Türk otomotiv sanayisinin önde gelen kuruluşlarından Karsan, ‘Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde’ olma vizyonu ile elektrikli modelleriyle büyümesini sürdürüyor. Karsan, 6 metreden 18 metreye kadar yüzde yüz elektrikli model ailesini, Türkiye’nin en büyük otobüs fuarı Busworld Turkey 2022’de sergileyerek yeni elektrikli büyüme stratejisi e-Volution ile tüm gözleri üzerine çekmeyi başardı. Karsan’ın elektrikli vizyonu ile özellikle yurtdışı pazarlarında güçlü bir
Kuruluşunun ardından yarım asrı geride bırakan Türkiye’nin yüksek teknolojili mobilite çözümleri sunan öncü markası Karsan, elektrikli model ailesiyle Türkiye’nin en büyük otobüs fuarı olan Busworld Turkey 2022’de gövde gösterisi yaptı. Son 3 yıldır Fransa’dan Romanya’ya, Portekiz’den Norveç’e, İspanya’dan Meksika’ya kadar dünyanın dört bir yanında 18 farklı ülkede dolaşan 300’ün üzerindeki elektrikli aracı ile Türkiye’nin elektrikli minibüs ve otobüs ihracatının yüzde 90’ınına yakını tek başına gerçekleştiren Karsan, elektrikli mobiliteye verdiği önemi Busworld Turkey 2022’de bir kez daha açıkça ortaya koydu.
Türkiye’nin yüksek teknolojili mobilite çözümleri sunan öncü markası Karsan’ın tamamı yüzde yüz elektrikli tüm ürün gamı 26 - 28 Mayıs 2022 tarihleri arasında tüketicilerle buluştu. Karsan, fuarda 6 metre e-JEST, 8 metre e-ATAK, 12 metre e-ATA’nın yanında 10 ve 18 metrelik e-ATA modellerini de ilk kez bir arada ziyaretçilerin beğenisine sundu. e-JEST, e-ATAK ve e-ATA fuarda yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Bunun yanında fuara katılan ziyaretçiler Karsan e-ATA 12m’yi deneyimleme fırsatı yakaladılar.
Karsan’ın Avrupa pazar lideri elektrikli modelleri ile büyüme katlanarak sürecek!
Karsan’ın elektrikli vizyonu ile özellikle yurdışı pazarlarında güçlü bir büyüme trendi yakaladığını vurgulayan Karsan İç Pazar Satış ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu, “2021’de e-JEST ve e-ATAK modellerimiz Avrupa’da sınıflarının en çok satan elektrikli araçları oldu. 6 metrelik e-JEST Avrupa’da elektikli minibus pazarından aldığı payı 2021’de yüzde 51’e yükselterek iki yıl üst üste pazar lideri oldu. Karsan e-ATAK ise elektrikli şehir içi midibüs segmentinde yüzde 30 pay ile Avrupa’da sınıfının lideri oldu. Geçtiğimiz sene sonunda lansmanını yaptığımız Karsan e-ATA modelimizde ise ilk teslimatlarımız bu sene başında Romanya’ya yapıldı ve bu modelimize gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında yoğun ilgi var. Bu yıl da elektrikli araçlarda en az üç misli büyüyerek elektrikli gelişim vizyonumuz e-Volution ile Karsan markasını Avrupa’da ilk 5 oyuncu arasında konumlandırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Avrupa’nın 6’dan 18 metreye elektrikli ürün gamı sunan ilk markası olduk”
Karsan’ın “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” vizyonu ile hareket ettiğini vurgulayan Muzaffer Arpacıoğlu, “Otomotivin kalbi içten yanmalı motorlardan, elektrikliye doğru dönüşüyor. Biz de bu dönüşümün ilk adımı olarak 2018 sene sonunda önce e-JEST modelimizin lansmanını gerçekleştirdik. Altı ay sonra e-ATAK’ı devreye soktuk ve ardından da geçtiğimiz sene sonunda elektrikli ürün gamımızın en büyüğü e-ATA ailesini tanıttık. Böylece, Karsan olarak toplu ulaşımda 6 metreden 18 metreye kadar yüzde yüz elektrikli tüm boyutlarda ürün gamı sunan ilk ve tek Avrupa markası olduk” dedi.
Elektrikli mobilitenin geleceğine öncülük ediyoruz !
Karsan’ın e-Volution vizyonu ile geleceğe yönelik teknolojileri şimdiden geliştirmeye başladığını vurgulayan Karsan Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu, “Mobilitenin geleceğinde hep bir adım önde” olma vizyonumuzla, Karsan olarak geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerimizle ulaşımın geleceğine yön veriyoruz. Ürünlerimizin önce elektrikli sonra da elektrikli otonom olmasına yönelik çalışıyoruz. Bu anlamda Otonom e-ATAK’ı ADASTEC ile çok iyi bir iş birliğiyle geliştirerek, ilk sürücüsüz aracımızın geçen sene başında tanıtımını yapmıştık. Michigan State Üniversitesi kampüsünde gerçek trafik koşullarında öğrenci ve öğretim görevlilerini taşımaya yönelik kullanılan sürücüsüz aracımız Karsan Otonom e-ATAK, geçtiğimiz günlerde de Norveç Stavanger’de sürücüsüz şekilde toplu taşıma hizmetine başladı. Bu proje Avrupa’da bir ilk. Avrupa’da ilk kez şehir içinde toplu taşıma hizmetinin sürücüsüz elektrikli aracımız Karsan Otonom e-ATAK ile gerçekleştirerek geleceğin toplu ulaşımında öncü rol oynuyoruz.” şeklinde konuştu.
