Sayfalar

BYD, Türkiye'de elektrikli ve hibrit otomobil imal edecek

 Dünyanın en büyük elektrikli araç imalatçısı BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, BYD’nin Türkiye’de yatırım yapmasına yönelik anlaşma imzalandı. Otomotiv sektöründe sekizi küresel marka olmak üzere on üç marka üretim yapıyor. Bu sayı, yeni yatırımlarla artacak. İnternet ve basındaki bilgilere göre, dört yıl önce Volkswagen'in yatırımdan vaz geçtiği Manisa'da; BYD markalı araçlar imal edilecek!



" Çinli otomotiv deviyle imzalar Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu tarafından atıldı. Yapılan anlaşma çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla, yıllık 150.000 araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5.000 kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.


 


TÜRKİYE KÜRESEL YATIRIMLAR İÇİN CAZİBE MERKEZİ


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaptığı açıklamada “Elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde lider küresel marka BYD’nin ülkemize yatırım kararı almasından memnuniyet duyuyoruz. Bu yatırım kararı, Aralık ayında Çin'e yaptığımız ve BYD'nin 110.000 mühendisiyle günde 32 patent ürettiğine bizzat tanık olduğumuz ziyaretten bu yana uzun süredir devam eden görüşme ve istişarelerin ürünüdür. Yeni teknolojileri ve Ar-Ge'yi Türkiye'ye getirme çabalarımız, ülkemizin yalnızca uluslararası yatırımlar için bir merkez değil, aynı zamanda bir inovasyon ve ileri yeşil teknoloji merkezi olma potansiyelini de vurgulamaktadır. Yeni nesil araçların yüksek yerli katma değerle üretimine yönelik bu yatırım, otomotiv sektörümüze güç katacak. Avrupa’nın en büyük üçüncü otomobil üreticisi olan Türkiye’de, 35 milyar doların üzerinde yıllık tutar ile ihracatın lider sektörü olan otomotiv sektöründe yeni nesil ve çevre dostu elektrikli araçlara yönelik dönüşümü öncelikli bir hedef olarak görüyoruz. Bu kapsamda milli markamız Togg, ülkemiz için öncü bir adım olmuştur. Ülkemizde üretim yapmakta olan diğer markaların da elektrikli araçlara yönelik yatırımları bakanlığımızca desteklenmektedir. Elektrikli araçların yaygınlaşmasını destekleyici önemli unsurlardan biri olan şarj istasyonlarının tüm şehirlerimizde hızla yaygınlaşmasını sağladık. Türkiye, yeni yatırımlarla otomotiv sektöründe dönüşümün lider ülkesi olacak.” dedi.


 


Türk otomotiv sanayi için tarihi bir güne şahitlik ettiklerini belirten Kacır, şunları söyledi: “Otomotiv sektöründe sekizi küresel marka olmak üzere on üç marka üretim yapıyor. 2002 yılında toplam 300 bin araca yakın olan üretimimiz, geçtiğimiz yıl 1 milyon 400 bini aştı. Mevcut üreticilerimizin kapasite artışlarını her daim destekledik. Bunun yanında, ülkemize yeni marka yatırımları çekmek için de gayretlerimizi artırdık. BYD’nin yatırım kararı, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz yatırımcı dostu politikaların ve yatırımlara sunduğumuz desteklerin sonucudur. Türkiye, yatırımcılar için Gümrük Birliği yoluyla Avrupa pazarına ve yirmi üç ülkeyle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarıyla pek çok ihracat pazarına erişim kapısıdır. Türkiye’ye güvenen ve yatırım yapanlar kazanmaya devam edecektir.”


 


TÜRKİYE’NİN EŞSİZ AVANTAJLARI İLE AVRUPA’YA ULAŞILACAK


Halihazırda yılda 3 milyondan fazla otomobil üreten ve elektrikli araç satışlarında dünya lideri olan BYD tarafından Türkiye’nin tercih edilmesine ilişkin yapılan açıklamada, “Türkiye'nin gelişen teknoloji ekosistemi, güçlü tedarikçi tabanı, olağanüstü konumu ve nitelikli iş gücü gibi sahip olduğu eşsiz avantajlar sayesinde, BYD'nin bu yeni üretim tesisine yaptığı yatırım, markanın yerel üretim yeteneklerini daha da geliştirmekte ve lojistik verimliliği artıracaktır. Bölgede yeni enerji araçlarına yönelik artan talebi karşılayarak Avrupa'daki tüketicilere ulaşmayı hedefliyoruz.” denildi. "



Kaynak; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı

124 yorum:

  1. Sonu honda gibi olur önemli olan üretmek değil satabilmek honda bile kaliteli araç uretiyorken 50 bin kapasiteyi dolduramadi byd nin macaristan fabrikası var türkiyesi fabrikası sanki boşta olacak gibi bizim kültürümüze elektrik otomobil alisamadik ve alamayizda

    YanıtlaSil
  2. O kadar yazdınız da fabrikanın nereye yapılacağını da yazsaydınız. Onu da ben anlatayım. Fabrika Manisa’ya kurulacak. İzmir limana kara ve demir yolu ile ulaşımı var. Manisa’da Volkswagen için ayrılan arazi yıllardır boş duruyordu. O arazi BYD’ye tahsis edildi. Manisa’da zaten belli bir yan sanayi var otomotiv sektörü için. Genel sanayisini anlatmaya saten gerek yok bilen biliyor. BYD fabrikası ile yan sanayi daha da gelişecektir.

    mustafa

    YanıtlaSil
  3. Togg çabuk gözden çıkarılmış. Yakında Togg’u Chery, BYD Çinli markalardan birine satarlarsa hiç şaşırmam

