Sayfalar

Türkiye'nin ilk hidrojen vadisi ve 5. nesil yüzde 95 yerli motor...

 Balıkesir'de yıllık minimum 500 ton hidrojen ve Türkiye'nin yurt dışına bağımlı olduğu, metanol ve amonyak gibi hidrojen türevleri üretilmeye başlayacak... 3D yazıcı modelleme, fizik, kimya, biyoloji, üretim becerileri, model uçak, model uçak gibi alanlarda.... 



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Güney Marmara Kalkınma Ajansı projelerinin toplu açılış töreni ve Havran Bilim ve Teknoloji Merkezinde yaptığı konuşmada, Milli Mücadele kahramanlarından Koca Seyit'in memleketi Balıkesir'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 





Varank, Türkiye’nin hidrojen tesisinin hayata geçirileceğinin müjdesini vererek, Güney Marmara Kalkınma Ajansının koordinatörlüğünü yürüttüğü yaklaşık 37 milyon avroluk projenin Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye hak kazandığını söyledi.


 


"16 üyelik konsorsiyumun hazırladığı Güney Marmara Hidrojen Vadisi Projesi’yle Türkiye'nin ilk hidrojen vadisi projesini inşallah hayata geçireceğiz. Bu proje kapsamında Avrupa Birliği'nden (AB) alacağımız 7,5 avroluk hibe AB, projelerinden tek seferde elde ettiğimiz en yüksek tutar. Bu projeyle yenilenebilir enerji kurulu gücünde lider olan Güney Marmara Bölgesi'nde hidrojen ekonomisini farklı bir boyutta yeşertmiş olacağız. Balıkesir'de yıllık minimum 500 ton hidrojen ve Türkiye'nin yurt dışına bağımlı olduğu, metanol ve amonyak gibi hidrojen türevleri üretilmeye başlayacak. Yeşil kalkınmaya hizmet edecek ve sadece Türkiye'ye değil, Avrupa'ya örnek olacak bu projede Balıkesir'e ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun diyoruz."



Varank, Same Deutz-Fahr Traktör Fabrikası'nı ziyaret ettiğini aktararak, "Bir İtalyan markası ama 10 yıldır ülkemizde bulunuyor. Daha önce motorlarını ithal ederek burada montajını gerçekleştiriyordu. Şu anda Türkiye'de 5. nesil traktör motorlarını yüzde 95 yerlilikte artık Balıkesir'de üretecek. 'Hayırlı uğurlu olsun' diyoruz. Bunun yanında, Karesi Tekstil Türkiye'nin en önemli ithalat kalemlerinden biri olan polimer cipsleri de inşallah Balıkesir'de Bandırma OSB'de üretmeye başlayacak. Milyarlarca liralık bir yatırım şu anda hızla devam ediyor. İnşallah onlar da ilk üretimlerine bu sene başlamış olacaklar." ifadesini kullandı.



"Bu ülke daha iyi olsun" diye yüksek hedefler koyup onların peşinden sürekli koşturan bir Cumhurbaşkanıyla yol yürüdüklerini vurgulayan Varank, şöyle konuştu:


"Türkiye olarak kendimize önemli bir hedef koyduk. Dedik ki 'Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacak. İşte bunu başarmak için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ülkemizde teknolojik ilerlemelere, sağlıklı sürdürülebilir ve katma değerli ekonomik büyümeye imkan sağlayan bir ekosistem oluşturmakta kararlıyız. İşte bugün bu ekosisteme katkı sağlayan Havran Bilim ve Teknoloji Merkezi ile Güney Marmara Kalkınma Ajansının desteklediği 8 projenin resmi açılışını gerçekleştirmek için huzurlarınızdayız. Havran Bilim ve Teknoloji Merkezi, Balıkesir ve çevresine hizmet ederek bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere halihazırda hız kazandırmaya başladı zaten. Balıkesir'den hatta komşu iller olan Çanakkale ve İzmir'in dört bir tarafından öğrenciler, öğretmenler bu merkezde bir araya geliyorlar. 1000 metrekarelik kapalı alana sahip bilim merkezimizde robotik kodlama, 3D yazıcı modelleme, fizik, kimya, biyoloji, üretim becerileri, model uçak, model uçak gibi alanlarda 135 deney düzeneği bulunuyor. Bu deney düzenekleriyle öğrencilerimiz okulda öğrendikleri teorik bilgileri uygulamayla harmanlıyorlar."


