Türk Hava Kurumu; sportif havacılık, havadan yangın söndürme, hava ambulans, hava taksi, akademik ve pilotaj eğitimi, uçak bakım ve modernizasyonu, tasarım ve üretim dahil bir çok konuda faaliyet gösteriyor..
M-18 Dromader, tek motorlu genel olarak bir zirai ilaçlama uçağı olup PZL-Mielec tarafından üretilmiştir yangın söndürme makinesi olarakta kullanılyor.Polonya ve Türkiye'den başka birçok ülkede (Hırvatistan, Yunanistan, Sırbistan, İran, ABD, Çin..) ilaçlama, yangın ve askeri anlamda görev yapıyor.
M18'in ; A, AS, B, BS, C, T45 versiyonlarıyla beraber geliştirilmiş tipleri de M21, M24, M25 ve AVA 303 (İranda üretiliyor) bulunuyor.
Uçağın ilk uçuşu 27 Ağustos 1976 da yapılmış.
Teknik Özellikler
Mürettebat: 1/2 (M18BS)
Kapasite: 2.500 l (660 US gal; 550 imp gal) sıvı veya kokpitin önündeki fiberglas hunisinde (M18BS'de daha küçük hazne) 2.200 kg (4.900 lb) kuru kimyasal
Uzunluk: 9,47 m (31 ft 1 inç)
Kanat açıklığı: 17,7 m (58 ft 1 inç)
Yükseklik: 3,7 m (12 ft 2 inç) ila yerden zemine
Kanat alanı: 40 m 2 (430 sq ft)
En boy oranı: 7.8
Kanat profili : kök: NACA 4416 ; uç: NACA 4412 dış kanat panelleri
Boş ağırlık: 2.710 kg (5.975 lb)
Maksimum kalkış ağırlığı: 4.200 kg (9.259 lb)
Yakıt kapasitesi: 510 kg (1.120 lb) maksimum yakıt ağırlığı
Motor: 1 × PZL Kalisz ASz-621R 9 silindirli hava soğutmalı radyal pistonlu motor, 731 kW (980 hp)
Pervaneler: 4 kanatlı PZL Warszawa AW-2-30, 3,3 m (10 ft 10 inç) çapında sabit hızlı alüminyum alaşımlı pervane
Maksimum hız: tarım ekipmanları ile 200 km / s (120 mil / saat, 110 kn)
Hız kesilme hızı: 108 km / s (67 mil / saat, 58 kn) aşağı iniyor
Asla hızı aşmayın : 280 km / s (170 mil / saat, 150 kn)
Menzil: 970 km (600 mi, 520 nmi)
Feribot menzili: Hazne yakıt deposuyla 2.000 km (1.200 mi, 1.100 nmi)
Servis tavanı: 6.500 m (21.300 ft)
g sınırları: +3.4 / -1.4
Tırmanma hızı: 6,5 m / s (1,280 ft / dak)
Kanat yükleme: 105 kg / m 2 (22 lb / sq ft)
Güç / kütle : 5,75 kg / kW (11,92 lb / hp)
Konu açılmışken Türk Hava Kurumu nedir, ne zaman kuruldu bir hatırlayalım,
Varoluş Amacımız “Türk Havacılığını Geliştirmek!”
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin havacılık sanayisini kurmak; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlama misyonu ile kurulan Türk Hava Kurumu (THK) 1925 yılından beri faaliyetlerini Türk havacılık sektörünün sürdürülebilirliği ve sürekli gelişimini odağına alarak gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin “Havacılık Federasyonu” yetkisini taşıyan THK’nın doğal üyeleri arasında Cumhurbaşkanı, Kuvvet Komutanları ve Ankara Valisi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu THK’nın manevi koruyucularındandır.
