Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

BMC, Hangi Çin Firmasıyla işbirliği Yapıyor? Üstelik iki anlaşma!

JAC Group seals $45 million deal with Turkish auto group at Belt and Road CEO Conference / JAC Group, Kuşak ve Yol CEO Konferansı'nda Türk otomobil grubu ile 45 milyon dolarlık anlaşma imzaladı. JAC and its Turkish partner, BMC, signed a strategic cooperation framework agreement  / JAC ve Türk ortağı BMC, stratejik iş birliği çerçeve anlaşması imzaladı..



BMC Otomotiv, 2011'den beri ( bildiğimiz kadarıyla) Çin ile dirsek temasında. BMC 415 ile başlayan süreç, 2024 itibarıyla, işbirliğinin derinleştirilmesi ve elektrikli araç  konusuna odaklanmış durumda.. Acaba bu Çinli nasıl bir marka? BMC 417, bu işbirliğinin bir meyvesi mi? BMC, satılırken Çin'den talip var mıydı? Merak edilen soruları; Çin otomobilleri ve araçları, teşvik, fabrika kuracaklar mı, daha kimler gelecek, gösterilen kolaylıklar gibi ayrıntılarıyla dikkat çeken Türk otomotiv gündeminin ışığında değerlendirmek gerek!



An itibarıyla ( ilk bakışta) Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Maxus, Hongqi, DFSK, BYD, Voyah ve SWM markaları Türkiye'de faaliyette. Neta, resmi açıklama yaparak çalışmalarını askıya aldığını açıklamıştı.



İlk Çin araçları (2010'lar) dalgasında, DFM / DFSK, Geely, HF (HF/Kanuni - hafif ticari),     FAW (hafif ticari), JAC (hafif ticari),  Chery 'de yer alıyordu. İlk gruptan Chery ve DFSK ,    ikinci taarruzda da yer alıyor! 

BMC France, BMC Barcelona, BMC Espana

Bu arada, Çin markaları, haliyle her alanda olduğu gibi otomobil, hafif ticari araç, motosiklet, iş makinaları ve traktör olarak ta Türkiye pazarında yer alıyorlar..

Foton, traktörleriyle Türkiye'de yer alırken 2012'lerden beri de Otokar'ın Sakarya fabrikasında (Otokar Foton Atlas)  imal edilmekte. Zaman içinde model sayısı artar mı , pikap gibi farklı araçlarda eklenir mi, zaman gösterecek.

Yeni bir BMC'mi, Yoksa Çin BMC'si mi?

Gelelim, BMC'nin işbirliği yaptığı Çinli markaya. Çin'in ve Asya'nın önde gelen isimlerinden JAC ile olan yakın temasın ilk ürünü, BMC 415'ti. 2013'te Çukurova Grubu'nun borçları yüzünden el konulan BMC'nin potansiyel alıcıları arasında JAC'ın adı da geçmişti! Ancak toplamda bir firma teklif vermişti. O da, Türk'tü.

JAC HFC1061K, Euro 4 normlu Cummins motorla yollara, BMC 415 olarak çıktı, Euro 5 olanları da yeni kabinle satışa sunuldu. Uzun bir aradan sonra bu JAC aracı, bu kez 2024 model BMC 417 ( Euro 6 Cummins) olarak yollardaki yerini aldı.

Yeni BMC 417

BMC, JAC ile işbirliği halinde. Ancak, bu güne kadar haber veya resmi bir açıklama görmedik, duymadık bugüne kadar. Fakat, 17.10.2023 ve 22.01.2024 tarihlerinde BMC Otomotiv ile JAC Motors  iki yeni anlaşmayla beraberliklerini yeni bir aşamaya taşıdı.



