Sayfalar

Yerli Hyundai i20, Yenilendi. 3 Farklı Benzinli Motor, Otomatik, Düz ve DCT Şanzıman Seçenekleri Var

Hyundai Assan, yılın ikinci yarısındaki yeni model atağına makyajlı i20 ile devam ediyor. İlk kez 2008 yılında satışa sunulan i20, Hyundai'nin en başarılı modellerinden biri ve aynı zamanda Türkiye’de üretilerek 40’tan fazla ülkeye gururla ihraç ediliyor. Makyajlı i20, kalitesi, güvenilirliği ve pratikliği sayesinde Hyundai'nin Avrupa'daki satış başarısına önemli bir şekilde yardımcı oluyor.




Markanın B segmentindeki iddialı bir modeli olan i20, Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de en çok satan modellerden biri olarak markanın pazar payına katkıda bulunmaya devam ediyor. Yeni i20, güncellenmiş zarif ve sportif tasarımın yanı sıra kapsamlı bağlantı ve güvenlik özellikleri de sunarak aileler için son derece iyi bir alternatif. 


Zarif ve sportif tasarım

Yeni i20, hem dış hem de iç mekanda orantıyı, mimariyi, stili ve teknolojiyi uyumlu hale getiren duygusal ve dinamik bir stile sahip. B segmentinin en başarılı ilk üç modelinden biri olan i20, alçak tavan profili ve uzun dingil mesafesi sayesinde bu sportif duruşunu makyajlı versiyonda da korumaya devam ediyor.



Yan taraftaki cesur karakter çizgisi ve benzersiz C sütunu tasarımı, otomobile çekici bir görünüm katıyor. Bu arada iç mekan, kokpit içinde havadar bir his uyandırırken aynı zamanda bir heykeltarış elinden çıkmış gibi çekici görünüyor. Tasarımın öne çıkan özelliklerinden biri de yüksek ve çıkıntılı gösterge panelini kaplayan yatay kanatlar. Buradaki dinamik oranlar, aynı zamanda kabin içindeki ferahlığı ve görünürlüğü de artırıyor.



Hyundai i20, makyaj operasyonunda yeni bir ön tampona yer veriyor. Ön tamponun yeni şekline ek olarak makyajla beraber değişen radyatör ızgarası da daha sportif bir görünüm sunmaya başlıyor. Önceki nesilde ızgarada bulunan Hyundai logosu, 2D olarak tamponun orta üst kısmına taşınıyor. Arka tarafta da yeniden tasarlanmış bir tampon ve benzersiz bir arka lamba tasarımı bulunuyor. Yeni tasarlanmış 16 ve 17 inç jantlar da makyajla beraber gelen yeni donanımlar. 



Yeni i20'nin tasarımındaki alçak tavan profili ve uzun dingil mesafesi, mevcut sportif duruşunu koruyor. Bu özellikler, hava direncini azaltarak aracın aerodinamiğini geliştiriyor ve bu da yol tutuşunu iyileştirirken aynı zamanda yakıt verimliliğini artırmış oluyor. Dinamik ışık imzası, Z şeklindeki LED arka lambalarla birlikte cesur görünümünü vurguluyor. Yeni i20, kompakt B segmenti boyutlarına rağmen kullanıcılarına bol miktarda saklama gözleri ve 352 litrelik bir bagaj hacmi sunuyor. Bu hacim, arka koltuklar katlandığında 1.165 litreye kadar çıkabiliyor. 



Yeni Hyundai i20, sekiz dış renk seçeneğiyle sunuluyor. Makyajlı versiyonda bu renklerin üç tanesi tamamen yeni. Meta Mavi Sedefli, Bulut Gri Sedefli ve Lime Sarı Sedefli gibi renkler, araca hem dinamizm hem de daha şık bir görsellik kazandırıyor. 





Yeni i20, sınıfının en iyisi, yüksek teknoloji kolaylık özellikleriyle yine sınıfının en iyi bağlantısını sunuyor. Model, standart 4,2 inç LCD gösterge ekranı, önde ve arkada bulunan USB type-C bağlantılarıyla dikkat çekiyor. Standart 8 inçlik multimedya bilgi eğlence ekranı, Apple CarPlay ve Android Auto gibi popüler olan özellikleri de sunmaya devam eden i20, akıllı cep telefonları için kablosuz şarj pedine sahip.


Yeni i20, 2023 model makyajlı versiyonda artık daha güvenli ve donanımlı olarak karşımıza çıkıyor. Hyundai Smart Sense güvenlik özellikleriyle donatılan otomobil, çok çeşitli aktif güvenlik ve gelişmiş sürüş yardımı özellikleriyle öne çıkıyor. Yeni i20, sınıfındaki en kapsamlı güvenlik paketlerinden birine sahip ve en yüksek Avrupa güvenlik standartlarıyla uyumlu olarak üretiliyor. Akıllı Hız Sabitleme Asistanı başta olmak üzere, ileri seviye Çarpışma Önleme Asistanı (FCA), artık bisikletlileri de içeriyor. FCA, öndeki engellerin veya seyir halindeki potansiyel kazaların tespit edilmesine ve önlenmesine yardımcı oluyor. Şerit Takip Asistanı (LFA) ise aracın mevcut şeritte kalmasını sağlıyor. Sürücü Uyarı Asistanı (DAW) ise seyir halinde sürücünün yorgunluğunu tespit ederek görsel ve işitsel olarak uyarı vererek olası kazaların önüne geçmeye çalışıyor.