THK kamu yararına faaliyet gösteren güçlü, güvenilir ve köklü bir dernek olmanın bilinci ile ülkesi ve tüm paydaşlarının menfaatini birlikte gözeten modern ve şeffaf yönetişim ilkelerini benimsemiş yönetim anlayışı ile hedef ve stratejilerini şekillendirmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin havacılık sektöründe rol modeli olan THK; Uluslararası Havacılık Federasyonu’nun (FAI) Türkiye’deki yetkili ve tek temsilcisidir. Kurum tarafından verilen eğitimler Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) yayınları, Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) kuralları, 2920 sayılı Sivil Havacılık Kanunu ve bunlara bağlı olarak çıkartılan yönetmeliklerle Müşterek Havacılık Otoritesi (JAA) tarafından çıkartılan yayınlara göre düzenlenmektedir.
Türkiye’de sportif hava sporları yurt içi rekor tescilini gerçekleştiren tek kurum olan THK; Ankara ve İzmir’de bulunan, ulusal ve uluslararası kalite standartlarında hizmet veren eğitim merkezleri ile profesyonel pilot eğitimleri, hostes eğitimi, amatör ve sportif aktiviteler ve eğitimler gerçekleştirmektedir. Kurulduğu günden bu yana havacılık sektörüne 7 bine yakın pilot yetiştirmiştir. Aynı zamanda Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) regülasyonları ile JAR-FCL gereklerine uygun olarak; PPL(A), CPL(A), IR(A), ATP(A), ATP(A-H)Teorik Bilgi Kursu, FI(A), CRI(A), IRI(A) Öğretmen Eğitimi, CR Sınıf Yetkisi(A-SE-ME), TR Tip Yetkisi(A-PA-42 ve CL-215), MCC, ATP(A) Distance Learning, Lisans Çevirimi yetkilerini kullanarak; bünyesindeki 2 Uçuş Okulunda (FTO), yılda 160 Havayolu pilotu yetiştirmektedir. Uçuş eğitimlerinde 20 adet C-172S, 2 adet PA-44, 2 adet TECNAM P2006T, 2 adet TECNAM P2002JF uçağı olmak üzere toplam 26 uçak ve 2 adet ALSIM AL-200 Simülatörü ile yıllık 25 bin saat uçak uçuşu 9 bin saat Simülatör Uçuşu gerçekleştirmektedir. THK Uçuş Akademisi, Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) 2017 yılında EASA regülasyonuna geçmesiyle beraber EASA PART-FCL Lisans eğitimi vermeye başlayacak olup konu ile ilgili hazırlıklar tamamlanmıştır.
Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ve tek ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli yetişmiş personel ihtiyacını karşılamaktadır. Üniversite, 3 şehirde toplam 4 yerleşkede hizmet vermekte olup bünyesinde bulunan 77 adet son teknoloji donanımlı uçak ile Türkiye’nin havacılık eğitiminde en büyük filoya sahip kurumudur. Ayrıca filosunda barındırdığı uçakların çeşitliliği sayesinde öğrencilerine kaliteli ve değişik tecrübeler sunmaktadır.
Türk Hava Kurumu, FAI ve IACE üyesidir.
Gözümüz Yükseklerde
THK, Avrupa’nın en büyük Amfibiki Yangın Hava Söndürme Filosuna sahip olup CL-215 Bombardier yangın söndürme uçakları ile yurt içi ve yurt dışında sanayi, orman, şehirlerde meydana gelebilecek olası bir yangın durumunda havadan yangın söndürme hizmeti vermektedir.
S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi, Türkiye'ye Ural ve BAZ ile Geldi
Türkiye'deki tüm havaalanları ile Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika'daki pek çok merkeze ya da havaalanlarına tek uçuş ile hava taksi hizmeti gerçekleştirmektedir.
THK’nın havacılık sektöründe değer yaratma vizyonu çerçevesinde, içinde bulunan sabit ve taşınabilir medikal malzemeler, doktor, yoğun bakım hemşiresi veya anestezi teknisyeninden oluşan ekip ile her türlü tıbbi müdahalenin 7/24 yapılabileceği hava ambülansı hizmeti ile organ nakli hizmeti vermektedir.
