Toyota, karbon nötr toplum hedefi doğrultusunda hidrojen yakıt hücreli Hilux prototipini gözler önüne çıkararak önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Toyota karbonsuz mobiliteye ulaşmada çok yönlü stratejisiyle farklı güç üniteleri çözümlerini geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda dünyadaki farklı kullanıcıların ve bölgelerin ihtiyaçlarına göre tam hibrit, plug-in hibrit, tam elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli araçlar sunuyor.
Karbon emisyonlarını mümkün olan en kısa zamanda düşürmeyi amaçlayacak yenilikçi çözümler üreten Toyota, bu amaçla Hilux’ın yakıt hücreli prototipini geliştirdi.
Hilux hidrojenli güç ünitesiyle de efsanevi sağlamlığından ödün vermeyecek
Yeni bir çığır açmaya hazırlanan hidrojen yakıt hücreli Hilux, İngiltere Hükümeti finansmanıyla da desteklenen Toyota’nın öncülük ettiği, Ricardo, ETL, D2H ile Thatcham Research gibi mühendislik şirketlerinin olduğu konsorsiyum partnerleriyle birlikte Toyota İngiltere tesisinde gösterildi. Sıra dışı dayanıklılığı ve güvenilirliğiyle global bir Toyota ikonu olan Hilux, yakıt hücreli sıfır emisyonlu güç ünitesiyle bu niteliklerini de korumayı amaçlıyor.
Hilux’ın güç ünitesi, yaklaşık 10 yıldır ticari olarak üretilen ve kendisini kanıtlamış olan Toyota Mirai’nin yakıt hücresini temel alıyor. Sıfır emisyonlu aracın sürüş sırasında egzozundan sadece saf su çıkıyor.
Hidrojen üç yüksek basınçlı yakıt tankında depolanıyor. Böylece, prototip Hilux’a bataryalı tam elektrikli sistemlerin sağlayabildiğinden daha yüksek olacak şekilde 600 kilometreden fazla menzil sağlıyor. Yakıt hücresi tarafından üretilen elektrik ise hibrit bataryada depolanıyor ve batarya kabin alanını etkilememesi adına arka yükleme alanında konumlandırılıyor.
2022 yılında başlanan projede ilk araç beş hafta önce tamamlandı ve ilk 10 Hilux’ın bu yılın sonuna kadar üretilmesi planlanıyor. Bu prototip araçlar, bir üretim modelinin yüksek standartlarını karşılayabilecek şekilde kapsamlı güvenlik, dinamik performans, fonksiyonellik ve sağlamlık testinden geçirilecek. Bu testlerle birlikte Toyota’nın içerisinde bulunduğu konsorsiyum yakıt hücreli araçların ve hidrojen sistemlerinin daha farklı alanlarda kullanılması için araştırmalarını sürdürecek. Projede kilit rol oynayan global stratejik mühendislik ve çevre danışmanlığı şirketi Ricardo ise, 2025’in ardından tanıtılacak potansiyel bir üretim modeline ilişkin karar öncesinde, önümüzdeki aylarda aracın kapsamlı testlerini gerçekleştirecek.
Toyota favori markam olduğu için bu buluşu beni çok mutlu ediyor. Allah’tan elektrikli değil hidrojen yakıtlı olması beni çok sevindirdi. Toyota böyle ilerlerse daha nice başarılara yelken açcağından eminim. Toyata Şura MK4 en sevdiğim aracaı zaten.
YanıtlaSil🥰❤️TOYOTA❤️🥰
Dünyada hidrojenli araç üreten zaten elle tutulur 2-3 marka var Toyota, Hyundai, Honda ancak Honda’nın hidrojenli aracı üretimden kalktı. Toyota ve Hyundai ise hidrojenli araç üretimine devam ediyor global anlamda. Geleceğin yakıt teknolojisi olacak hidrojenli araçlar bir nevi elektrikli ve hibrit araçlara da çok iyi bir seçenek olacak bu konuda diğer markalarında atılım yapması gerekiyor sadece Toyota ve Hyundai ile olacak iş değil. Dünya çapında diğer markalarda hidrojenli araçlara ağırlık vermesi gerekiyor
YanıtlaSilElektrikli arabalar şişirilmiş balondan fazlası değil. Bu hidrojen niye bu kadar geride kaldı anlamıyorum. 10 değil 5 yıl sonra bataryaların ne olacağı belli değil. Atıyorum yüzde 1 şarjda arabayı park ettim 6 ay da binmedim pillerin komple ölme riski bile var. İstanbuldan antalyaya bile tek şarjda gidemiyorsun ne anladım bu işten.
YanıtlaSilİşe gittin şarja tak eve geldin şarja tak bi yere gideceksin ucu ucuna gittin tek şarjda vardın diyelim ya acil işin çıkarsa nolacak? 1-2 saat şarjın dolmasını mı bekleyeceksin
hidrojen yakıtlı araçlardan bahsedildikçe aklıma hep hindenburg geliyor. sonra sanki saatli bomba ile dolaşıyormuş hissi geliyor vazgeçiyorum
YanıtlaSil