Hyundai adına son derece vizyoner bir konsept olan Prophecy, geçtiğimiz yıl tanıtılan 45 EV Concept’in takipçisi olarak öne çıkıyor. Özellikle aerodinamik açıdan oldukça başarılı bir silüete sahip olan otomobil, genişletilmiş dingil mesafesinden daha kısa ön ve arka çıkıntılara kadar birçok alanda mühendislik eseri olduğunu kanıtlamış oluyor. Estetik uyumla işlevselliği birleştiren tasarımcılar, aynı zamanda iç mekanda muazzam bir genişlik elde etmişler.
Önden arkaya doğru uzanan ana hat, tamamen yumuşak köşeler ve bağlantı noktalarıyla oluşturuluyor. Ayrıca, EV'ler için vazgeçilmez bir tasarım özelliği olan kapalı ve akıcı çizgiler, konsept otomobile muazzam bir aerodinamizm sağlıyor. Aracın tekerleklerine yerleştirilen pervane şekilleri ise aerodinazmi desteklerken aynı zamanda içeri çekilecek havayı kanalize ediyor.
Entegre arka spoyler ise yüksek hızda yere basma kuvvetini sağlayarak yol tutuş açısından önemli bir rol oynuyor. Şeffaf akrilik malzemeler ise LED farlar, stop lambaları ve sensörler gibi fonksiyonel bileşenlerin daha net bir görünüm sunmasını sağlıyor.
İlk olarak Hyundai 45 EV Concept’de görülen piksel lambalar, yeni konseptte de bir adım daha ileri seviyeye taşınıyor. Pikselli lambalar, gelecekteki Hyundai modellerinde bir tasarım öğesi olarak kullanılmaya başlanacak.
Prophecy’nin iç mekanı, EV platformunun vermiş olduğu geniş kabin avantajlarını fazlasıyla kullanıyor. Geleneksel bir iç mekan yerine, rafine bir yaşam tarzı ve konfor sunarak kullanıcılarına sıra dışı bir deneyim yaşatıyor.
Prophecy aynı zamanda otonom sürüş teknolojisini de sahip. Standart bir direksiyon simidi yerine, joystick kullanarak sezgisel bir sürüş deneyimi sunuyor. Biri orta konsolda ve diğeri de kapı döşemesinde yer alan joystickler, sağa ve sola hareket ederek pratik kontrol olanağı sunuyor. Ayrıca, sürücüler, entegre düğmeler aracılığıyla diğer fonksiyonlara da erişebiliyor.
Joystick kullanımıyla beraber iç mekanda daha fazla alan elde edilebiliyor. Bir uçağın kokpitindeki gibi bir his uyandıran bu özellik aynı zamanda araca daha fazla görsellik de katıyor. Konfor modunda, araç içindekilere herhangi bir görsellik sunulmuyor. Yolcuların gördüğü tek şey, A sütunundaki ekranlar ve kanat şeklindeki gösterge paneli.
Ayrıca, Hyundai Prophecy’de yepyeni bir havalandırma sistemi kullanılıyor. Clean Air System-Temiz Hava Teknolojisi’yle aracın içindeki hava ve oksijen miktarı düzenli olarak filtreleniyor. Arıtılmış hava akışı sistem sayesinde gerçekleştirilirken aynı zamanda kabindeki hava da dışarı atılırken de filtrelenerek atmosfere geri gönderiliyor.
Hyundai, Prophecy konseptinde kullandığı yeni teknolojileri gelecekteki modellerine de yansıtarak ilerleyişini ve konforunu artırmaya devam edecek.
Hyundai Prophecy ile Porsche ye de el atmış :)
YanıtlaSilMercedes'in 24 sene önce sergilediği direksiyonsuz tasarımı yeni birşeymiş gibi sergilemek. Kendin ol biraz, taklitçi olma https://www.youtube.com/watch?v=WRjLwNocRpw
YanıtlaSilmercedes f200 1996 da falan vardı bu.O zaman da tutmaz demiştim şimdi de tutmaz.
YanıtlaSiladamlarda para bol, üretmeseler bile bol bol prototip yapıp tatmin oluyorlar.
YanıtlaSilDiğer otomobil firmaları sürücüsüz araçlara kafa yorarken Hyundai'nin direksiyon tasarımına mesai harcaması epey komik olmuş Belki de 5-6 seneye hiç direksiyona sahip olmayan arabalar aktif bir şekilde trafiğe katılabilecek.
YanıtlaSilYenilik yapacam diye de bu kadar kasılmaz ki be kardesim
YanıtlaSilaracta direksiyon olma sebebi hassasiyet saglamak. direksiyonun donus acisiyla tekerlegin donus acisi bir mi?
YanıtlaSiloldu olacak ok tuslari koysunlar tusa basar direksiyonun donmesini bekleriz.
cok futuristik olmak istiyorlarsa jest ve mimiklerle kontrol edilen arac yapsinlar.
Yıllar önce Saab bunu yaptı tutmadı
YanıtlaSilArka tarafı görünce porsche sandım
YanıtlaSilÖn taraf tesla arka taraf porsche
YanıtlaSil