Sayfalar

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza atan yerli firma Temsa, Sunum ile ORTAK AKIL üretecek

Tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yürüten TEMSA, UN Global Compact imzacısı oldu. TEMSA, UN Global Compact’e katılarak sosyal, ekonomik ve çevresel taahhütlerini daha sistematik hale getirmeyi hedefliyor.Diğer taraftan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ve TEMSA iş birliğinde kurulan Yeni Enerji Teknolojileri Birimi, 




geliştireceği yeni teknoloji ve uygulamalarla Türkiye’nin elektrikli araç vizyonuna katkıda bulunurken, ülkemizin enerji alanında yurt dışına olan bağımlılığını da azaltacak.

Türkiye’de son yıllarda sayıları hızla artan kamu-özel sektör-üniversite iş birliklerine bir yenisi daha eklendi. Faliyetlerini Türkiye Ulusal Araştırma Altyapılarından biri olarak sürdürmekte olan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ile dünyanın önde gelen elektrikli otobüs üreticilerinden TEMSA iş birliğiyle kurulacak “Yeni Enerji Teknolojileri Birimi’ne ilişkin imzalar Sabancı Üniversitesi’nde düzenlenen törenle atıldı.

İmza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, SUNUM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpagut Kara ve SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar’ın yanı sıra iki kurumun yönetici ve araştırmacıları da katıldı.



Kurulan Yeni Enerji Teknolojileri Birimi, dünyada ve ülkemizde her geçen gün yaygınlaşan elektrikli araçlardaki batarya teknolojilerinin geliştirilmesi için yeni teknoloji ve uygulamalar üzerine çalışacak.


Yapılacak iş birliği kapsamında, ilk etapta batarya paketlerinin ömrünün iyileştirilmesi, ülkemizde yerli ve milli süperkapasitör teknolojilerinin geliştirilmesi ve TEMSA tarafından ticarileştirilmesi hedeflenirken, bu teknolojilerin önümüzdeki dönemde ülkemizdeki diğer elektrikli araç üreticilerinin de hizmetine sunulması planlanıyor. Tüm bu proje ve uygulamalar, elektrifikasyon süreçlerinde yaratacağı iyileştirmelerle, ülkemizin enerji alanındaki dışa bağımlılığının azaltılmasına da önemli katkılar sağlayacak.

Yeni Škoda D'CITY

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, yeni dünya düzeninde üniversite, sanayi ve araştırma merkezlerinin çok daha iç içe geçtiğini ifade ederken, “Bugün sanayinin her alanında teknolojiyle fark yaratabilmenin yolu, farklı paydaşların katkılarıyla birlikte çözüm bulma yeteneklerimizi geliştirmekten geçiyor. Kamu, özel sektör, üniversiteler ve araştırma merkezlerinin destekleriyle, ‘ortak akıl’ peşinde, birbirini sürekli olarak besleyen ekosistemler geliştirmek, her geçen gün daha çetin hale gelen küresel rekabet koşullarında sadece yönettiğimiz markalarımızı değil aynı zamanda ülkemizi de çok daha ileri seviyelere götürecektir. Bu birimimiz de bahsettiğimiz bu ‘ortak akıl ekosistemi’nin en önemli sonuçlarından bir tanesi” dedi.


KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİN SİMGESİ OLACAK

Ar-Ge ve inovasyonun, TEMSA’nın DNA’sının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Tolga Kaan Doğancıoğlu, “Türk otomotiv sektöründe ilk Ar-Ge merkezinin sahibi olan, cirosunun her yıl yüzde 4’ünü Ar-Ge çalışmalarına ayıran, Ar-Ge merkezinde istihdam ettiği 200’den fazla çalışanıyla inovasyonu tüm faaliyetlerinin temeline koyan TEMSA, bugün elektrikli araçların en önemli parçası olarak kabul edilen batarya paketleme teknolojilerini Adana’daki tesisinde üretme kabiliyetine erişmiş bir şirket. Bugün dünyanın dört bir yanında, batarya paketleri başta olmak üzere tüm teknolojisi yerli imkanlarla geliştirilmiş elektrikli araçlarımızı yollarda görmenin gururunu yaşıyoruz. Tüm bunları yaparken bizim buradaki amacımız sadece TEMSA’ya, ortaklarımıza, hissedarlarımıza değer yaratmak değil, daha çevreci, daha sürdürülebilir bir gelecek için sorumluluk almak; tüm kazanımlarımızla ülkemize ve Türk sanayisine katma değer yaratmak. İnanıyorum ki bugün imzasını attığımız bu birim, yeni nesil otomotiv teknolojilerinde katma değerli üretimin simge merkezlerinden biri olacaktır” dedi.

Toyota'dan Mercedes'e, Nissan'dan Peugeot'ya dünyanın en büyük otomobil markalarına sahip firmalar

İşbirliğine SUNUM adına imza atan SUNUM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpagut Kara, bu imzanın SUNUM ve TEMSA’nın işbirliklerini stratejik paydaşlık konumuna taşıyabilmelerine olanak sağlayacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “SUNUM'da Araştırmacılarımız liderliğinde  yürütülmekte olan Enerji alanındaki çalışmalarda altyapımız Teknoloji Hazırlık düzeyi 4'e kadar ilerleyebilmemize imkan vermektedir. SUNUM – TEMSA Yeni Enerji Teknolojileri Birimi, araştırma sonuçlarının daha hızlı ve etkin bir biçimde sosyo-ekonomik çıktılara dönüşebilmesine olanak sağlayacak bu birimi TEMSA ile birlikte hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz.


