BMC; otomotiv ve savunma araçları imal eden bir firma olmanın yanında motor üretimiyle de ilgilendi, ilgileniyor.Güncel olarak yerli motor üzerinde çalışan BMC Power adlı bir birimi de var.Bunun yanında uçak motorları konusunda faaliyet gösteren TRMotor Güç Sistemleri San. şirketinin en büyük hissedarıydı..
2017 yılında kurulan TRMotor Güç Sistemleri Sanayi A.Ş.'nin sermaye yapısı şu şekildeydi; % 55 ile BMC Power Motor ve Kontrol Teknolojileri A.Ş’ , %35 ile TAI , %10’luk bölüm ise SSTEK A.Ş idi.
Fakat, 26.12.2020 itibarıyla TRMotor'un https://www.trmotor.com.tr/k-1-hakkimizda.html adlı internet sayfasında; " Şirketimizin sermayesi Savunma Sanayi Teknolojileri A.Ş’ ve TUSAŞ' a aittir. " yazısı dikkat çekiyor..
TRMotor, Hakkımızda başlığıyla kendisini şu sözlerle anlatıyor;
" Kurumsal Hakkımızda
TRMotor Güç Sistemleri San. A.Ş. 20 Nisan 2017 tarihinde Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda turbo motor teknolojileri alanında tasarım ve geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirmek için sermayesi yüzde yüz SSB’ye ait olan SSTEK A.Ş tarafından kurulmuştur.
Türkiye'nin uçak motoru ihtiyacının karşılanması için yeni nesil motor tasarımı ve geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Şirketimizin sermayesi Savunma Sanayi Teknolojileri A.Ş’ ve TUSAŞ' a aittir "
Yeni BMC Tuğra'da 460 beygir FPT ve 400, 320 ve 290 beygir Cummins motorlar kullanılıyor
Sonuç olarak bir çok alanda çalışmalarını sürdüren, genişlemeye çalışan BMC, belki şimdilik TRMotor'dan çekildi.Tank üretimiyle ilgili kurulan RBSS ortaklığı da artık yok.Ancak; Bu, BMC'nin tekrar aynı işlere de dönmeyeceği anlamına gelmiyor.Diğer taraftan, zaman içinde bu ve farklı alanlarda işbirlikleri de söz konusu olabilir!
Motor konusuna gelmişken , BMC, İzmir Fabrikası yenilemeden önce lisansla Cummins motorlarını da imal ediyordu.Bazı Cummins motorları ve Megastar'da yer alan motorlar da ithal edilirken günümüzde BMC'nin an itibarıyla motor üretimi yok.
Yeni BMC'nin Samsung Bataryalı Elektrikli Aracı
Doğalgazlı araçlarda (Neocity) MAN, Tuğra 1846'da FPT/Iveco, Elektriki Neocity'de TM4 SUMO ve diğer araçlarda da Cummins armalı motorlar kullanılıyor.
BMC'nin (ve diğer firmaların) motor tercihinde; maliyet, servis, çabuk ulaşılabilirlik gibi kriterler büyük önem kazanıyor.
Renault-Nissan markalarından biri olan Lada'nın 30 milyonuncu otomobili, Granta Sedan oldu
Bu arada, Karasu'da ki fabrika alanlarından birinin çatı işlemleri yapılmış durumda. Karasuhaberleri.com'un haberine göre 2021'in son çeyreğinde fabrikanın Altay Tankı'nı imal etmeye başlayacağını ilgililer beyan etmiş..
Yerli spor otomobil Maral ve Nily, 2021'e ilerliyor
Not; Araç üreten firmalar, verdikleri bilgilerde, yayınladıkları tanıtım kitaplçıklarında yazdığı gibi zaman içinde değiştirebiliyor veya kaldırabiliyor.
