Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Ford’un Romanya’daki Craiova fabrikası artık Ford Otosan'ın

Türk otomotiv sanayinin öncü şirketi Ford Otosan, Ford’un Romanya’daki Craiova fabrikasını bünyesine katmak üzere Ford ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Avrupa’nın en büyük ticari araç üssünün sahibi Ford Otosan, bu anlaşma ile uluslararası bir üretim şirketi haline gelirken, üretim kapasitesini 900 bin aracın üzerine çıkarmayı hedefliyor.




Türkiye’nin ihracat şampiyonu Ford Otosan geçtiğimiz yıl otomotiv sanayinin elektrikli dönüşümüne liderlik etme misyonuyla, Kocaeli’de elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirileceği, 20,5 milyar TL’lik yeni yatırımını da açıklamış, bu kapsamda 210 bin araçlık yeni kapasite ekleyeceğini belirtmişti.


 


Ford Otosan Craiova fabrikasında tasarımını ve mühendisliğini kendisinin yaptığı Yeni Nesil Courier aracını ve tam elektrikli versiyonunu üretecek. Ayrıca, hali hazırda Craiova’da üretilen Ford Puma ve Ford Puma’nın yeni tam elektrikli versiyonunu ve 1.0 lt benzinli EcoBoost motorların üretimini gerçekleştirecek. 


 


Avrupa’nın ticari araç üretim lideri ve Türkiye’nin ihracat şampiyonu Ford Otosan, şirketin büyümesinde stratejik bir hamle yaparak Ford’un Craiova fabrikasını 575 milyon avro işlem bedeli ile satın almak üzere anlaşma imzaladı. Ayrıca tesisin gelecekteki kapasite kullanım oranı dikkate alarak en fazla 140 milyon avroya kadar ilave ödeme yapılması konusunda taraflar anlaşmaya vardılar. 


Ford Otosan’ın yurt dışı operasyonlara açılmasını sağlayacak bu anlaşma ile Ford’un Craiova’da yer alan araç üretim ve motor üretim tesislerinin sahipliği Ford Otosan’a geçecek. Tasarımını ve mühendisliğini Ford Otosan’ın üstlendiği yeni nesil Transit Courier’nin van ve kombi versiyonları 2023 senesi itibariyle ve bunların tam elektrikli versiyonları 2024 senesi itibariyle Cravoiva’da üretilecek ve piyasaya sunulacak. Ayrıca Craiova’da üretilmekte olan, Avrupa’nın 2021’de en çok satan binek aracı Ford Puma’yı, 2024 senesi itibariyle devreye alınacak Ford Puma’nın yeni tam elektrikli versiyonunu ve 1.0 litre EcoBoost motorlarının üretimini de Ford Otosan üstlenecek.


Ford Otosan geçtiğimiz yıl açıkladığı yatırım ile Kocaeli fabrikalarının kapasitesini 650 bin araca çıkaracağını açıklamıştı. Craiova fabrikasının 250 bin araçlık kurulu kapasitesinin de eklenmesi ile şirketin toplam yıllık üretim kapasitesi 900 bin aracın üzerine çıkarken, çalışan sayısı da 20 bini geçecek. Anlaşmanın tamamlanması ile Ford Otosan 2 ülkede 4 fabrikası ile Transit, E-Transit, yeni nesil 1 ton Transit Custom ve tam elektrikli versiyonu, yeni Transit Courier, ve yeni Transit Courier tam elektrikli versiyonu, Ford Puma ve yeni Ford Puma tam elektrikli araçlarının yanı sıra Ford Trucks markalı araçları ve Rakun’u üretecek.


Otomotiv endüstrisinde bir başarı hikayesi

Koç Topluluğu ve Ford Motor Company arasındaki yüz yıla yaklaşan köklü ortaklığa dikkat çeken Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley; “Ford Otosan global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimlerinden biri. Koç Holding ile ortak girişimimiz Ford Otosan’daki stratejik ortaklığımızı genişletmekten mutluluk duyuyoruz. Craoiva’daki başarılı operasyonumuzun, Ford Otosan’ın özellikle ticari araçlar ve elektrikli araçlarda elde ettiği uzmanlık ve deneyim ile daha da yüksek başarı seviyelerine ulaşacağına inanıyorum.” diye konuştu.


