Sayfalar

Yakında; Yeni, Yerli ve Elektrikli Bir Araç Geliyor!

Üniversite - özel sektör çalışmalarına güzel bir örnek daha; İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne bağlı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Urla'da faaliyet gösteren  Tekno CTP Firması,  kompozit  malzemelerinde kullanıldığı kentiçi bir elektrikli araç çalışmalarının sonuna yaklaştı.




Geçtiğimiz Şubat ayında Rektör Baran, Araştırmalardan sorumlu Rektör yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba ile Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfi Özyüzer ve   İzmir/Urla'da ki  firmayı ziyaret etmiş ve çalışmalar hakkında bilgi almıştı.




Hafif kargo aracı olarak nitelene araçtan minik bir otomobil MPV ve daha bir çok farklı versiyonun olduğu geniş bir aileye dönüşebilir.Tabii, burada önemli olan destek, maliyet ve imalatı etkileyen o anki (döviz, petrol ve pandemi gibi etkenler) şartlar olacaktır!




Tekno CTP;  yirmi yıldan fazla  kompozit ve polyester  konusunda uzmanbir firma olarak otomotiv, karavan ve  denizcilik   araçları için bileşenler/sistemler üretiyor.
Araç içi ve dışı geliştirme, tasarım, üretim konularında Türkiye kadar özellikle Avrupalı şirketlere  de hizmet veren firmanın müşterileri arasında Hymer, Eura Mobil, Concorde gibi isimlerde var..




Aracın bazı teknik özellikleri
Uzunluk; 280 mm
Taşıma kapasitesi; 400 kg
Menzil; 70 km




İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin konuyla ilgili bülteni şu şekilde;

"  İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Tekno CTP şirketi, üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde, enerji tasarrufu sağlayan, aktif navigasyon sistemine sahip, yerli elektrikli hafif kargo taşıma aracını üretmek için çalışmalara başladı.




Üniversitenin Mühendislik Fakültesi'nde görevli öğretim üyeleri ve eğitim alan öğrenciler, 2016 yılında elektrikli arabayla ile ilgili ARGE çalışmaları yapmaya başladı. Çalışmalarında başarıya ulaşan ekip, bir yıl sonra üniversite bünyesinde elektrikli otomobilin prototipi üretmeyi başardı. Elektirikli araçların üretimi konusunda önemli çalışmalara imza atan ekip, 2 ay önce elektrikli hafif kargo taşıma aracını çalışmaları yapan Tekno CTP şirketiyle görüşmelere başladı. Firmanın tasarımını yaptığı prototip araca kendi geliştirdikleri aracın özelliklerini tasarlayarak trafiğe çıkarma planı yapan ögretim üyeleri ve öğrenciler çalışmalara geçen ay başladı.




EKSİKLİK KALMAYACAK


İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, elektrikli araç geliştirme konusunda birçok üniversite ve kurumun çalışmalara yaptığını söyledi. Taşıma konusunda daha önce elektrikli golf araçlarının yapıldığını belirten Şahin, "Firma kargo şirketlerinin isteği üzerine elektrikli bir taşıma aracı yapmak için yola çıkmış. Ama geliştirdikleri aracın trafiğe çıkabilmesi için bazı eksikliklerinin olduğunu öğrenince bize ulaştılar. Projenin üzerinde çalışmaya başladık. Biz geliştirdiğimi elektrikli aracın tüm özelliklerin hafif ticari aracımızın üzerinde uygulayacağız. Bu açıdan Türkiye'de bir ilk olacak" dedi.


BİR YILDA TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ


Şahin, 30 kişilik bir ekibin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen çalışmalarına devam ettiğini ifade etti. Araçlarının enerji tasarrufu sağlarken boyutunun küçüklüğü sayesinde kargo firmalarına büyük kolaylık sağlayacağını dile getiren Şahin, şunları kaydetti: "Elektrikli hafif ticari aracımız 350 kilo ağırlık, 400 kilo kadar yük taşıma kapasitesi olacak. 2.80 metre uzunluğundaki aracımızın 70 kilometre menzili olacak. Akıllı navigasyon sistemi sayesinde az elektriği harcayabilecek rotayı kullanacak. Değiştirilebilen kaset tipi pili sayesinde 10-15 saniye içinde yeni pili takılıp görevine devam edebilen bir araç olacak. Pillerinin şarj zamanlarının kontrol edilmesinden tutunda motor güçlerini otomatik olarak kontrol edilmesine kadar çok önemli özellikleri var.Yüzde 100 elektrikle çalışabililen bu tarz küçük kompak tarzda araç olacak.Bu tip araçlarda kullanılan motorlar Çin'den ve başka ülkelerden geliyor. Biz aracımızda yerli ve milli elektrikli motoru üretmek istiyoruz. Sadece pili başka bir ülkede alacağız onun dışında kullanılacak parçaların yüzde 90 yerli ve milli olmasını istiyoruz. Bu klasmanda da bir ilk olacak. Yüzde 100 elektrikle çalışabililen bu tarz küçük kompak tarzda araç olacak. Çalışmalara başladık. 2 ay içinde deneme çalışmalarına başlayacağız. Bir yıl içinde ise çalışmamızı tamamlamayı hedefliyoruz."  "


Kaynaklar; https://iyte.edu.tr/
https://www.ieu.edu.tr/tr/news/type/read/id/7280
http://www.teknoctp.com/
https://twitter.com/iyteedutr

3 yorum:

  1. Mavi araç tasarım olarak biraz daha geliştirilebilir. Sanki 60 lı yılların araçları gibi olmuş. Umarım hafif elektrikli araç alanında güzel bir araç çıkarırlar. Ülkemiz adına sevindirici bir haber.

    YanıtlaSil
  2. Evet biraz basit gibi olmuş, seri üretimde değişme ihtimaliolabilir..

    YanıtlaSil
  3. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü türkiyenin en iyi üniversitesi olup Türkiye'nin tek araştırma enstitüsüdür. Hiç bir üniversite ve kuruma bağlı değildir. Allah sizi ıslah etsin. Amrika bile bunun farkında. Ya sabır ya allah. Sinirden ODTÜ'lü gibi davranmaya başladım saçma sapan neyse.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..