Sayfalar

Yeni BMC Levend; Yine, Yeniden

Levend; özellikle 80'lerin, 90'ların ve 2000'lerin, ulaşımda ve otomotivde önemli figürlerinden biriydi. Önceleri Leyland - Levend Otobüsleri sonraları BMC Levend Pikap ve Minibüsleriyle Türkiye yollarına ismini kazıdılar. Uzun bir süre sessiz kalan Levend, yeni haliyle ben buradayım diyor!



1989 ile 1999 yıllarında, o zamanki adıyla BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına, Nice 07 ve 12 sınıfları için  tescil edilen Levend markası; 2023 yılında bu kez BMC POWER MOTOR VE KONTROL TEKNOLOJİLERİ A. Ş. adına Levend ve BMC Power Levend ismiyle  Nice 07 sınıfı için tescil edildi.



BMC Otomotiv'in BMC Power Bölümü; geliştirdiği Tuna, Azra, Batu ve Utku adlı farklı güçlerdeki motorlardan 600 beygir gücündeki AZRA Motoru'nun deniz araçları (öncelikle de savunma amaçlı)nda kullanılan versiyonuna LEVEND adı veriliyor, 2023 senesinden beri..



600 beygirlik Levend, muhtemelen ilk kez, ASELSAN ve Sefine Tersanesi işbirliğiyle geliştirilen Marlin silahlı  insansız deniz aracında kullanılacak.



Türkiye'deki ilk Levend; 1968 yılının sonlarında İngiltere'den İstanbul'a ithal edilen Leyland - Levend Otobüslerdi. İETT; bu araçlara, 1980'lerin ortalarına kadar filosunda, yer verdi.



Leyland Sherpa üzerine geliştirilerek 1982 yılında İzmir'de Leyland TM 30 olarak imal edilmeye başlayan hafif ticari araç, 1990'da Levend adını aldı.2009 yılına kadar BMC ve Nissan motoruyla yollara çıktı. Sherpa bazlı araç; Levend 1.8, Levend 60, Levend  80 ve Levend 100 adını alarak imal edilirken ilerleyen yıllarda GDM, MD ve XL adlı farklı seçeneklerle Levend Ailesi genişledi









Kaynak; https://www.bmcpower.com.tr/
https://www.bmc.com.tr/
https://www.aronline.co.uk/
Türk Patent ve Marka Kurumu
https://www.otometre.com/2009/10/levend-100.html
https://www.otometre.com/2014/07/levend-tekrar-yola-ckyor.html
https://www.otometre.com/2015/02/turkiyede-tek.html
https://www.otometre.com/search/label/BMC
https://www.otometre.com/search?q=levend

2 yorum:

  1. Aslında madem Gazelle Türkiye deki fabrikasını isim değişikliği ile Türkiye de bıraktı Gazelle Minibüslerini BMC olarak üretseler? Yada ortak şase kullanımı ile herkes kendi minibüsünü üretse? Fiat, Citroen ve Peugeot bunu yapıyor halen daha? Karsan da Hyundai ye minibüs üretmişti.
    Ortak platform ile BMC, Karsan, Gazelle gibi üreticiler birlikte Minibüs, pikap hatta Doblo, fiorino tarzı küçük ticari de üretebilirler? Maliyet de daha az olurdu. Herkes karlı çıkardı.

    YanıtlaSil
  2. Yeni BMC lebend okuyunca bir anda heyecanlandim...Levend adli makinalara basarilar dilerim. Bakalim.kamyon grubunda Tugra nasil bir yol.izleyecek..F max kendini coktan ispatladi fakat Tugra biraz daha Zamana ihtiyacim var gibi diyor.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..