Ultra Hızlı Şarj Özellikli Otobüs ve Şarj Altyapısı Sistemi Projesi Protokol İmza Töreni, Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ultra Hızlı Şarj Özellikli Otobüs ve Şarj Altyapısı Sistemi Projesi ile Samsunluların kaliteli, çevre dostu, gürültüsüz ve
modern bir hizmete kavuşacağını belirterek, "Proje tamamlandığında Samsun Büyükşehir Belediyesinin tüm otobüs filosu elektrikli araçlardan oluşacak." dedi.
SÜRÜCÜ KOLTUĞUNA GEÇTİ
Bakan Varank ve beraberindekiler, Samsun Valiliğinden törenin düzenlendiği salona ASELSAN ve TEMSA'nın iş birliğiyle geliştirilen yüzde 100 yerli elektrikli otobüs Avenue EV ile geldi. Otobüsü Bakan Varank kullandı.
Törende konuşan Varank; yeni, çevreci elektrikli otobüs projesini hayata geçirecek Samsun Büyükşehir Belediyesinin bu yatırımla şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde yeni bir devir başlatacağına dikkati çekti.
ÇEVRE DOSTU
Ultra Hızlı Şarj Özellikli Elektrikli Otobüs Sistemi ve Şarj İstasyonları Projesi'nin Sanayi İşbirliği Projesi (SİP) modeliyle gerçekleştirildiğine dikkati çeken Varank, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Demir'in de yerli ve milli üretim adına önemli bir inisiyatif aldığını vurguladı. Demir'in
Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN
Türkiye'ye örnek olmayı tercih ettiğine işaret eden Varank, "Dünyanın sayılı savunma sanayi firmalarından olan ASELSAN ve ülkemizin köklü kuruluşlarından TEMSA ile iş birliğine soyundu. Bu eserle birlikte Samsunlular kaliteli, çevre dostu, gürültüsüz ve modern bir hizmete kavuşacak.” dedi.
15 DAKİKADA ŞARJ
Proje tamamlandığında Samsun Büyükşehir Belediyesinin tüm otobüs filosunun elektrikli araçlardan oluşacağını kaydeden Varank, “İlk faz sonunda 10 adet ultra hızlı şarj özellikli elektrikli otobüs, Taflan-Havalimanı ve Soğuksu bölgesinde hizmet vermeye başlayacak. Bu araçlar 15 dakikada tam şarj olabilecek. Araçlarda ASELSAN tarafından yüzde 100 yerli ve milli olarak geliştirilmiş batarya ve çekiş sistemleri kullanılacak. Bunun yanında, motor soğutma sistemi, araç kontrol bilgisayarı, sürücü gösterge paneli gibi birçok alt sistem de ASELSAN tarafından yerlileştirilmiş olacak." ifadelerini kullandı.
EN SON MODEL ELEKTRİKLİ OTOBÜS
Varank, Samsunluların yerli, milli ve modern çizgilere sahip en son model elektrikli otobüslere kavuşacağını vurgulayarak, "Projenin hayata geçmesiyle birlikte, fosil yakıt ve bakım onarım giderlerinde Belediyemiz önemli bir avantaj ve tasarruf elde edecek. Çevre dostu bu araçlar, 200 bin kilogram karbon salınımını engelleyecek." dedi.
ELEKTRİKLİ ARAÇTA ÖNCÜLERDEN OLACAĞIZ
Projenin ayrıca elektrikli araçlar ekosisteminin ivmelenmesinde de önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Varank, bu kapsamda kazanılacak tüm bilgi birikiminden sektörün kapasitesinin geliştirilmesi noktasında faydalanılacağını anlattı. Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl tanıttığı Karsan ve ADASTEC'in ortak ürettiği sürücüsüz elektrikli otobüs girişimine de değinerek, bu gelişmelerle "Türkiye'nin Otomobili"nin de 2022 sonunda seri üretime hazır hale geleceğini ve ülkenin elektrikli otonom araç piyasasında öncü ülkelerden olacağını dile getirdi.
AVENUE ELECTRON TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Ölçüler ve Ağırlıklar
Azami Yüklü Ağırlık
19.000 kg
Uzunluk
12.095 mm
Genişlik
2.550 mm
Yükseklik (Klimalı)
3.237 mm
İç Yükseklik
Ön: 2.424 mm, Arka: 2.389 mm
Motor
Model
TM4
Tip
3 Fazlı x 3, Yüksek Verimli Kalıcı Mıknatıslı Motor
Azami Güç
250 kW
Azami Tork
2700 Nm
Akslar
Ön Aks Tip
Bağımsız
Yola Çıkacak Sürücülere Yaz Bakımı Önerileri!
Ön Aks Kapasite
8.200 kg
Arka Aks Tip
Sert/Katı
Arka Aks Kapasite
13.000 kg
Lastikler ve Jantlar
Jant
8,25 x 22,5
Lastik
270/70 R22.5
Direksiyon
Hidrolik Direksiyon
Standart
Yükseklik ve Eğim Ayarı
Standart
Bugatti Divo
SİP’TEN AZAMİ DÜZEYDE FAYDALANIN
Kaydedilen gelişmelere bütün illerin değerli katkılar sağladığına işaret eden Varank, "Bunu SİP kapsamındaki kamu alımlarıyla yaygınlaştırabilirsek ülkemiz vites yükseltecek." mesajı verdi. Varank, belediyeler ve kamu kurumlarına SİP'ten azami düzeyde faydalanmaları ve böylelikle Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkıda bulunmaları çağrısında bulundu.
Toyota ve CaetanoBus, bataryalı elektrikli şehir otobüsü e.City Gold ve yakıt hücreli elektrikli otobüsü H2.City Gold modellerini tanıttı
YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ
"2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmamız ancak yerli ve milli teknolojilerle oluşturacağımız katma değer sayesinde mümkün olabilecek." diyen Varank, Ultra Hızlı Şarj Özellikli Otobüs ve Şarj Sistemi Projesi'nin hayata geçmesine katkı sunanlara teşekkür etti.
Kaynak; https://sanayi.gov.tr/
https://www.temsa.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..