Yarışmayla öğrencileri, inovasyon ve teknoloji alanlarında geliştirerek Türkiye’nin enerji geleceğine de katkıda bulunmayı hedeflediklerini vurgulayan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Son 15 yıldır Türkiye’nin birçok farklı ilinden katılan takımların Shell Eco-marathon’da giderek artan başarısı, Türkiye’de yeni yetişecek mühendislerin otomotiv teknolojileri ve enerji verimliliği alanında elde edecekleri başarıların habercisidir.” dedi.
Bu yıl Haziran ayında, tarihinde ilk kez online olarak gerçekleştirilen Shell Eco-Marathon Avrupa 2020’de Bursa Uludağ Üniversitesi’ni temsilen UMAKİT takımı ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ni temsilen AE2 takımı aldıkları birincilikler ile Türkiye’nin göğsünü kabarttılar. Shell Eco-marathon Avrupa 2020’ye Bursa Uludağ Üniversitesi’ni temsilen katılan UMAKIT Takımı hem “Döngüsel Ekonomi” hem de “Teknik İnovasyon” kategorilerinde, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin takımı olan AE2 Takımı ise “Emniyet Ödülü” kategorisinde rakiplerini geride bırakarak birinci oldular.
Döngüsel Ekonomi kategorisinde diğer ekipleri açık ara geride bırakarak birinci olan Bursa Uludağ Üniversitesi’ni temsil eden UMAKIT Takımı, kritik döngüsel ekonomi konseptlerini anlama konusunda tüm jüri üyelerini etkilerken, birincilik kazandığı diğer kategori olan Teknik İnovasyon dalında ise; ekibin geliştirdiği, araç dinamiklerini artıran ve geleneksel süspansiyon komponentlerinin tasfiyesine izin veren tekerlek süspansiyon sistemi, jüriden toplamda en yüksek puanı aldı.
“Emniyet Ödülü” kategorisinde yarışmaya katılan diğer ekipleri geride bırakarak birinci olan Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 Takımı, geliştirdikleri proje ile araçlarda günlük emniyet uygulamalarına yönelik başarısı ve farkındalığı artıran ve proaktif hareket eden yaklaşımlarıyla jüriyi etkileyerek en yüksek puanı aldı.
Shell Eco-marathon Avrupa 2020 kapsamında Türk gençlerinin 3 farklı kategoride kazandıkları birinciliklerle gurur duyduklarını belirten Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell’in Türkiye’de kurulduğu ilk günden bu yana ülkenin sadece ekonomisine değil, sosyal ve kültürel gelişimine de katkıda bulunduğunu ve Shell Eco-marathon’un, bu kapsamdaki en önemli sosyal yatırımlarından biri olduğunu vurguladı. Yarışmayla öğrencileri, inovasyon ve teknoloji alanlarında geliştirerek Türkiye’nin enerji geleceğine de katkıda bulunmayı hedeflediklerini aktaran Erdem, “Son on beş yıldır Türkiye’nin birçok farklı ilinden katılan takımların Shell Eco-marathon’da giderek artan başarısı, Türkiye’de yeni yetişecek mühendislerin otomotiv teknolojileri ve enerji verimliliği alanında elde edecekleri başarıların habercisidir.” şeklinde konuştu.
Bursa Uludağ Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin daha önceki yıllarda da birincilikler kazandığını hatırlatan Erdem, her iki üniversitenin de akademik kadrosunun bu sürdürülebilir başarıda ve değerli öğrencilerin yetişmesindeki emeklerinin çok değerli olduğunu vurguladı.
Başarıları tesadüf değil
Shell Eco-marathon Avrupa’ya 2005 yılından beri Türkiye’den 2000’e yakın öğrenci katılma şansı bulurken, Türk takımları 2005 yılından bu yana (bu yıl elde edilen 3 birincilik dahil) toplamda 22 kez kendi kategorilerinde ilk 10’a girmeyi başardılar. Temmuz 2018’de Londra’da yapılan Shell Eco-marathon yarışında Uludağ Üniversitesi adına yarışmaya katılan UMAKİT öğrencilerinin tasarlayıp ürettiği “Barbaros” isimli araç, “şehir konseptli hidrojen enerjisi ile çalışan araç” kategorisinde Avrupa birinciliği elde etmişti. Türk takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı, 5 kategoride verilen Pist-Dışı Ödüller'de “Avrupa Emniyet Ödülü”nün hem 2015 yılında hem de 2019 yılında sahibi oldu.
