Hyperloop; kara, demiryolu, deniz, havacılıktan farklı bir ulaşım-taşıma sistemi olarak dikkat çekiyor. Bu yeni proje, SpaceX ve Tesla'nın kurucusu ve CEO su Elon Musk imzası taşıyor. Vakum özelliği kullanılarak tüp içinde taşınan vagon-lar dan oluşan sistemde hız 1200 km/saate kadar ulaşabiliyor. Ulaşımda geleceğin teknolojisi olan; kara, hava, deniz ve raylı ulaşım sistemlerinin ardından 5’inci nesil olarak kabul edilen Hyperloop, ilk defa Türkiye’de bir yarışmaya konu oldu.
Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST, üniversite öğrencileri arasında Hyperloop yarışması düzenledi. SpaceX ve Tesla Motor şirketlerinin sahibi Elon Musk tarafından gündeme getirilen Hyperloop teknolojisi, tekerleksiz araçların ses hızına yakın seviyelerde seyahat etmeleri üzerine kurulu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) koordinasyonunda düzenlenen yarışmanın finaline ve ödül törenine katıldı. Türkiye’yi Hyperloop teknolojisinde ve yeni nesil ulaştırma alanında hak ettiği konuma taşıyacaklarını ifade eden Bakan Varank, “Türkiye hyperloopta en ileri ülkelerden biri olacak. Türk gençliği kendisine imkan verirseniz her şeyi başarabilir.” dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK HYPERLOOP YARIŞMASI
TEKNOFEST kapsamında bu yıl ilk defa Hyperloop Geliştirme Yarışması düzenlendi. TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen yarışmanın final gününe ve ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank da katıldı. 4 gün boyunca kendi tasarladıklarıyla araçlarıyla mücadele eden 16 takımın standında incelemelerde bulunan Bakan Varank, araçlar hakkında sorular sordu. Varank, yarışmanın final etabını takip etti, talepleri üzerine araçlara imza attı.
208 METRELİK VAKUMLU TÜNEL
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Varank, 5. nesil taşımacılık da denilen hyperloopun, karada ses üstü hızlara çıkarak seyahat etme teknolojisini araştıran yeni bir alan olduğunu söyledi. Varank, hyperloop yarışları için çok ciddi bir altyapı kurduklarına dikkati çekerek, 208 metre uzunluğunda vakumlu tünellerle öğrencilerin geliştirdikleri araçları yarıştırdıklarını ifade etti.
SİNERJİ OLUŞTURDUK
Avrupa'da, Amerika'da benzer etkinlikler yapıldığına işaret eden Varank, “Kurduğumuz bu altyapı, Avrupa'daki ve Amerika'daki benzerlerine yaklaşan hatta Avrupa'daki en iyi altyapılardan biri. Böyle bir yarışmayı düzenleyip geleceğin teknolojilerinde genç arkadaşlarımızın emek vermelerini, araştırma yapmalarını sağlamamız gerçekten bizim açımızdan mutluluk ve gurur verici. Burada güzel bir sinerji oluşturduk." dedi.
KALICI BİR ALTYAPI
Varank, TÜBİTAK RUTE, TCDD, BOTAŞ ve Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun yanı sıra özel sektörden birçok şirketin yarışlara destek verdiğinin altını çizerek “Gebze Yerleşkesi'ndeki bu altyapı kalıcı olacak. Türkiye'de hyperloop alanında araştırma yapmak isteyen hocalarımız, öğrencilerimiz, şirketlerimiz bu altyapıyı kullanabilecek. Gençler için atölyeler oluşturacağız. Hyperloop teknolojisinde, yeni nesil ulaştırma alanında da ülkemizi hak ettiği konuma taşıyacağız.” diye konuştu.
GENÇLER “X”, “Y” DİYE BÖLÜNMEYE KARŞI
Bakan Varank, ödül töreni öncesi de yarışmacı gençlere hitap etti. Tünel içinde aracı hareket ettiği için sevinçten ağlayan gençlere şahitlik ettiğini kaydeden Varank, "Bir genç aracı tünel içinde hareket etti diye niye ağlar? Bu gençlerimiz hani birileri Z kuşağı, X kuşağı ve Y kuşağı diye bölüyorlar ya bu gençlerimiz öyle bölünmeye karşı. Bu gençlerimiz, 'Bu ülkeye nasıl katkı sağlayabiliriz, nasıl insanlığa fayda sağlayabiliriz?' diye çalışıyorlar. Bu gayretlerinin neticesini aldıklarında da mutluluktan ağlıyorlar. Hiçbirimiz böyle bir performansı beklemiyorduk. Görüyoruz ki Türk gençliği kendisine imkan verirseniz her şeyi başarabilir." dedi.
DÜNYAYA HYPERLOOP ÇAĞRISI
Varank, yabancı basında Türkiye’nin İHA’larıyla ilgili “Savaş konseptini değiştirdi.” diye haberler çıktığını hatırlatarak “O aracı geliştiren mühendislerin, teknisyenlerin orada çalışan arkadaşlarımızın yaş ortalaması 30'un altında. Biz TEKNOFEST gençliğine güveniyoruz, inanıyoruz. Türkiye'nin yarınlarını, Türkiye'nin başarı hikayesini TEKNOFEST kuşağı en güzel şekilde yazacak. Buradan Türkiye'ye ve dünyaya çağrı yapıyorum; hyperloop geliştirmeyle ilgili çalışmak istiyorsanız bundan sonra Türkiye'ye gelin, Gebze'ye gelin, TÜBİTAK'a gelin. İnşallah Türkiye hyperloopta en ileri ülkelerden biri olacak." diye konuştu.
KATILIM ÖDÜLÜNÜ 20 BİNE ÇIKARTTI
Daha sonra Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük ile birlikte yarışmaya katılan takımlara "en iyi takım ruhu", "jüri özel, "özel", "en iyi senaryo", "görsel tasarım", "teknoloji gösterim" ve "teknik tasarım" kategorilerinde ödüllerini verdi. Bakan Varank, her bir takım için 10'ar bin lira olan katılım ödülünü de 20'şer bin liraya çıkardı.
İLK ÜÇ ÖDÜLÜ SAMSUN’DA ALACAK
Yarışma, TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı, TÜBİTAK RUTE, TCDD, ERCİYAS, Yapı Merkezi, BOTAŞ, TENMAK, TÜRASAŞ ve Numesys destekleriyle bu yıl ilk kez düzenleniyor. Yarışmada ilk 3 dereceyi alan takımlar, ödüllerini 30 Ağustos-4 Eylül'de Samsun'da düzenlenecek TEKNOFEST Karadeniz’de alacak.
Kaynak; https://www.space.com/
www.sanayi.gov.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..