İTÜ, TeknoFest öncesinde neler yaptıklarını ve Teknofest'te neler yapacağını şöyle anlatıyor;
Teknofest’in ilk ayağı, Ankara Gölbaşı’nda 3 gün süren “Model Uydu Yarışları”yla başladı. Bu yarışlara İTÜ’den 6 takım katıldı. Türksat ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle bu yıl 4.'sü gerçekleşen yarışmada, İstanbul Teknik Üniversitesinden Apis 8a Takımı ikinci olarak 30.000 TL. tutarında ödül kazandı.
Takımımız ödülünü, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yüksek’ten aldı.
İTÜ Apis Arge Takımımız daha önce Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS) ve Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) iş birliğiyle düzenlenen dünyanın en prestijli model uydu yarışması CanSat'ta ülkemizi gururla temsil etmiş ve 1. olmuştu. Bu yarışmada, İTÜ Apis AR-GE Takımımızın model uydusu, roketle 750 metreye çıktıktan sonra motorsuz iniş yaparak görev yükünü indirmişti. Takımımıza birinciliği getiren ise uydunun sağladığı kesintisiz veri aktarımı ve iniş boyunca yaptığı aralıksız kamera kaydı olmuştu.
ITU Racing Takımı
ITU Racing 2007 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi bünyesinde kurulan ve Formula Student yarışlarına hazırlanan bir öğrenci takımı. Şu an çalışmalarını, Yarış Otomobilleri Kulübü bünyesinde sürdürüyor. ITU Racing, Türkiye'nin ilk Formula Student aracı olan F-Bee01'in yapımına 2007’de başladı ve proje 2010 yılında tamamlanarak ABD'nin Michigan eyaletindeki FSAE yarışlarında boy gösterdi. İkinci aracımız F-Bee02 ise, 2014 senesinde İtalya'da mücadele etti. Ekibimiz, 2017 yılında yine bir ilke imza atarak Türkiye'nin ilk elektrikli ve otonom Formula Student aracı olan BeElectric Driverless projesi üzerinde çalışmaya başladı. ITU Racing Takımı; Elektrik, Otonom, Mekanik ve Organizasyon olmak üzere 4 ayrı ekipten oluşuyor.
Yaklaşık 60 kişiden oluşan takımımız makine, elektronik, elektrik ve endüstri mühendisliği gibi pek çok farklı disiplini bir araya getiriyor. 12 Ağustos 2019 tarihinde Beelectric Driveless aracımız, Türkiye’nin ilk ve tek elektrikli-otonom Fsae aracı olarak sponsorlarımıza ve kamuoyuna tanıtıldı.
İTÜNOM İnsansız Hava Araçları Takımı
2014 yılında, otonom uçuş teknolojileri geliştirmek ve yarışmalarda Türkiye'yi temsil etmek amacıyla kurulan İTÜNOM İnsansız Hava Araçları Takımı, aktif bir ekip olarak üniversitemiz adına birçok yarışmaya katılıyor. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde insansız hava araçları ve sistemleri üzerine çalışan takımımız, her yıl Haziran ayında ABD'nin Maryland eyaletinde düzenlenen AUVSI SUAS Yarışması’na katılıyor. Takımımızdaki öğrenciler; otonom uçuş teknolojileri, görüntü işleme, uzun mesafe kablosuz ağ teknolojileri, gömülü sistemler, güç elektroniği sistemleri tasarımı ve testi konularında da çalışmalar yürütüyor.
İTÜ Rover Takımı
Türkiye'yi daha önce pek çok yarışmada temsil eden İTÜ Rover Takımı, 2016 yılında Robotik Kulübü bünyesinde kuruldu. 2017’de Amerika'nın Utah eyaletinde düzenlenen ve dünyanın en prestijli rover yarışması olan University Rover Challenge'a katılmaya hak kazanan ilk Türk takımı oldu. İlk araçlarıyla URC'de 13. olan takımımız, 2018 yılında ise yeni araçlarıyla bu yarışmada ilk kez verilen Bilim Özel Ödülü'nü kazandı. Takımımız, European Rover Challenge'da (ERC) ise 12. olmuştu.
Diğer taraftan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesinde bulunan yerli ve milli, elektrikli traktör ve araçlar, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından incelendi, test edildi. test etti.
TBMM Başkanı Şentop ile Bakan Pakdemirli’nin ziyaretine Derindere Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, İTÜ Genel Sekreter Yardımcısı ve Dr. Öğr. Üyesi Serdar Bilgi de eşlik etti ve kendilerine DMA AR-GE Merkezi’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
TBMM Başkanı Şentop, araç testlerinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada; "%100 yerli ve milli, elektrikle çalışan bir traktör yaptık. Bu traktörü Cumhurbaşkanımız daha önce Ankara’da Hasat Şenliği’nde kullanmıştı. Buradan hareketle Ülkemiz, yerli ve milli otomobillerin parçalarını değil tamamını üretecek ve büyük araçlar imal edecek. Bunları geliştirmemiz ve desteklememiz lazım. Örneğin traktörümüz oldukça güçlü bir motora sahip. Zaten daha önce de bolca test edilmiş ve bu testlerin tamamından başarıyla çıkmış. Ümit ediyoruz ki seri üretimine de geçilir." ifadelerini kullandı.
Bu bilgiler ışığında, İTÜ ile DMA'nın işbirliği içinde olduğu ve yerli elektrikli traktör de de Derindere Motorlu Araçlar ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin imzasının olduğunu görüyoruz..
Kaynak;
http://www.itu.edu.tr/haberler/2019/09/13/teknoloji-takimlarimiz-teknofest-2019-a-hazir
http://www.itu.edu.tr/haberler/2019/09/10/tbmm-baskani-ve-tarim-bakani-itu-deki-yerli-elektrikli-araclari-inceledi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..