Varank, merkezde ayrıca TEKNOFEST ve bilim fuarlarına da hazırlık çalışmalarının yapıldığını belirterek, buranın kente kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.



"YILDA 40 TONA YAKIN ALTIN MADENİ ÇIKARIYORUZ"

Altın madenciliğine değinen Varank, “Şu anda yılda 40 tona yakın altın madeni çıkarıyoruz ve bunu ekonomiye kazandırıyoruz. Madencilik gerçekten hem sanayinin hem kalkınmanın olmazsa olmaz başlıklarından biri.” ifadesini kullandı


Varank, altınların yerin altından çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ben madencilik hususuna çok önem veriyorum. Altın madenciliğine çok önem veriyorum ve bu hususu sürekli kürsülerde dile getirmeye çalışıyorum. Beni eleştirenler oluyor. Diyorlar ki 'Sen doğa düşmanı mısın? Çevre düşmanı mısın?’ Hayır elbette biz doğa düşmanı falan değiliz ama bu işi doğru yapıyorsanız, kurallara uyarak yapıyorsanız emin olun o altınları toprağın altında bekletmek enayilikten başka bir şey değil. Bugün Kanada'sı, Amerika'sı dünyanın gelişmiş Batılı ülkeleri, altın madenciliği yapıyorsa biz niye yapmayalım? Yeter ki kurallara uyalım, gerekli tedbirleri alalım. Doğru düzgün işimizi yapalım. Onun için bu değerleri mutlaka ekonomimize kazandıralım. TÜMAD Madencilik bu manada en doğru bu işi yapan firmalardan biri. Sadece Türkiye'de değil Birleşmiş Milletler nezdinde başarısı tescil edilmiş bir maden şirketi. Şimdiye kadar bu işi güzel yaptılar. İnşallah bundan sonra da bizi mahcup etmezler."


Cumhuriyetin 100. yılında TEKNOFEST'i İzmir, İstanbul ve Ankara'da düzenleyeceklerini belirten Varank, tüm vatandaşları bu etkinliklere katılmaya davet etti.

Varank, kalkınma ajanslarının yerel potansiyelin ortaya çıkarılmasında önemli bir role sahip olduğunu dile getirerek, "Bu manada Güney Marmara Kalkınma Ajansımız, Balıkesir'de önemli işlere imza attı. İnşallah önümüzdeki dönemlerde de bu imzalara devam edecek. Bugün 25 milyon lira bütçeli 8 projenin resmi açılışını gerçekleştireceğiz." bilgisini verdi.


GÜNEY MARMARA HİDROJEN VADİSİ PROJESİ

Bakan Varank, büyümeye ve gelişmeye açık Balıkesir'de sanayi ve teknolojinin gelişimini desteklediklerini anlatarak, "Yatırımı ve istihdamı teşvik eden elverişli bir iş ortamını bu şehre kazandırmak için çok çalışıyoruz. 2002'de şehrimizde 3 olan OSB sayısını sağladığımız 785 milyon liralık kredi desteğiyle şu anda 7'ye çıkardık. Yenileriyle ilgili çalışmalar devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.


Balıkesir'de hayata geçirilen projeleri de anlatan Bakan Varank, "Doğru politikalar ve adımlarla şehrimizin önemli bir sanayi merkezi olarak Türkiye yüz yılına büyük katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum." dedi.


Konuşmanın ardından TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Genel Müdürü Hasan Yücel, Bakan Varank'a astronomi ölçümlerinde kullanılan tarihi ölçüm cihazı "usturlap" hediye etti.


Daha sonra kurdele kesilerek projelerin açılışı gerçekleştirildi. Bakan Varank ve beraberindeki protokol üyeleri Havran Bilim ve Teknoloji Merkezi'ni gezdi.


Bu arada Varank, Balıkesir programı kapsamında ziyaret ettiği Same Deutz-Fahr Traktör Fabrikası MKS Devo, Karesi Tekstil ve Gönenli Süt ve Süt Ürünleri fabrikalarında yetkililerden bilgi alarak çalışanlarla sohbet etti.

 


Kaynak; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..