sağlarken aynı zamanda modernizasyon anlamında da farklı bir dokunuş olarak öne çıkıyor. Kokpitin orta ve alt kısımları da kullanışlı yapısıyla öne çıkıyor. Rahat koltuklar, daha şık döşemeler ve kullanışlı hale getirilen butonlarıyla beraber Yeni Elantra artık çok daha estetik bir ambiyansa kavuştu.
Kapsamlı aktif ve pasif güvenlik paketiyle de kullanıcılarına tam koruma sunan Hyundai Elantra, segmentindeki en şık ve donanımlı araçlardan biri olarak iddiasını ortaya koyuyor. Araç Stabilize Yönetimi (VSM) ve Elektronik Stabilite Kontrol (ESC) programları Elantra’da kombine olarak görev alıyor. Bu programlarla birlikte Elektronik Direksiyon Sistemi (MDPS) de sürücüye ani manevralarda kontrolü kaybetmemesi adına yardımcı oluyor. Farklı yol koşullarındaki hızlanma veya fren anında VSM, optimize edilmiş gücü direksiyona ileterek sürücüye yardımcı oluyor. Kör nokta çarpışma uyarı sistemi (BCW) ve arka çapraz trafik uyarısı da yeni eklenen güvenlik donanımlarını oluşturuyor.
Yeni Hyundai Venue, Türkiye'de üretilir mi?
Yeni Elantra, sportif sürüş karakterini atmosferik çok noktadan enjeksiyonlu (MPi) benzinli motoruyla birleştiriyor. Sadece atmosferik beslemeli 1.6 litrelik benzinli motor, 6 ileri manuel ve 6 ileri otomatik şanzımanla sunulan Elantra, 127 beygir güç üretiyor. Maksimum olarak da 200 km/s hız yapabilen Elantra, otomatik şanzımanıyla 100 km’de ortalama olarak 6.7 litre yakıt tüketiyor. Dört farklı donanım paketiyle satışa sunulan Hyundai Elantra’nın başlangıç fiyatı, hurda indirimi de eklendiğinde 108.500 TL’den başlıyor. En üst donanım seviyesi olan Elite Plus versiyonu ise 145.500 TL’lik bir etikete sahip.
Makyajlı olarak satışa sunulan yeni model ile ilgili görüşlerini dile getiren Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, “Tüm dünyada en fazla bilinen Hyundai modeli olan Elantra modelimiz bizim için de çok anlamlı bir yere sahip. Hyundai Assan’ın Türkiye’de satışa sunduğu ilk modellerden biri olan Elantra, ülkemizde 29 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen oldukça beğenilen bir modelimiz. Bugüne kadar 11 milyondan fazla satış başarısı gerçekleştiren Elantra modelimizle biz de ülkemizde sedan segmentine katkıda bulunacağız. Özellikle kalabalık aileler ve sedan modellerden hoşlanan tüketiciler için benzinli motorumuzla ön plana çıkacağız” dedi.
Hyundai Assan, Yeni Elantra’da 7 Yıl garanti seçeneğini sunmaya devam ediyor. Bunun haricinde dileyen kullanıcılar, sürüş alışkanlıklarına göre herhangi bir ek ücret ödemeksizin garanti sürelerini kendileri de seçebilecekler. 2 yıl/60.000 km yasal garantiye ilaveten araç satışından itibaren 3 yıl/sınırsız km, 5 yıl/100.000 km veya 7 yıl/80.000 km’ye kadar ücretsiz onarım güvencesi seçeneklerinden yararlanabiliyor.
2019 Elantra Yenilikleri
Yeni motor kapağı, ön çamurluklar, ön tampon, ön ızgara ve LED farlar
Yeni bagaj kapağı, LED stop lambaları ve arka tampon
Yeni tasarım 16 ve 17 inç jantlar
Havalandırma ızgaraları
Otomatik kararan iç dikiz aynası
Gizli bagaj açma düğmesi
Multimedya ve Klima kontrol ünitesi
Yeni gösterge paneli ve üst kapağı
Bagaj koruma havuzu
Blue Link ve Apple Carplay-Android Auto
Akıllı telefon kablosuz şarj sistemi
Arka Yolcu Güvenli Çıkış Asistanı
Hyundai, B ve C SUV’deki yükselişini sürdürerek global olarak 1.5 milyondan fazla SUV sattı.Türkiye’de de daralan pazara rağmen bu segmentte payını yüzde 20’ye çıkardı.
Hyundai SmartSense
Kör nokta çarpışma uyarı sistemi (BCW)
Arka Çapraz Trafik Çarpışma Uyarısı (RCCW)
Elantra’nın fiyatı, hurda indirimi de eklendiğinde 108.500 TL’den başlıyor.
harika olmuş. corolla ile yarışır. fiyatı beş ay sonrasına göre çok iyi .
YanıtlaSiliyi bir fiyattan girdi. dizeli de düşük fiyatta tutarsa bence satar. aynı giriş modelin manuel dizelini 125 civarı yaparsa fiyat performans anlamında başarılı olur. 120 tlye b sınıfı dizel alınıyor.
YanıtlaSilTam bir hayal kırıklığı oldu benim için Elantra. İç tasarım nerdeyse eskisiyle aynı dışarda biraz oynama yapmışlar ama ön taraf saçma sapan bir şey olmuş arka taraf güzel. Donanım olarak rakiplerinden geride ve bu fiyata satması çok çok zor.