Uçaklara rakip mi geliyor yoksa hedef uzay mı?
Türkiye’nin ilk Sivil Spor ve Eğitim Uçağı Şirketi’ne sahip olan THK çeşitli hava platformlarının tasarım ve üretimi, montajı, sertifikasyonu ve satış-pazarlaması konusunda da faaliyet göstermektedir. Uçuş eğitimlerinde ve hobi amaçlı uçuşlarda kullanılabilecek bir “Hafif Spor Uçak” tasarım ve üretimi yapılmaktadır. THK, Türkiye’ de hafif spor uçak alanında ilk uçağın üretimini gerçekleştirmiştir.
Sivil havacılık sektöründe sahip olduğu üst seviyeli teknik alt yapı ve uçak avionik-mekanik sistem bakım kabiliyetleriyle hat ve üs planlı bakımlar ile arıza giderme, modernizasyon, teknik yayın, kalite faaliyetleri, lojistik ve ikmal desteği sağlayan THK; CESSNA 172, 206, 208, 402, 421, BOMBARDIER CL-215, PIPER PA42-720, PZL-140 WILGA 35, 80, SLINGSBY T-67 M200, DROMADER M-18, EC-135, BOEING, AIRBUS‘ların bakım hizmetini gerçekleştirmektedir. THK, Türk balonculuğundaki liderliğini 1925 yılından beri havacılık deneyimi ile birleştirerek insanlığın tasarladığı en eski hava aracıyla sıcak balon ile balon pilot eğitimi ve yolcu taşıma hizmeti gerçekleştirmektedir. Ayrıca, paraşütle atlayış ve eğitimi, yamaç paraşütü, Micro Light, Cyrocopter, Ultra Light planör uçuş eğitim hizmetleri, havadan fotoğraf çekimi hizmeti gerçekleştirmektedir.
Dünyada Ücretsiz Amatör ve Sportif Havacılık Kursları Düzenleyen
Tek Kurum THK
Her yıl 60 binden fazla gence verdiği ücretsiz havacılık kurslarıyla gökyüzüne yeni kanatlar kazandıran Türk Hava Kurumu, milli bütçeden hiçbir pay almadan Türk halkının destek ve yardımlarıyla havacılık ve eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Söz konusu havacılık faaliyetleri ile gençlerimizin; milletini ve ülkesini seven, çevre bilinci yüksek, sosyal sorumluluk anlayışı gelişmiş, iyi vatandaşlar olarak yetişmesine katkıda bulunmaktadır.
Otomobil, ticari araç ve askeri araçları bazen kurtarmak gerekir.Hele birde ateş altında ise..
Türk Hava Kurumu ve şubeleri önderliğinde 2008 yılında başlayan ve bir gönüllük hareketi olan “Genç Kanatlar Topluluğu” tüm ülke genelinde yaygınlaşmıştır. Türk Hava Kurumu’nu ve havacılık faaliyetlerini tanıtmak, sevdirmek, havacılık ve uzay bilimi ile ilgili projeler üretmek ve gelişen havacılık sektöründe temel eğitimlerini almış bireyler kazandırmak, gençlerin bu alanlardaki bilgilerini arttırarak sosyal yönleri ve ahlaki değer yargıları güçlenmiş topluma yararlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla kurulan ve yaşları 11 ila 22 arasında değişen Genç Kanatların sayısı 5 bini geçmektedir.
Ülkemizde ilk motor fabrikası THK tarafından Gazi Orman Çiftliği'nde kurulmuştur.
Fabrikanın çalışmaları 1951 yılına kadar sürmüş olup dönemin getirdiği koşullar nedeniyle aynı yıl Makina ve Kimya Endüstrisi'ne devredilmiştir. Bu fabrika 1952'de tamamen kapatılarak halen Türk Traktör Fabrikası olarak işletilmekte ve traktör üretimiyle ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.
