En kalabalık Arap ülkesi olan Mısır ayrıca 20 yıldan uzun süredir kullanılan 1.3 milyon özel otomobil ve 50 bin taksiyi de yenileyecek. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı da yüz binlerce diğer aracı, toplam maliyeti yaklaşık 20 milyar ABD doları olan çift yakıtlı modellere dönüştürmeyi planlıyor.
Mısır hükümeti, önümüzdeki üç yıl içinde petrolle 147 bin taksiyi ve dört yıl içinde de 240 bin dizel motorlu metrobüsü gazla çalışan modellere dönüştürmeyi hedefliyor. Bakanlığa göre, girişim kapsamında ülke çapında toplam 366 doğalgaz yakıt istasyonu inşa edilmesi planlanıyor.
Kahire’de yaşayan ekonomi uzmanı Abu Bakr al-Deeb, Xinhua’ya yaptığı açıklamada, "Yakıt olarak doğal hasadı kullanmak, Mısır'ın geleneksel yakıt ithalatını azaltmasına, daha temiz bir çevreye sahip olmasına ve doğal kaynaklarından yararlanmasına yardımcı olacaktır" dedi. Benzin ve dizele göre düşük doğalgaz maliyetleri göz önüne alındığında, araç sahiplerinin yüzde 50'den fazla tasarruf sağlayabileceklerini söyledi. Al-Deeb, "Doğal gaz kullanmak ekonomik ve mali kazanç sağlar ve petrol yakıtı emisyonlarını kesinlikle azaltacaktır. Bu temiz bir çevre sağlayacaktır." diye ekledi ve “Bu arada Mısır, araçlar yakıt olarak doğalgaz kullanmaya başladığında daha az petrol ithal edecek ve para tasarrufu yapmasına yardımcı olacak.” dedi. Mısır şu anda her ay 7 milyon ton petrol ürünü ithal ediyor.
Ülkenin resmi istatistik ajansına göre Mısır'ın petrol ürünleri ithalatı 2019'da 9,4 milyar dolara gerilerken, petrol ihracatı 4,9 milyar dolara yükseldi. Kahire, son yıllarda Akdeniz'de tahminen 30 trilyon metreküp gaz tutan Zohr gaz sahası da dahil olmak üzere büyük keşifler yapıldıktan sonra petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz ticareti için bölgesel bir merkez olmayı hedefliyor.
Petrol Bakanlığı'nın verilerine göre Mısır, 2019 yılında günde 650 bin varil ham petrol ve 2,03 milyar metreküp doğal gaz üreterek petrol ve gaz üretiminde yüzde 7'lik bir artışa tanık oldu. Temmuz 2014'ten bu yana Mısır, yatırımcılarla minimum 16 milyar dolar yatırımla 82'den fazla gaz ve petrol arama anlaşması imzaladı.
Mısır Otomotiv Satıcıları Derneği Başkanı Usame Aboul-Magd, Xinhua'ya yaptığı açıklamada "Gazı yakıt olarak kullanma hamlesi, tüketicilere geleneksel yakıt satın almak için harcadıkları nakitten yüzde 50 ila yüzde 60 tasarruf sağlayacakları için ekonomik olarak fayda sağlayacak" dedi.
Aboul-Magd, araçları 20 yıldan daha eski olanlara, yeni gazla çalışan araçlar alabilmeleri için hükümetin çok düşük faizli düşük faizli krediler verilmesini önerdi. Temmuz ayında Sisi, hükümetin araç sahiplerine benzinli araçlarının doğalgazla çalışacak şekilde dönüştürülmesi için yumuşak finansman ve eski araç sahiplerine yenilerini almaları için düşük faizli krediler sunacağını söyledi.
Basın Bülteni
kadir.hasil@heyajans.com
pressrelease@faselis.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..