Ford Otosan çalışanlarının üstün gayretleri ile hayata geçirdikleri başarıların bugün açıklanan anlaşmada büyük payı olduğunun altını çizen  Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise, "Türkiye’nin ihracat şampiyonu ve Türkiye otomotiv endüstrisinin lokomotif şirketi Ford Otosan olarak Türkiye otomotiv sanayisinin elektrikli dönüşümüne liderlik edecek, ülkemizdeki en büyük özel sektör yatırımlarından birini geçtiğimiz sene açıklamış ve Kocaeli operasyonlarımızı 650 bin araçlık kapasiteye ulaştıracağımızı söylemiştik. Bugün şirketimiz için bir ilke imza atarak, global üretim operasyonlarımızı başlatıyor ve bir hayalimizi daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca, ülkemizi uluslararası bir coğrafyada da gururla temsil edecek olmanın heyecanı içindeyiz. 60 yılı aşkın süredir çalışma arkadaşlarımızla ilmek ilmek işlediğimiz Ford Otosan, Türkiye’nin en değerli halka açık şirketlerinden biri. Ford Otosan’ın esnek, verimli ve yüksek kalitedeki üretim konusundaki başarısının bir kanıtı olan bu anlaşmayla gelen yurt dışı üretim sorumluluğu, Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü unvanımızı da pekiştirecek " dedi.

 


Ford Otosan hakkında: 

1959’da kurulan Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.), Ford Motor Company ve Koç Holding’in eşit oranda hisse sahibi oldukları halka açık bir şirkettir. Türkiye’nin en büyük ikinci büyük sanayi kuruluşu olan Ford Otosan, son 10 yıldır otomotiv sektörü ihracat şampiyonu ve son 6 yıldır da üst üste Türkiye ihracat şampiyonu olma başarısını göstermektedir.  Ford Otosan, Borsa İstanbul’ daki en değerli otomotiv şirketidir. Kocaeli’deki Gölcük ve Yeniköy Fabrikaları, Eskişehir’deki Eskişehir Fabrikası, İstanbul’daki Sancaktepe Ar-Ge Merkezi ve Yedek Parça Deposu ile 3 ana merkezde faaliyet gösteren Ford Otosan, 13.000’i aşkın kişiye istihdam sağlamaktadır. Komple bir aracı, motoru da dahil olmak üzere, sıfırdan ticari bir ürün oluşana kadar tasarlamak, geliştirmek ve test etmek için gerekli tüm yetenek ve altyapıya sahip olan Ford Otosan, Ford Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim merkezi konumundadır.  Ford’un hafif ticari modelleri Transit&Tourneo’nun üretim ve geliştirmesini üstlenen marka, Ford Trucks ağır ticari araçlarının da ilgili dizel motorlarının ve motor sistemlerinin küresel mühendislik merkezi olarak faaliyet göstermektedir. 


 Kaynak; www.fordotosan.com.tr

4 yorum:

  1. Bu satın alınan fabrika Amerikan Ford un mu oldu? Yoksa Otosan (yani koç) istese kendi markası adı altında bir araç üretebilir mi burada?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Romanya2daki fabrika Amerikan Ford'tan Ford Otosan'a geçti. Nasıl Gölcük ve Eskişehir Otosan2a aitse bu fabrikada Otosan'ın.Ve hafif ticariden başka SUV/CUV ( Ford Puma) üretiliyor. Cargo ve F Max ta üreme alınacak deniyor.
      Sonuçta Otosan esas adıyla Ford Otosan, BMC gibi yarı yabancı ortaklı bir firma. Kısaca; Romnanya da ki bu tesisin yarısı Ford'un yarısı Koç un.

      Sil
  2. Rakun da imal edileceğine göre Ford un izin vermesi durumunda farklı bir marka veya Otosan adıyla bir araç üretilebilir.

    YanıtlaSil
  3. Sonuçta Otosan esas adıyla Ford Otosan, BMC gibi yarı yabancı ortaklı bir firma. Kısaca; Romnanya da ki bu tesisin yarısı Ford'un yarısı Koç un.-----------------------------------------------
    Ancak aralarında şöyle bir fark var. Otosan, Amerikan markası olan Ford için Türkiye de Ford markalı araçları üretiyor.
    BMC ise Türkiye merkezli bir araç üretim şirketi. Türkiye nin markası yani.
    BMC, Katar ı yüzde 49 ortak yaparak Yerli marka olan BMC yi Türkiye de üretiyorlar.
    Koç ve Otokar ın artık kendi markaları altında yerli bir marka yapmaları lazım.
    Doblo tarzı ticari bir araç da olabilir. Hem binek hem ticari olur.
    Koçların artık ellerini taşın altına koyup montojcılıktan kendi üretim araçlarını yapmaya geçmeleri lazım. Biliyorum başka bir marka adına araç üretmek garanti para demek.
    Bu araçlar satılmasa bile Koç parasını çatır çatır alacak. Ama artık risk almaları ve kendi markalarını yapmaya başlamaları gerekiyor. Yerli marka intihardır diyerek nereye kadar gidebilirler ki.
    Bu riski almaya gerekli güçleri pekala da var. Ama ısrarla montajcılıktan kurtulamıyorlar.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..