Yüksek manevra kabiliyetine sahip e-JEST 210 km’ye kadar menzil sunuyor
Yüksek manevra kabiliyeti ve benzersiz yolcu konforuyla kendini kanıtlayan e-JEST, 170 HP güç ve 290 Nm tork üreten BMW üretimi elektrikli motor ve yine BMW üretimi 44 ve 88 kWh bataryalarla tercih edilebiliyor. 210 km’ye kadar menzil sunarak bu anlamda 6 metrelik küçük otobüs sınıfının en iyi performansını gösteren e-JEST’in enerji geri kazanımı sağlayan rejeneratif fren sistemi sayesinde bataryaları yüzde 25 oranında kendi kendini şarj edebiliyor. 10,1 inçlik multimedya dokunmatik ekranı, tamamen dijital gösterge paneli, anahtarsız çalıştırma, USB çıkışları ile donatılan ve talebe bağlı olarak Wi-Fi uyumlu altyapı sağlayan e-JEST, 4 tekerlekte bağımsız süspansiyon sistemiyle de binek otomobil konforunu aratmıyor.
Karsan e-ATA ile tek şarjla tüm gün hizmet
Karsan e-ATA’da maksimum batarya kapasitesi 10 metre için 315 kWh, 12 metre için 450 kWh ve 18 metre sınıfındaki modelde 600 kWh’e çıkabiliyor. Karsan e-ATA’nın tekerlere konumlandırılan elektrikli hub motorları, 10 ve 12 metrede 250 kW azami güç ve 22.000 Nm tork sunarak, e-ATA’nın en dik yokuşları sorunsuz tırmanmasını sağlıyor. 18 metrede ise 500 kW’lik azami güç, en dolu kapasitede bile tam performans gösteriyor. Güçlü bataryaları sayesinde e-ATA 12 metrelik modelinde araç doluyken, gerçek otobüs rotasında dur-kalk ve yaz koşulunda klima açıkken tek şarjla 450 kilometreye kadar çalışma imkânı sağlıyor. Kablolu bağlantı ile 150 kW’a kadar şarj gücüne sahip olan e-ATA, tercih edilen batarya paketine göre 1 ile 4 saat arasında şarj edilebiliyor. Böylece, aracın gün içinde tekrar şarj edilmesine gerek kalmadan tüm gün kullanılmasına olanak sağlıyor. e-ATA’da kablolu şarjın yanı sıra duraklarda şoförün araçtan inmeden şarj etmesine imkan sağlayan yüksek güçlü hızlı şarj opsiyonu da sunuluyor. Avrupa’nın farklı şehirlerinin farklı coğrafi koşullarına tam uyum sağlayan e-ATA ürün yelpazesi, futuristik dış tasarımıyla da göz dolduruyor. Yolculara iç mekânda tam alçak tabanı sunarak, engelsiz bir hareket alanı vaat ediyor. Sunduğu yüksek menzile rağmen yolcu kapasitesinden ödün vermeyen e-ATA, tercih edilen batarya kapasitesine bağlı olarak 10 metrede 79, 12 metrede 89’un üzerinde, 18 metrede ise 135’in üzerinde yolcu taşıyabiliyor.
300 km menziliyle sınıfının lideri Karsan e-ATAK
Ön ve arka yüzüyle dinamik bir tasarım çizgisine sahip olan e-ATAK, ilk bakışta LED gündüz farlarıyla dikkatleri çekiyor. 230 kW güce sahip e-ATAK’ta görev yapan elektrikli motor, 2.500 Nm tork üreterek kullanıcısına yüksek performanslı sürüş deneyimi sağlıyor. BMW tarafından geliştirilen 220 kWh kapasiteli bataryası ile 8 m sınıfındaki e-ATAK, 300 km menziliyle rakiplerinin önüne geçerken alternatif akımlı şarj üniteleriyle 5 saatte, hızlı şarj üniteleriyle de 3 saatte şarj olabiliyor. Üstelik enerji geri kazanımı sağlayan rejeneratif fren sistemi sayesinde bataryalar yüzde 25’e kadar kendi kendini de şarj edebiliyor. 52 kişilik yolcu kapasitesi sunan modelde, iki farklı koltuk yerleşim seçeneği bulunuyor.
Özel sensörle donatılmış seviye 4 otonom teknolojili Karsan Otonom e-ATAK
Karsan Ar-Ge tarafından bir başka Türk teknoloji şirketi ADASTEC iş birliği ile geliştirilen Otonom e-ATAK modelinde Seviye 4 otonom yazılımı kullanılıyor. Sürücüye ihtiyaç duymadan çevresini algılayabilen Otonom e-Atak’ta aracın farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda LiDAR sensör bulunuyor. Bununla birlikte, ön kısımda bulunan gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme, termal kameralar sayesinde ekstra çevre güvenliği gibi birçok yenilikçi teknoloji de Otonom e-Atak’ın özellikleri arasında yer alıyor. Tüm bu teknolojileri Seviye 4 Otonom olarak sunabilen Otonom e-Atak, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebiliyor. Gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda saatte 50 km hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..