Sayfalar

BMC ARPAN 8x8 ve Yeni FIRTINAlar

Yeni Fırtına, Altay, Panter, Arifiye, Sakarya, Tank Palet, TSK, Milli Savunma, ASFAT, MKE, ASELSAN, BMC Otomotiv, BMC Savunma, BMC Power...  BMC Otomotiv ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi /ASFAT arasındaki ortak çalışmanın bir ürünü olan  ARPAN 155; bir obüs sistemi ve  8x8 yürüyüş düzenine sahip zırhlı bir kamyon beraberliğinden oluşuyor. İlk teslimatının Ağustos ayında yapılması beklenen proje de; ASFAT ve  BMC ile beraber MKE ve ASELSAN'da yer alıyor.



Asfat ana yükleniciliğinde MKE, ASELSAN ve BMC iş birliği ile yürütülen 8x8 Taktik Tekerlekli Araca Monte Silah Sistemi ARPAN 155, ASFAT ile BMC arasında T-155 Panter Obüsü Modernizasyonu Projesi Kapsamında ortaya çıkmış bir proje.



Arpan 155, paletli araçlara göre daha hızlı hareket, daha düşük maliyet ve kolaylıklar sağlıyor.



9 Ocak Pazartesi günü BMC Savunma Arifiye Yerleşkesi'nde Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen tören ile 6 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildi.



Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı gibi birçok operasyonunda yoğun ve aktif olarak kullandığı sahadaki en önemli ateş güçlerinden biri olan FIRTINA Obüsü, BMC Savunma tarafından geliştirilerek üretilen yenilenen versiyonu ile birçok özelliği içerisinde barındırıyor.



Saatte hızı 65 kilometreye kadar çıkabilen Yeni Nesil FIRTINA Obüsü, 2.8 metre enindeki hendekten ve 1.5 metre derinlikteki sulardan geçebiliyor. Yeni Nesil FIRTINA Obüsünün mühimmat iklimlendirme bölümlerine sahip yeni taret tasarımı, tamamen elektrikli ve servo kontrollü kule takat sistemi, geliştirilmiş atış kontrol sistemi, artırılmış atış hızı ve genişletilmiş etkili menzili bulunuyor. Önceki versiyonunda yer alan elektrikle çalışan ve elektronik kontrollü otomatik mühimmat yükleme sistemi, Yeni Nesil FIRTINA Obüsünde tam otomatik olarak güncellendi. Kendini koruma için aynı zamanda görerek atış kabiliyeti de kazandırılan Yeni Nesil FIRTINA Obüsünde, ASELSAN ürünü 12,7 mm SARP UKSS dahil olmak üzere birçok yeni özellik bulunuyor.




BMC Savunma, ASELSAN, MKE ve ASFAT iş birliği ile yürütülen proje kapsamında toplam 140 adet Yeni Nesil FIRTINA Obüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilecek. Ayrıca FIRTINA Obüsünde en kritik teknoloji olan ithal motor ve transmisyonun yerine 2025 yılından itibaren BMC POWER tarafından geliştirilen yerli ve milli motor ve transmisyon kullanılacak.



BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Türkiye savunma sanayinin neler yapabildiğini dünyanın her yerinde BMC ile de göstermek istiyoruz"



Düzenlenen teslim töreninde konuşan BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Tosyalı olarak BMC'nin çoğunluk hissesini alırken biz bunu ticari faaliyet değil, öncelikli olarak milli bir mesele olarak gördük.70 yıllık sanayicilik kültürümüz ve tecrübemizle bu alana nasıl katkı sağlayabiliriz diye yola çıktık. Bu anlayışla BMC Savunma Arifiye Yerleşkesi'nde sadece insan gücümüzü ve araçlarımızı değil, tesisin altyapısını da devletimize taahhüdümüz çerçevesinde yeniliyoruz ve geliştiriyoruz. Yabancı menşeili test tezgâhlarını, yerli ve milli yazılım ve donanımlarla değiştirerek dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Tüm çalışma ve üretim alanlarının altyapılarını, 5 yıllık yatırım planları halinde yeniliyoruz ve yeni tezgâh yatırımları yapıyoruz. Teknoloji, inovasyon ve AR-GE ile tamamen Türk mühendislerinin zekâsı ve çalışması ile bu tesiste dünya savunma sanayinde öncü olacak birçok yeniliği hayata geçiriyoruz. Yeni Fırtına Obüsü, Panter Obüsü ve tabii ki ALTAY Tankı, hepsini tamamen inovasyon ve AR-GE çalışmalarımızdan güç alarak hayata geçiriyoruz BMC Power'ın yürüyen projeleri kapsamında yaklaşık 30 Milyon dolarlık yatırımın da bu tesise yapılmasını sağlayarak Avrupa'nın sayılı Motor ve Transmisyon Test Merkezi'nden birinin bu tesiste kurulmasını sağlamış durumdayız. BMC'ye yaptığımız yatırımlar sonucunda 2022 yılında BMC Savunma Sanayii Kara Aracı Üreticileri arasında ihracat lideri oldu. Savunma sanayi genelinde de en çok ihracat yapan 5. şirket konumuna ulaştı. Yaptığımız başarılı hamleler sonrası birçok ülke savunma sanayi alanında yatırım yapmak üzere bizi ülkelerine davet etmeye başladı. Türkiye savunma sanayinin neler yapabildiğini dünyanın her yerinde BMC ile de göstermek istiyoruz" dedi.





Kaynaklar; https://www.msb.gov.tr/
https://www.asfat.com.tr/
https://www.aselsan.com.tr
https://mke.gov.tr
https://www.bmc.com.tr/
https://www.ssb.gov.tr/
https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/912023-48584
https://twitter.com/tcsavunma
https://twitter.com/MKEgovtr
https://twitter.com/MSB_ASFAT/status/1612740507784089600

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..