Bir zamanlar uçak üretti, otomotiv firmalarına da ortaktı, halen faal ve müzesi de var; MKE
1974 Kıbrıs Barış Harekatı
THK'nın 1925'ten bu yana havacılığın çeşitli dallarında yetiştirdiği Türk gençler sadece sportif faaliyetlere katılmakla kalmayarak, yurt savunmasında da etkin rol almıştır. Bunun en canlı örneğini 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan görülmüştür. Hava İndirme Harekâtına, o dönemde askerlik görevini paraşütçü olarak yapan kurumun yetiştirdiği gençler teşkil ediyordu. Harekât esnasında kurumun uçak ve pilotlarına da önemli görevler verilmiştir.
2018'de uzaya çıkan Tesla Roadster ve sürücüsü Starman nerede?
Gökyüzüne Açılan Pencere:THK Müzesi
Türk Havacılık tarihini gelecek nesillere aktarmak için 2002 yılında THK Müzesi halkımızın hizmetine sunulmuştur. Modern müzecilik anlayışı içinde inşa edilen THK Müzesi 287 metrekare kapalı ve 5.294 metrekare açık alandan oluşmaktadır. Müze alanı içerisinde tarihi Paraşüt Kulesi, orijinal ve model uçakların sergilendiği bahçe ile tarihi nitelikteki belge ve eserlerin teşhir edildiği Müze Binası bulunmaktadır. Müzede, Türk Hava Kurumu ve Türk Sivil Havacılık tarihi hakkında 747 adet eser, belge ve fotoğraf sergilenmektedir.
THK Müzesi’nin salonlarında, çok sayıda doküman, fotoğraf ve malzemeyle zenginleştirilmiş, dünyada ve Türkiye’de günümüze dek havacılık tarihinin gelişimini gösteren vitrinler yer almaktadır. Kayseri TOMTAŞ Fabrikasının görüntüleri, Türk Hava Kurumunda kullanılan üniforma, madalya ve bröveler, THK’nin havacılık faaliyetlerini gerçekleştirdiği Türkkuşu Genel Müdürlüğü ve İnönü Eğitim Merkez Müdürlüğünün maketleri bulunmaktadır. Ayrıca, Hezarfen Ahmed Çelebi’nin kendi yaptığı kanatlarla Galata Kulesi’nden Üsküdar Doğancılar’a uçuşunu ve gene Sultan IV. Murat döneminde yaşamış olan bilim adamı Lagari Hasan Çelebi’nin, 64 kg barutla çalışan yedi kollu roketi ateşleyerek Sarayburnu açıklarında göğe doğru yükselişini gösteren maketlerin yer aldığı vitrinler müzenin ilgi çeken köşeleri arasındadır.
Bunların yanı sıra, değişik vitrinlerde sergilenen, Ulu Önder Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk’un ilk basımı, Uluslararası Genç Ressamlar Resim Yaraşmasında dereceye giren gençlerin yaptığı resimlerden oluşan stand, THK’nin bugüne kadar bastırmış olduğu pullar, I. Dünya Hava Oyunları Standı ve havacılık tarihinin kilometre taşlarının resim ve özgeçmişlerinden oluşan standlar müzede yer alan birbirinden değişik standlarından bazılarıdır.
THK Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır.
Tarihi Paraşüt Kulesi
1937 yılında Türk ve Rus mühendisler tarafından inşa edilen, bir simge niteliğindeki Tarihi Paraşüt Kulesi, rekreasyonel bir aktivite gerçekleştirmeye yönelik paraşüt atlayışlarında 01 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında faaliyettedir.
