Sayfalar

Elektrikli Aracın Payı, 2. Elde de Büyüyor!

Türkiye'de, sayıları 60 bini aşan elektrikli araçların, 2024 yılında ikinci el pazarındaki payını da önemli biçimde büyüteceği, yeni yılda satışa sunulacak yeni modellerle birlikte ikinci ele düşen elektrikli araç sayısında ciddi bir artış beklentisi olduğu belirtiliyor. 

Konuyla ilgili tüketicilere belirli tavsiyeler veren Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Şu an ortalama 3 bin 500 ikinci el elektrikli araç var. Bu sayı 2024’te rahatlıkla 10 bini geçecektir. Önemli olan belirli yaşa veya kilometreye ulaşacak bu araçlarda tüketiciler nelere dikkat etmeli? Örneğin yüksek güce sahip elektriklilerde ön takım ve lastikler çok çabuk aşınıyor. Bazı bölgelerdeki yol kalitesi, çukurlar, kasisler nedeniyle alttan bataryaya bir darbe alınıp alınmadığını kontrol etmek gerekiyor. Kaza geçirmişse doğru onarılmış mı dikkatlice tespit edilmeli. Radarlar, lidarlar kalibre edilmemişse yeni kazalara davetiye çıkarır. Bu tür araçların sahip olduğu elektrikli motorlar, piller çok pahalı ekipmanlardır. Değişimi aracın yarı bedelini bulabilir.” diyor.


Elektrikli araçların bu yıl ülkemizde daha popüler hale geleceği sektör temsilcileri tarafından öngörülürken, ikinci ele düşen elektrikli araç sayısında da ciddi bir artış bekleniyor. Ancak sayıları her geçen gün artan ikinci el elektrikli araçları satın alırken, tüketicilerin dikkat etmesi gereken bir dizi unsur bulunuyor.


“Ekspertize gelen elektrikli sayısı artmaya başladı” 


İkinci el araç pazarında ortalama 3 bin 500 elektrikli aracın var olduğunu hatırlatan Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, ekspertize gelen elektrikli araç sayısında artış gördüklerini ve bu araçlara uygun teknik ekipman ile eğitim süreçlerini hızlandırdıklarını belirtirken, tüketicileri de uyardı. Emre “Bu yıl ikinci el elektrikli araç sayımız rahatlıkla 10 bini bulacaktır. Önemli olan, tüketicilerimiz nelere dikkat etmeli? Elektrikli motorlar, piller, çok pahalı ekipmanlar ve değişimi aracın yarı bedelini bulabiliyor. Kaza geçmişi var mı, varsa doğru onarılmış mı, batarya alttan darbe almış mı? Uzman gözüyle hepsinin kontrolünü tavsiye ediyoruz.” dedi.


Kilometre ile pil sağlığı tespiti yapılmalı


Özel elektronik tespit cihazları ile elektrikli araçların kilometre tespitinin yapıldığını ve yapılan kilometreyle, ilk günden bu yana gerçekleştirilen şarjın birbirini tutup tutmadığına bakıldığını da söyleyen Emre, ayrıca "Şarj ömrü tıpkı telefonlarda olduğu gibi zaman içerisinde kısalır. Çok kilometre yapmış bir elektrikli aracın otomatikman pil sağlığı da düşer. Pilin değişiminde maliyet yüksek. Bu yüzden elektrikli araçların da ekspertiz işlemlerini önemsiyoruz. Diğer yandan elektrikli motorların soğutma sisteminde kaçaklar olması da büyük sorunlara yol açıyor, bu kaçaklara da bakılmalı.” uyarısında bulundu.


Radarlara ve lidarlara dikkat


Elektrikli araçların deneysel bir yönü de olduğunu, birçok adaptif güvenlik sistemiyle donatılabildiğini ileten Emre, bu sistemlerin kazalarda zarar görebildiğini söyledi ve ekledi: "Otonom, yarı otonom sürüş sistemleri gibi birçok radar ve lidar kullanan gelişmiş sistemler hasar sonrası doğru tamirat ve kalibrasyona ihtiyaç duyar. Bu donanımlar doğru çalışmadığı takdirde yeni kazalara davetiye çıkar. Kontrol listesinde mutlak olmalı.”

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..