Türkiye'nin ilk yerli ve elektrikli traktörü, yerli otomobilden önce hayata geçecek gibi..Ziraat Yatırım ile DMA Oto / Derindere Motorlu Araçlar'dan tanıdığımız Önder Yol liderliğinde başlayan girişim, seri üretime çok yakın..
İlk yerli traktör, daha önce devlet erkanıyla tanıtılmış ve test edilmişti.Bursa, Sakarya gibi bir otomotiv kenti olan Kocaeli'de üretimi gerçekleşecek aracın gücü 105+ beygir, torku 494+ Nm ve batarya kapasitesi de 53+ kWh olarak belirlenmiş.
Elektriğin olduğu her yerde şarj imkanı sağlayan traktör, akaryakıtla çalışanlara göre % 90 oranında tasarruf sağlıyor.Sessiz, çevreye saygılı ve bakım kolaylığıyla çitçinin ve ülkemizin yüzünü güldürecek.
Önder Yol'un başında olduğu DMA Oto; elektrikli otomobil/araç dönüşümü, imalatının yanında yazılım ve batarya konularında çalışmış olup dünyanın en kalabalık ve geleceğin süper gücü Çin ile (firma bazında) ortak çalışmalar içinde olmuştur..
ZY Elektrikli Traktör; resmi internet sitesi, http://www.zyelektrikli.com da kısaca kendinden şöyle bahsediyor; " Önder Yol ve Ziraat Girişim Sermayesi ortaklığında kurulan yüzde yüz yerli sermayeli bir Türk şirketidir.
Biz Kimiz
Önder Yol, 2003'ten günümüze elektrikli otomobil yazılımları ve batarya yönetim sistemleri üzerinde araştırma faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu süreçte elde edilen bilgiler ve tecrübelerle elektrikli araç dönüşümleri ve enerji depolama sistemlerinin geliştirilmesi ile uğraşmıştır. 2009-2019 yılları arasında sayısı 300’ü geçen TÜV tip onaylı ve trafiğe çıkma izni bulunan elektrikli araba, elektrikli motosikleti ve elektrikli kamyonu trafiğe sürmüştür.
Elektrikli Traktör üzerinde çalışmalar tamamlanırken seri üretime geçiş yapılması için Ziraat Girişim Sermayesi ile ortak “ZY Elektrikli Traktör” şirketi kuruldu. Senede 1000 adet elektrikli traktör üretim kapasiteli tesisimiz, 2020 senesi sonunda faaliyete geçecektir.
Şirketimiz, geliştirdiği ileri teknoloji ile dünyanın geleceğinde rol oynayan elektrikli araçlar ile ekolojik tarımın ülkemizde sürdürülebilir halde gelişmesinde ve büyümesinde önemli katkılar sağlamayı hedeflemektedir.
Türkiye'de yerli otomobil ve yerli araç için yapılan çalışmaları biliyor musunuz?
ZY Elektrikli Traktör; imal edeceği traktörü şu şekilde anlatıyor;
Elektrikli motor, elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirir. Sessiz çalışır, daha verimli, daha güçlü ve daha ekonomiktir.Elektrikli motorlarda tork; sürekli olarak elde edilir ve sessiz çalışır.
ZY Elektrikli Traktör’ün geliştirdiği yazılımlarla yönetilen batarya paketi ve tahrik sistemi sayesinde çok yüksek oranda tork elde edilir.
Kullanılan bütün aksamlar, en yüksek verimi ve torku alacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Böylece, ZY Elektrikli traktörler, tarlada zorlanmaz.
Elektrikli motorların bakım ve tamir masrafları çok düşük seviyededir. Enerji masrafında %90 oranına kadar tasarruf sağlar. Aynı zamanda elektrik enerjisi olan her yerde kolayca şarj edilebilir.
Elektrikli traktörün ergonomik tasarımı kabin içerisinde konfor ve kullanım kolaylığı sağlar.
Geliştirdiğimiz senkronize ve hızlı yanıt sistemine sahip elektrikli traktörle her türlü durumda kullanım güvenliği sağlanmaktadır.
Akıllı Ekran Teknolojisi; ZY Elektrikli Traktörde kullanılan akıllı ekran sayesinde ihtiyaç duyduğunuz teknik verilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
⦁ Çiftçimizin şarj durumunu kontrol etmesi için şarj durumu göstergesi mevcuttur.
⦁ Şarj seviyesi %15’in altına düştüğünde otomatik uyarı sistemi sesli şekilde kullanıcıyı uyarır.
⦁ Enerji tüketim değerleri anlık olarak görülebilir.
⦁ Hız göstergesi ile hızınızı anlık olarak kontrol edebilirsiniz.
⦁ GPS konumu ise tarladaki hareketlerinizi takip etmeye yardım eder.
Sanayi Bakanı, Anadol, Control 2, İstanbul Park, F1, TÜBiTAK ve Elektrikli Araçlar. 1000 beygirlik eRX olur mu?
Şarj İstasyonları
Türkiye’nin birçok yerinde bulunan şarj istasyonlarının sayesinde elektrikli traktörler kolayca şarj edilebilecektir.