Bu yıl Covid-19 nedeniyle ilk kez online yapıldı
Dünyanın en uzun soluklu öğrenci inovasyon yarışması Shell Eco-Marathon bu yıl Covid-19 salgını sebebiyle ilk defa dijital ortamda gerçekleştirildi.Gençleri inovasyon alanında geliştirmek üzere düzenlenen online yarışmaya Avrupa’dan yüzlerce mühendislik öğrencisi katıldı. Türkiye’yi bu yıl, Adana, Ankara, Bursa, Edirne, İstanbul ve Sakarya’dan üniversiteler temsil ederken, Uludağ Üniversitesi’ni temsilen UMAKİT takımı ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ni temsilen AE2 takımı rakiplerini geride bırakarak birinci oldular.
Mühendislik, tasarım, inovasyon gibi alanlarda gençlerin ufkunu açan Shell Eco-marathon, aynı zamanda enerji teknolojileri alanında da bilgi birikimlerinin artmasına katkıda bulunuyor. Öğrenciler tasarım, teknoloji ve mühendisliğin tüm yönlerini keşfederek ultra-enerji-verimli araçlar üretip, üretmiş oldukları bu araçlar ile pistte yarışıyor.
Yılda bir kez olmak üzere Avrupa, Amerika ve Asya’da gerçekleştirilen yarışma, geleceğin enerji ihtiyacına yönelik sürdürülebilir çözümler geliştirme tutkusuna sahip gençleri bir araya getiriyor. Öğrenciler bu vesile ile en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat edecek araçlar tasarlıyor ve üretiyorlar.
Türkiye, Shell Eco-Marathon Avrupa’ya, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan takımlarla 2005 yılından bu yana katılım gösteriyor. Londra'da düzenlenen yarışmaya bugüne kadar, 135’nin üzerinde Türk takımı ve 2000’e yakın Türk öğrenci katıldı.
Shell Türkiye Hakkında:
Türkiye’de 1923’ten bu yana faaliyet gösteren Shell, enerji alanında sektöre yeniliklerle, yüksek standartlarla liderlik etmek ve ekonomiye katkıda bulunmak için çalışmaya devam ediyor. Shell, Türkiye’de; “Perakende Satışlar, “Madeni Yağlar Üretim ve Pazarlama”, “Filo Çözümleri”, “Ticari Yakıtlar”, “Enerji ve Gaz”, “Doğalgaz ve Petrol Arama”, “Havacılık Satışları”, “Kimya Satışları” ve “Denizcilik Satışları” alanlarında faaliyet gösteriyor.
Shell, her gün 1 milyondan fazla misafirini Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış 1000’nin üzerindeki istasyon ağında misafir ediyor ve yine her gün 500 binden fazla motorlu taşıta, yüzlerce şantiyeye akaryakıt ikmali yapıyor. Akdeniz’deki tek gres ve en büyük madeni yağ üretim tesisi olan Derince’deki Shell Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisi’nden 61 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatıyla da ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
97 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’de geçmişten beri sektöründe birçok alana liderlik etmektedir; müşteri memnuniyetini her zaman önceliğine koyan Shell, 480’den fazla istasyonunda Shell Select marketleri ile 1,500 farklı ürünü müşterilerine sunuyor. 300’den fazla istasyonunda çocuklar için özel tasarlanmış çocuk tuvaletleri bulunuyor. 500 ‘Engelsiz Hizmet Alanı’ ile istasyonlarını ziyaret eden engelli misafirlerinin yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Shell, yol güvenliği, inovasyon, çevre, kadın&genç istihdamı ve engelsiz yaşam alanındaki sosyal yatırım programları ile Türkiye’nin sosyal gelişimine de katkıda bulunuyor. Yol emniyeti alanında “Trafikte Küçük Hata Yoktur” ile öğrencileri trafik güvenliği konusunda bilinçlendiriyor. İnovasyon alanında “Shell Eco-Marathon” ile her yıl yaklaşık 1000 lise ve üniversite öğrencisinin geleceğin enerjileri ile daha verimli araç üretmesine imkan sağlıyor. Engelsiz yaşam kapsamında müşterileri ve iş ortakları ile topladıkları kapakları tekerlekli sandalyeye dönüştürüyor. İstihdam alanında; akaryakıt sektöründe bir ilk olan “Shell’de Kadın Enerjisi” kadın istihdamı programı ile 2023 yılında 5000 kadına istihdam yaratmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye genelinde belirlenen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören gençlere staj ve mezunlarına iş imkanı sunuyor.
Shell, Türkiye’deki faaliyetlerinde 757’si doğrudan, 15.000 kişiye dolaylı olarak istihdam sağlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..