Kaynak; https://www.trmotor.com
https://www.trmotor.com.tr/k-1-hakkimizda.html
https://www.bmcpower.com.tr/tr/sayfa/1/hakkimizda
https://www.karasuhaberleri.com/siyaset/yerli-ve-milli-uretime-destek-vermenin-gururu-yasanacak-h8199.html
https://bmctugra.com/
https://bmc.com.tr
https://www.otometre.com/2018/11/bmcden-yeni-haberler-altay-sozlesmesi.html
https://www.bmc.com.tr/otobus/neocity/teknik-ozellikler?tab=8.5m-electric
İngiliz rolls Royce MMU nun motoru konusunda Trmotor un ortaklarından BMC de Katar ortaklığı olmasını öne sürerek projeye yanaşmıyordu. Herhalde bu bahane ortadan kaldırılmak için bu şekilde bir ortaklık yapısına gidildi. Rolls Royce yine de anlaşmaya yanaşmaz ise Katar ortaklığının sorun olmasının bahane olduğu ortaya çıkmış olur. Bakalım göreceğiz.
YanıtlaSilBu bahaneyi ortadan kaldırmak mı yoksa başka başka bir hamle mi zaman gösterecek!
Silarkadaşım her şeyi yalan dolan sahtekar bmc'nin haberlerini yaparak neyi amacliyorsun anlayamadık?!
YanıtlaSilHerkes, her şey; hakaret etmeksizin yasal çerçeve de eleştirilebilir.
SilBMC'de eleştirlebilir.Ancak her şeyden önce BMC, bu ülkenin iş imkanı sağlayan bir kurumudur, 1960'lardan bu yana iyi-kötü bu ülkeye ve insanına faydası olmuştur..
BMC'yi de eleştiriyoruz; yapılanlar kimsenin kafasında ( kamuoyundaki) soru işareti bırakmamalı(ydı).. Ama, BMC'nin iyi yaptığı işlerde var..
Sitede özellikle Türkiye de üretim yapan markaların haberleri paylaşılıyor. Şirketlerde ne olduğu bu siteyi ilgilendirmez. BMC nin sahtekar ve yalancı derken örnek de verseydin keşke? Anlaşılan hükümete yakınlığından dolayı şahsi bir garezin var BMC ye. Bence duygusal bakıyorsun olaylara.
SilTürkiye ye Katar da yatırım yapsa, İngiltere veya Çin de yatırım yapsa sevinirim.
Sonuçta yatırım demek daha çok istihdam ve gelir demek. Dediğim gibi konuya kişiselleştirmişsiniz.
Yılmaz hocam sitenin amacının yerli ve yabancı araçlar ile ilgili haber paylaşmak olduğunu düşünüyorum. Haberde eleştiri yaparsanız site haber sitesine döner ki aslında onların bile haberleri objektif yayınlaması lazım. Eleştiri yeri yorumlar yeridir. O yüzden neden BMC nin haberleri paylaşılıyor amacın ne demek vs bana kalırsa sitenin amacına uymayan beyanlar. Sitenin neyi paylaşıp paylaşmayacağına yorumcular karar veremez. O şirket ile bir derdin varsa haberin altında yorum yerine yazarsın. Bu kadar basit.
SilSitemizin öncelikli amacı yerli araç girişimleri olmak üzere yerli yabancı otomotiv, savunma, ulaşım bazende havacılık, denizcilik , gezmeye dair konular..
YanıtlaSilDiğer taraftan yeni bir aracın ızgarası büyük olmuş, farları şu şekilde olmuş demekte bir eleştiri.Ancak, tarafsız ve yapıcı olmak önemli olan bence..
Merhabalar öncelikle yorumları okurken üzüldüm. BMC Karamehmet tarafından millileştirildi. Yeni yetmeler bilmez, Volvo yavuz kamyonların üretiminin neden durduğunu. Çünkü Volvo üretim ve geliştirme lisansını vermedi. Cummins fırsatı gördüğü için lisansları verdi. Aynı şekilde yerli Ford cargolarda bulunan Deutz motorların geliştirme lisansı Ford Türkiye'de var. Artık herkes eskileri geliştiriyor. Birbirinden birşeyler alıp veriyor.
YanıtlaSil