Şarj istasyonlarının içinde bulunan güç üniteleri sayesinde araçlar çok daha hızlı şarj edilir. Şarj süresi aynı zamanda şarj istasyonlarının bulunduğu konumlardaki altyapıya da bağlıdır. Bu yüzden yeterli altyapı sağlandığı takdirde ZY Elektrikli Traktör'ün şarj süresi 45 dakikaya kadar inmektedir.
Trifaze Prizler
ZY Elektrikli Traktör, kullanılacak basit bir adaptör yardımıyla 380V prizlerde (sanayi tipi prizler) de şarj edilebilir.
Yeni Yerli, Sınıfının En Hızlısı; Bursalı Pilotcar'dan
Özellikle sanayi bölgelerinde sıkça kullanılan bu prizler sayesinde, yeterli altyapı olduğu takdirde ZY Elektrikli traktör, çok kısa sürede şarj edilebilmektedir. Aynı zamanda talep olduğu zamanlarda normal kullanım olan yerlere de kolaylıkla entegre edilebilir.
Monofaze Prizler
ZY Elektrikli Traktör, kullanılacak basit bir adaptör yardımıyla 220V prizlerde (ev tipi prizler) de şarj edilebilir.
Her evde bulunan 220V prizler, istasyon ve trifaze prizlere göre daha az güç sağladığı için şarj süresini uzatabilmektedir. Ancak kullanılacak adaptör, çiftçimize her yerde şarj imkanı sunacaktır.
Traktör İçi Şarj Ünitesi
ZY Elektrikli Traktör’ün üzerine entegre edilmiş bir şarj ünitesi ile dışarıda bir şarj ünitesine ihtiyaç olmaksızın, elektrik enerjisinin olduğu her yerde hızlı şarj edebilme imkanı vardır.
Avitaş Motorsport, Control 4, Super Car Lites, Control 2, RX2
Böylece traktör nerede şarj edilirse edilsin, normal bir araca göre çok daha hızlı şarj olacaktır. ZY Elektrikli Traktör ile şarj istasyonu her zaman sizinle.
Elektrikli ve Dizel Traktör Karşılaştırması
Özellikler Elektrikli Traktör Dizel Traktör
Güç 105 BG (75kWh) 100 BG (75kWh)
Motor PMAC Elektrik Egzoz Emisyonlu Intercooler
Max Tork 494 Nm 372 Nm
Yıllık Ort. Çalışma Saati 750 750
Manevra ve Dümenleme 4 WD 4 WD
Karbon Salınımı 0 294 gr/kWh "
Önder Yol un bu işin içinde olması beni sevindirdi. Umarım bu işi daha da büyütür. Aslında Önder bey den küçük kasaya sahip (a sınıfı olsa bile yeter) bir elektrik li otomobil bekliyorum ben. Mesela Yaris boyutlarında bir elektrikli otomobil. Devletin aldığı saab cadillac kasalarının arasında küçük kasalı bir otomobil de vardı. Bu kasa atıl durumda duran Honda da üretilebilir. Hatta Honda jazz gibi küçük kasalı otomobil de elektirikli hale getirilip satılabilir. Devletin bu konuda yardımcı olması lazım bence Önder beye.
YanıtlaSilKüçük kasalı otomobil hakkında bir link verebilir misin, yeni duydum!
SilDMA nın sitesi yayında ama yenibir haber -bilgi yok.Zeytinburnu da ki yerinde ikinci el araçlar satan bir firma var.Sanırım ZY Elektrikli Traktör e odaklandılar..
Küçük kasalı derken 3-5 sene önce getirdikleri Cadillac bls kasasının arkadasında küçük bir otomobil de vardı hatırlarsan.
Silhttps://im.haberturk.com/2015/10/14/ver1444816482/1139755_620x410.jpg
resmin adresini buraya yapıştırdım. Arkadaki araç yanlış görmüyorsam küçük bir kasaya sahip.
Kendileri de bir küçük otomobil yapabilirler aslında. O kasaya da ihtiyaçları yok bence. Bu alanda çalışan bir sürü otomobil firması var. Hepsi gücünü birleştirirse olabilir.
Ancak dediğin gibi elektrikli otomobil konusuna odaklandılar sanki. Umarım sonrasında küçük de olsa bir elektrikli otomobil de yaparlar.
Resimdeki araç diğerleriyle aynı bence.Zaten herşeyiyle aynı fakat araç diğerlerinden uzakta ve yüksekte olduğundan küçük görünüyor.Şu olabilirdi ; aracı hatchback modeline çevirebilirlerdi!!!
SilEvet dediğin gibi aynı görüyor. Ancak dediğin gibi HB e çevrilebilirdi. Fiat egea kasası gibi bir otoyu Devletin de desteği ile üretebilirler. Umarım elektrikli traktör den bayağı pazar ve deneyim elde ederler. Sonrasında zaten küçük bir elektrikli oto üreteceklerdir.
SilEmeği gecen herkesten ALLAH cc hu razı olsun.
YanıtlaSilhayırlısı ile 2022 sonlarında veya 2023 de fiyatlarının uygunluğu ve hizmet amacıma göre bir tane ZY almak isterim.
Şimdiden hayırlısı olsun..
YanıtlaSil