JAC, BMC'den önce 2000 ile 2017 yılları arasında kamyonet ve midibüs modelleriyle Türkiye'de satıldı. Yine JAC parçalarıyla oluşturulmuş Folkvan'ın 2007 ile 2011 yılları arasında Türkiye'de montajı gerçekleştirildi. Aynı yıllarda İhlas Motor, Yalova'da JAC araçlarının montajını  yapacaktı, gerçekleşmedi. Son olarak HABAŞ Otomotiv'in imal ettiği çekicilerde (neredeyse birebir!) (bariz) JAC izlerini  görmek mümkün..

BMC araçlarında; Cummins'ten Sonra Alman Markalı Motor mu Kullanacak?

JAC, güncel olarak J7, JS2, JS3, JS4, JS6, JS7, JS8 modelleriyle otomobil ve SUV,      Sunray adıyla hafif ticari araç, T6, T8, T9 modelleriyle pikap, N Serisi ve X Serisi ile kamyon, Gallop /A5, Wing serileriyle ağır hizmet kamyonu, e-J7, e-JS4, e-JS1 ve N55 EV olarak ta elektrikle çalışan otomobil ve kamyon imal ediyor.


 

JAC Group seals $45 million deal with Turkish auto group at Belt and Road CEO Conference. JAC Group, Kuşak ve Yol CEO Konferansı'nda Türk otomobil grubu ile 45 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.

www.otolist.blogspot.com

17 Ekim 2023 tarihinde, üçüncü Uluslararası İşbirliği için Kuşak ve Yol Forumu'nun bir parçası olarak, Pekin'de bir dizi örnek Çin-yabancı işbirliği projesinin imzalandığı ve toplam 97,2 milyar dolar değerinde proje işbirliği anlaşmasıyla sonuçlanan "Kuşak ve Yol CEO Konferansı" gerçekleşti.

Elektrikli BMC'ler, ne zaman yollara çıkacak? Kimle iş birliği yapılıyor?

Çinli eski otomobil üreticisi JAC Group, uluslararası ortaklıkları güçlendirme taahhüdünün altını çizdi. Konferans sırasında Çinli otomotiv holdingi, tanınmış bir Türk otomotiv grubuyla 45 milyon dolarlık bir ticaret sözleşmesini başarıyla imzalayarak daha derin bir işbirliğinin temelini sağlamlaştırdı. Bu başarı, JAC Group'un "Kuşak ve Yol" girişiminin yüksek kaliteli gelişimine katkıda bulunmaya olan bağlılığını gösteriyor ve girişime olan vizyonunu ve güvenini vurguluyor.

Yeni BMC Levend; Yine, Yeniden

Son on yılda, JAC Group, küresel işbirliği ağını genişleterek "Kuşak ve Yol" girişimine aktif olarak katılmıştır. İhracat yol haritası, dünya çapında 132 ülke ve bölgeye ulaştı ve toplamda 1 milyondan fazla araca ulaştı. Bunların arasında "Kuşak ve Yol" ortak ülkelerine yapılan ihracat 800.000 aracı aştı. 19 denizaşırı KD fabrikasının 16'sı bu ülkelerde bulunan JAC Group'un girişime katkısı büyüktür.

BMC, 2021 itibarıyla İspanya ve Portekiz'den sonra şimdi Çekya ve Hollanda'da

Bu son ticaret anlaşması ile JAC Group, Türkiye'deki yerleşik otomotiv endüstrisinden yararlanmaya, işbirliğini derinleştirmeye, deneyimleri paylaşmaya ve daha fazla ilerleme kaydetmeye hazırlanıyor. 

www.otometre.com


JAC and its Turkish partner, BMC, signed a strategic cooperation framework agreement  / JAC ve Türk ortağı BMC, stratejik iş birliği çerçeve anlaşması imzaladı


22 Ocak 2024'te,  JAC ve Türk ortağı BMC, her iki tarafın üst düzey yöneticilerinin bu önemli ana tanıklık ettiği stratejik bir iş birliği çerçeve anlaşması imzaladı. Bu anlaşmanın imzalanması, her iki şirket için önemli geliştirme fırsatları sunan daha derin bir iş birliğinin yeni bir bölümünün başlangıcını işaret ediyor.