YanıtlaSilÖnceki kasanın ön tasarımı kesinlikle daha çok göze güzel görünüyordu. Bu üçgen ön farlar göze çok batıyor bence. Hyundai'nin global satışları daha da düşecek anlaşılan.
YanıtlaSilsanırım bunun dizelini uretmiyor artık benzinli olacak sadece elantra öle biliyorum duydugum dizelini beklemeyin bence dizel bitiyor
YanıtlaSilArkadaşlar bu makyajlı kasanın dizel motorlusu gelmeyecekmiş öyle yazıyor açıklamalarda YouTube tanıtım kanallarında. Bu gerçekten çok üzücü bir olay.
YanıtlaSilKasımda 83500e almadığım aracı her ne kadar çok beğensem de (ki bu makyaja gerek yoktu, bence önceki kasan da son derece güzeldi) bu fiyatlara kesinlikle düşünmem bile. Açıkçası Hyundai'ye bu fiyat politikasından dolayı çok kızıyorum. Sıfır araçta hurda teşviğinin 15000 tlye çıkarıldıktan hemen sonra gelmesi de ayrı bir durum. Resmen fiyata 15 daha koymuşlar gibi. Bana göre önce bi 15000 indirim tl indirsinler, sonra da bize 5000 tlye hurda bulup 15000 de ötv indiriminden faydalanalım yani toplamda 25000 inerse makul, alınabilir düzeye gelmiş olur. Sanki dolar kurunu 8 tl gibi hesaplamışlar intibaı verdi bana...
YanıtlaSilArkadaşlar corolla atmasferik ses yok,civic atmosferik yine ses yok .Ama elantra atmosferik herkes şikayetçi.Yenisi satar mı? Zor o fiyatlara kimse elenta almaz.Ayrıca dış görünüş olarak eskisi çok daha yakışıklı.Yenisinde ön tampon altındaki dalgalanma spor hava katmış.Onun dışında bence önden eskisine göre çok çirkin.Bu da benim fikrim.Sanırım şu direksiyonu bir ben beğenmedim.Sedan oturaklı arabaya sanki olmamış.Bir direksiyona bir de ön panele bakıyorum bence tutarsız.
YanıtlaSilcivic'te turbo motor seçeneği yıllardan beri var. ***
YanıtlaSilIc mekan tamamen kia optima. Olmamış Bence bunu alacağıma kia optima d segmenti arac alırım sahibinden bir sürü var
YanıtlaSil) haklısınız civicde turbo var ama satış rakamı civic içindeki oranı düşük. Civic satışlarının çok az miktarı turbo benzinlilerden yana.Çünkü benzin pahalı.Araç ne kadar az yakarsa yaksın ülkemizde HER TÜRLÜ YAKIT PAHALI.Bende dahil ekonomik durumu kısıtlı olan herkes ancak yakıtı nispeten daha ekonomik olan lpg ye bakıyor.En uyumlu sistem atmosferik olunca da satışlar atmosferik lehine oluyor.Sanırım hyundai de tercihini bu yönde kullandı.
YanıtlaSil155 tork. 8.8 lt şehiriçi tüketim hem de benzin. Neden?
YanıtlaSilYine motor tırt. Tasarım güzel hyundainin tasarım konusundaki yükselişi sürüyor.
YanıtlaSilAma 150 küsur para vereceksin arabaya torpido soğutma yok.
Araca çarpışma önleme sitemini ( aeb )de koysalardı iyi olurdu. Maliyet düşürmek için Türkiye pazarında bu önemli donanımları kısmaları,diğer üreticileride yavaş davranmaya itiyor.
YanıtlaSilben yeni modelin ön tasarımını beğenmedim . origami şekilleri gibi aşırı derecede kabartma kullanılmış ızgarası biraz da lexus gibi geldi eski model çok daha güzeldi bu benzinli motor bu kadar yavaş ve düşük tork olmamalı bu aracın sadece kilosunu hafifleteceklerdi birde benzinlide motoru iyileştirme yapacaklardı dizeli zaten iyidi tasarım gibi değişikliğe bu kadar erken gerek yoktu zaten eskimemişti .
YanıtlaSilAraç her ne kadar güncel olsa da iihs testinden en yüksek derece olan top safwty pick plus almış olsa da atmosferik motoru ve tam otomatik şanzımanıyla birlikte yakıt tüketimi yükseliyor. 153.000 tl pahalı bir fiyat olmuş.Ancak stokta eski kasalarını bulabilirseniz onlar tam fiyat/performans aracı.
YanıtlaSilHem dizel yok hem turbo yok bence işi çok zor tasarım ile biryere kadar
YanıtlaSilAracın dış tasarımı güzel değil. Bir önceki kasa daha yakışıklı idi. Bu fiyata c segmentinde şans bulamaz bence egea ve megane karşısında.
YanıtlaSilElantra 2016 kasayı çok beğenen biri olarak; hem atmosferik hem de 1.6 vergi dezavantajlı motor, her ne kadar dolu olsa da 153 bin tl nedir yaa? Allah aşkına!!! Satacağını hiç düşünmüyorum.
YanıtlaSil