TÜRKİYE’NİN SAYILI ULUSAL ARAŞTIRMA MERKEZLERİNDEN

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından 2010 yılında kurulmuş ve 2017 yılından bu yana 6550 sayılı kanun kapsamındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan bir Ulusal Araştırma Altyapısıdır. SUNUM, nanomalzemeler ve nanoyapıların tasarımı, sentez ve karakterizasyonu ile nanoyapılardan geliştirilen mikro-nano sistemlerin tasarım ve üretimi gibi konulardaki yetkinliği ile farklı sektörlere değişik disiplinlerde hizmet verebilen bir alt yapıya sahiptir. Türkiye’de ve dünyada ender teknolojiye sahip 26 laboratuvarıyla tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, enerjiden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. SUNUM, nanoteknoloji alanında, evrensel geçerliliği ve sosyo-ekonomik katma değeri olan ürünler ve hizmetler sunmak için fikri mülkiyet, ayrı ya da ortak yeni altyapılar ve gerektiğinde bunların yaygınlaştırılması için girişimci firmalar oluşturmakta, tüm paydaşlara açık, sürekli gelişen, sürdürülebilir, küresel anlamda da örnek ve lider bir Mükemmeliyet Merkezi olarak çalışmalar yürütmektedir.


Dünyanın önde gelen otobüs ve midibüs üreticilerinden TEMSA, sürdürülebilirlik yolculuğunu çevre etkilerini azaltmak, topluma fayda sağlamak, çalışanlarına değer yaratmak kapsamında hızlandırmak için UN Global Compact (Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu. 


2000 yılında başlatılan UN Global Compact, 160'tan fazla ülkede yerleşik 15 binden fazla şirket, 5 binin üzerinde şirket dışı imzacı ve 69 Yerel Ağ ile dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimi. TEMSA, UN Global Compact’e katılarak insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki stratejilerini evrensel olarak kabul edilmiş, on ilke’ye uyumlu hale getirmeyi, bu hedefler doğrultusunda sürdürülebilir kalkınma amaçlarını desteklemeyi taahhüt ediyor. UN Global Compact imzacısı olarak sürdürülebilir şirketler ve paydaşlardan oluşan küresel bir hareketin parçası haline gelen TEMSA, sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı bir yaklaşımla daha iyi bir dünyaya ulaşmak için ortak sorumluluk alıyor.


OTOBÜS ÜRETİMİNİN YARISINDAN FAZLASI ELEKTRİKLİ OLACAK

Sürdürülebilirlik alanında ortaya konacak başarıların şirketlerin geleceklerinde belirleyici olacağına inanan TEMSA için sürdürülebilirlik ajandasının en önemli maddelerinden biri çevreye karşı sorumlulukları. Bu kapsamda şirket, iklim krizinin derinleşebilecek etkilerini azaltmaya, düşük karbonlu büyüme için enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji kullanımına odaklanıyor. Şirket sürdürülebilir ve akıllı hareketlilik olarak tanımladığı “Smart Mobility” vizyonuyla da elektrikli araçlar ve batarya teknolojileriyle ürünlerinin karbon ayak izini azaltarak çevresel etkilerini azaltmaya çalışıyor. Bugün elektrikli araç teknolojilerinde dünyanın sayılı şirketlerinden biri olan TEMSA, hedef coğrafyalarda pazarın öncü oyuncusu olarak konumlanıyor.


Türkiye’nin COP26 İklim Zirvesi’nde tüm yeni kamyon ve otobüslerin karbondioksit salınımını sıfıra indirme hedefini gerçekleştirmesine öncülük eden şirket, 2025 yılında toplam otobüs hacminin yarısından fazlasını elektrikli araçlardan karşılamayı planlıyor.


“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇABALARIMIZI GENİŞLETiYORUZ”

UN Global Compact’e katılarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında devam ettirdikleri sürdürülebilirlik çalışmalarını uluslararası ölçeğe taşıdıklarını belirten TEMSA CEO'su Tolga Kaan Doğancıoğlu şu bilgileri paylaştı: “Sürdürülebilirlik bilincini yıllar önce kazanmış ve sorumluluk ilkesiyle faaliyet gösteren bir şirket olarak UN Global Compact’in bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. TEMSA’nın özellikle elektrifikasyon konusunda sahip olduğu tecrübe, teknolojik bilgi birikimi ve altyapı daha iyi bir geleceğe yol almaya öncülük edecek. Bugün dünyada elektrifikasyon konusundaki bilincin en yüksek olduğu ülkelerin başında gelen İsveç’e elektrikli araç ihraç eden, dünyada teknolojinin kalbi Silikon Vadisi’nde hizmet veren, kendi batarya sistemlerine sahip elektrikli aracını yollara çıkarmış bir şirket olarak, şu ana kadar yaptıklarımız bizim için sadece başlangıç. Yeni pazarlar, yeni teknolojiler, yeni projelerle TEMSA sadece ülkemizde değil tüm dünyada sıfır emisyonlu yaşamın en önemli unsuru olan elektrifikasyonun bayrak taşıyıcı şirketlerinden biri. Bu yolda daha iyi ve sürdürülebilir bir yaşam misyonuyla ilerlerken şimdi UN Global Compact’e dahil olarak çabalarımızı daha da genişletiyoruz."


Kaynak; www.temsa.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..