Manuel, otomatik ve DCT olarak üç şanzıman seçeneğine Yeni i20, benzinli yakıt tipiyle yine üç adet motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. Sürücülerin tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayan bu motorlar aynı zamanda daha verimli bir sürüş sağlıyor. Ayrıca, makyajlı versiyonda geliştirilmiş sürüş ve yol tutuşunun yanı sıra artan direksiyon hakimiyeti becerisi de öne çıkan bir diğer yenilik. Hyundai i20, giriş seviyesi olan Jump donanım seviyesinde 1,2 litrelik MPi 4 silindirli motor sunuyor. Atmosferik motor, 84 beygir güç üretirken sadece beş ileri manuel şanzımanla kombine ediliyor.


Yeni i20’nin bir diğer benzinli motor seçeneği olan 1.4 MPI ünite ise 100 PS maksimum güç sunarken 6 ileri otomatik şanzımanla eşleştiriliyor. Daha fazla performans isteyenler için 1.0 T-GDI motoru da sunan Hyundai i20, bu ünitede “Sürekli Değişken Valf Süresi (CVVD)” teknolojisine yer veriyor. CVVD teknolojisi, motor performansını ve yakıt verimliliğini optimize ederken aynı zamanda çevre dostu. Valf kontrol teknolojisi, sürüş koşullarına göre valfin açılma ve kapanma süresini düzenliyor. Koşullara bağlı olarak sürüş sırasında valfin açılma süresini değiştirebilen tek sistem olarak i20’ye ayrı bir güç katıyor. Bu motor seçeneği ise 7 ileri çift kavramalı DCT otomatik şanzımanla birlikte geliyor.


Jump, Style ve Elite olmak üzere, üç farklı donanım seviyesine sahip olan Yeni i20, ülkemiz pazarında 860.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

8 yorum:

  1. Polo ike baz model fiyatında polonunki 28 bin Tl fazla. Ama i20'nin donanımı daha fazla. İkisini de kullandım, ikisinin de ses yalıtımı iyi. Polonun hoparlörlerde puanı biraz daha iyi. Fakat bunun dışında bu 28 bin TL'lik fark nereden kaynaklanıyor, bilen var mı? Ya da İ20 içeride üretildiğine göre daha düşük fiyatlı olması gerekmez mi? Uzun dönem diriliğini koruması bakımından hangisi iyi, hangisi rutin parça değişimlerini daha geç yaşta gerektiriyor?

    YanıtlaSil
  2. atmosferik motordan vaz geçip şu 1.0 tgdi motoruda120 beygir yapsanız süper olur

    YanıtlaSil
  3. Buradaki tasarım anlatımları nedendir bilmiyorum sınav kağıdını boş bırakmamak için yapılan uğraş hissi veriyor ve eminim ki çoğu kişi o bölümleri okumadan geçiyordur ... Buradaki en kapsamlı yenilik 1.4 benzinli motorun artık 4 ileri otomatik şanzımana değil 6 ileri otomatik şanzımana geçmesi olmuş ki bence geç bile kalındı ... Eminim çoğu kişi şu an makyajlı i20N nasıl olur onu bekliyor donanımsal , teknik ya da ek renk seçenekleri gelir mi onu bekliyor

    YanıtlaSil
  4. Piyasaya göre fiyatı iyi değil mi neden kimse fiyatından bahsetmemiş 2018 cliolar 750 bin tl bandında şu an

    YanıtlaSil
  5. 1.4 şirket arabası var 9un altına düşüypruz 0-100 tamamiyle kullanımla alakalı benzinli araç köpek gibi devir çeviriyor

    YanıtlaSil
  6. Aslında dış ve iç tasarımdan ziyade donanımda yapılan iyileştirme çok daha önemli; en boş jump donanım dahi eskinin style donanımından neredeyse daha dolu olmuş. En önemlisi de yan ve perde hava yastıkları standart hale gelmiş "sonunda". Bir de şu 1.4 atmosferikden vazgeçebilseler... Tasarıma gelince bence ince dokunuşlar dozunda olmuş, tam bir "hafif makyaj" operasyonu olmuş.

    YanıtlaSil
  7. Farkında olmadan Zaman mı çok çabuk geçiyor ? Bu tarz markalar da iyice telefon piyasasına döndü, zırt pırt değişim değişim, yetişemiyoruz

    YanıtlaSil
  8. 2019 style pan i20 sahibiyim. LPG taktırdım. Sorunsuz biniyorum. Çok memnunum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..