BMC Otomotiv, tüm ticari araçlarını elektrikliye çevirecek!


Bu stratejik ortaklığın kurulması, sipariş miktarındaki büyümenin ötesine geçiyor; elektrikli kamyon sektöründe iki taraf arasındaki derin iş birliğinde daha büyük bir öneme sahip. Elektrikli kamyon teknolojisinin ortak keşfi ve pazar genişlemesi için daha fazla fırsat sağlıyor. Küresel otomotiv endüstrisinin kademeli olarak elektrifikasyona geçiş yaptığı bir ortamda, bu iş birliği şüphesiz kritik bir stratejik öneme sahip ve yeşil ulaşıma ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunacak.


 BMC Logosunu Değiştirir mi?


JAC ile bu stratejik iş birliği sayesinde BMC, Türkiye pazarındaki lider konumunu daha da sağlamlaştıracak ve Türkiye otomotiv endüstrisinin uluslararasılaşmasına katkıda bulunacak. İmza töreni, iki şirket arasındaki derin iş birliğinin kapsamlı yeni bir aşamaya girdiğini gösteriyor ve bu stratejik ortaklığın daha dikkat çekici sonuçlar elde etmesinin beklendiği belirtiliyor.


JAC (Jianghuai Automobile Co., Ltd.)

30 yıllık küresel büyümenin ardından, JAC Group'un ayak izi 5 kıtada, 132 ülke ve bölgeye yayılıyor ve kümülatif olarak yaklaşık 1,4 milyon araç satılıyor. Yurtdışında, tamamına sahip olduğu dört yan kuruluş, üç ortak girişim ve 19 denizaşırı KD fabrikası kurmuştur. Özellikle Latin Amerika'daki araç filosu 500.000 adeti, Körfez bölgesinde ise 350.000 aracı aşıyor. JAC Group'un pazarlama ve servis ağı kapsamlı bir şekilde tüm Afrika kıtasını kapsamaktadır.






Kaynak; https://jacen.jac.com.cn/
https://www.jac.com.cn/
https://otorama.blogspot.com/2011/11/jac.html
https://autonews.gasgoo.com/china_news/70028933.html
https://autonews.gasgoo.com/china_news/70031021.html
https://jacmotorsph.com/
https://jac.ua/news/spivrobitnictvo-jac-bmc/
https://www.jac.com.cn/jacweb/companynews/20240306/12530.shtml
https://otorama.blogspot.com/2011/08/2012-model-bmc-415.html
https://otorama.blogspot.com/2015/12/yeni-bmc-415-sahnede.html
http://otolist.blogspot.com/2011/10/bmc-maliyet-ve-cini-kesfetti.html
https://otorama.blogspot.com/2012/08/uzakdogulu-bmc.html
https://otorama.blogspot.com/search?q=415
https://www.otometre.com/2012/05/jac-ihlas-motorla-tekrar-turkiyede.html
https://www.otometre.com/2012/03/bir-cin-otomobili-jac.html
https://www.dunya.com/sirketler/cinli-jac-ile-anlasti-uretim-turkiye039de-haberi-173529
https://www.ihlas.com.tr/istirakler
https://www.ihlasmotor.com.tr/
https://www.otometre.com/2010/04/changan-tiger-abd-tr.html
https://news.metal.com/newscontent/102604601/JAC-Group-deepens-cooperation-with-Turkey%E2%80%99s-BMC-in-electric-truck-realm
https://www.jac.com.cn/jacweb/companynews/20240129/12503.shtml
https://jacen.jac.com.cn/detail/?id=212
https://www.otometre.com/2009/08/cin-isi.html
https://arsiv.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/ihlas-motor-jacla-yola-cikti-avrupayi-hedefledi-29176
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/202270
https://www.otometre.com/2023/10/yerli-otomotivin-yeni-oyuncusu-habas.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..