Tarihi Paraşüt Kulesi; Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) tarafından belirlenmiş ve havacılık spor disiplinlerinden biri sayılan serbest paraşütçülüğü özendirmeye imkan sağlamaktadır. Kule yüksekliği 41,10 metredir. Atlayışlar 37,90 metre yükseklikteki üçüncü kat platformundan yapılmaktadır. Kule, içten merdivenli ve asansörlü, çift ağırlıklı, çift konsollu paraşüt atlama vinçlidir. Meteorolojik şartlar uygun olduğunda, 45-90 kg arasında ve 16 yaşından büyük, sağlık yönünden problemi olmayan isteyen her ziyaretçi atlayış yapabilmektedir. Kulenin bir eşi de İzmir’de bulunmaktadır.
Deniz ve göllerden su alıp yangın söndüren uçaklar, Kanada yapımı Canadair CL-215 olup ABD ve Türkiye dahil bir çok devlet tarafından kullanıyor.Bu uçakların bakımları ve daha güvenli görev yapmaları için imalatçı firmayla anlaşılmış.
https://haber.aero/havacilik/thk-cl-215lerle-yanginla-mucadeleye-hazirlaniyor/
THK ÜNİVERSiTESi
Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ve tek ihtisas üniversitedir. Üniversite iki şehirde toplam üç yerleşkede hizmet vererek Türkiye’de bu konuda bir ilk konumundadır. Çok kampüslü ortamı sayesinde özellikle, karşılıklı eğitim uçuşları gibi havacılık uygulamalarının yapılabildiği nadir üniversitelerden birisi.
Türkiye'nin Uçan Otomobili; DROJET
Kaynak; https://www.thk.org.tr/
http://www.thkgokcen.com.tr
https://www.thk.edu.tr/
https://www.thk.org.tr/muze
https://thkmodelucak.com/
https://www.thk.org.tr/basin_odasi/item/1601-yanginsondurmeucaklari-basin_kamuoyunun_bilgilerine
https://en.wikipedia.org/wiki/PZL-Mielec_M-18_Dromader
https://tr.wikipedia.org/wiki/Canadair_CL-215
https://www.bagimsizhavacilar.com/turk-hava-kurumu-m-18-a-b-dromader-ucaklarini-ihaleyle-satiyor/
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/thk-merkez-denetleme-kurulu-yonetim-kayyumuna-sert-cikti-5748454/
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/thkden-ucak-satisi-aciklamasi-6187759
https://www.bagimsizhavacilar.com/ataturk-havalimaninda-park-edilen-ucaklar-uzerine/
https://www.bagimsizhavacilar.com/dhmi-genel-muduru-keskinden-ataturk-havalimani-paylasimi-videolu/
https://www.gercekgundem.com/guncel/172984/bir-ihale-daha-koronavirus-dinlemedi-kayyum-atanan-thk-11-ucagini-satiyor
https://haber.aero/havacilik/thk-cl-215lerle-yanginla-mucadeleye-hazirlaniyor/
https://www.yenisafak.com/ekonomi/thkden-ucak-satisi-aciklamasi-yangin-filosunda-kullanilmiyor-3534530
https://www.turkiyeturizm.com/95-yillik-thkyi-kapatmaya-mi-hazirlaniyorlar-61637h.htm
https://www.ntv.com.tr/ekonomi/thk-11-ucagini-satacak,GPyIliqKIUWQpbnOiHcX0A
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/04/03/thkden-tasinmaz-satisi
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turk-hava-kurumu-ne-var-ne-yok-satiyor-1731459
https://haber.aero/havacilik/dhmiden-ataturk-havalimani-savunmasi/
https://malatyahaber.com/haber/thknin-ici-bosaltiliyor-yok-ediliyor/
http://hedefgazetesi.com.tr/haber-thk-darica-dan-farabi-ye-destek-85222.html
https://www.kibrisgazetesi.com/kibris/denktas-thk-11-yangin-ucagini-zorunlu-satisa-cikariyor-h87069.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..