    Burak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çinliler Togg'a ortak olabilir ama satın alma olmaz. Gerçi belli de olmaz bakarsın satarlar yarın öbür gün Togg'u Çinli bir markaya

      Şükrü

      Sil
  4. Sabuncubeli + Anadol. 3’leme tamam. Bu arada vatana millete hayırlı olsun

    Enes Özdemir

    YanıtlaSil
  5. 1997 den beri ulkeye gelen ilk otomobil fabrikasi yatirimi

    Hamza Şirin

    YanıtlaSil
  6. Hayırlı olsun Manisa’ya, ülkemize ve milletimize

    Necati Erdem

    YanıtlaSil
  7. Opel izmir Torbalı’da kapandı. Toyota kapandii ülkemizde. Ve tarihe bakıyorum 1997 yılından bu yana ülkeye araç üretici firma sokulmamis. Yada gelmemişler her neyse. Şimdi enflasyon üst seviyelerde gezerken bu elektrik işine nasıl güvenilir girilir orası muamma.

    Hüseyin Topsakal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kapanan honda. Toyota devam

      Ali Kemal Ayyıldız

      Sil
    2. Hyundai gelmişti Türkiye'ye, onu unuttun

      Erol Güler

      Sil
  8. Güzel haber, umarım yerlilik oranı da yüksek olur

    Oto Aşkına

    YanıtlaSil
  9. Fabrika kesin Sabuncubeli’nin yan tarafındadır.

    metekiraz1806

    YanıtlaSil
  10. Togg un selası okundu bugün o zaman

    Burak Ağca

    YanıtlaSil
  11. 1 e üretip 3 e iteleme sevinci bu.

    Kerem Ozcan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 e gelen arabaya 3 vergi koyuyorlardı büyüklerimiz daha mı iyi?

      Serhat Yavuz

      Sil
    2. Türkiye'nin en çok ihraç ettiği ürün grubu otomobil. Burnunuzu sokmayın ki sektör gelişsin. 1 adet otomobil fabrikası Denizli'de ki 200 tane tekstil fabrikasından daha fazla ihracat yapıyor.

      Necmeddin

      Sil
  12. Elin çinlisine bile pazar olduk sevince bak! Halkın yüzü araba alırken böyle ne zaman gülecek?

    Burak Sarıkaya

    YanıtlaSil
  13. 2026 ya kim öle kim kala. 2-3 senede neler oluyor neler.

    Cihan

    YanıtlaSil
  14. Togg noldu ?

    Cemil ERKAN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En çok satan 2. elektrikli otomobil oldu.

      Necmeddin

      Sil
    2. 200'e yakın ülke var. Ve TOGG sadece 1 ülkede var. Sadan - HB - SUV modellerinin hepsi çıkınca ve diğer ülkelere gidince satış rakamları artacaktır daha ısınma hareketlerinde marka.

      Necmeddin

      Sil
    3. ilk yarıyılda 13.021 araç satıldı, bence adet iyi.

      selhan_ozbozkurt

      Sil
    4. togga kim bakar artık

      Mesut Göktuğ Elif Yiğit

      Sil
    5. o fiyatlarla ruhuna fatiha

      Serhat Yavuz

      Sil
    6. togg yüzünden oldu zaten bu fiyatlar şimdi bayiler geçirmez ise fiyatı harbiden alınır

      Mustafa Sökmen

      Sil
  15. Çin’den bile ucuza işçi çalıştıran güzel ülkem…

    Ümit Doğan

    YanıtlaSil
  16. Togg dan daha ucuz olacağı kesin .. bu arada amaç Türkiye pazarı değil Avrupa pazarı burada

    Samet Başak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyi işte. Son zamanlarda ihracat artıyor ve ithalat azalıyor. Cari fazla verdiğimiz gün bu ülkenin kurtulduğu gündür.

      Necmeddin

      Sil
  17. Demek ki bize daha pahalıya satılacak

    isa

    YanıtlaSil
  18. Adamlara ekstra vergi koydu VergiMan. Napsın adamlar, mecbur

    Fatih Kurt

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amaç yatırım yapmalarıydı ve oldu. Sen sonuca bak. Chery, SWM, BYD fabrika açarsa bu ülkedeki 200-300 tekstil fabrikasından daha fazla ihracat yapar. Ve sonuç olarak Türkiye'nin cari açığı azalır.

      Necmeddin

      Sil
    2. isterse 100 fabrika olsun , sanarsın milletin cebine gidiyor o para. Baştaki adam sana kuru ekmeği layik gördüğü sürece hiç fark etmez

      Arman Yılmaz

      Sil
  19. Togg piyasadan siler .

    ⚡Esengül Güneş 🔥

    YanıtlaSil
  20. BYD değilde Chery’nin yatırıp yapması lazım. O zaman T8 Avantgarde’ları 1500 liradan alırız.

    Burak Taşkıran

    YanıtlaSil
  21. Malum kişi olmasa iyi olmuş derdim ama neyse

    Cem Orhan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından istihdam sağlayacak ülkemize bu hamlenin zararı olacağını sanmıyorum malum kişi olsa da ülkemiz adına çok da kötü olmuş denemez şahsi fikrim

      İbrahim Gökhan Eroğlu

      Sil
  22. Manisada,bornovada kiralar tavanın tavanını görecek

    Berk Sapmaz

    YanıtlaSil
  23. doğrudan kalıcı bir yatırım artık devlet vergileri byd ve togg göre ayarlar , ne olursa olsun togg un bir halk tipi model çıkarması lazım , ayağpı yerden kessin yeter gibisinden.

    Barış

    YanıtlaSil
  24. Volskwagen , Bmw, mercedes, reno gibi araçlardan artık kurtulma vakti geldi. Yeni markalar yeni rekabet ortamı her zaman iyidir. Umarım çok başarılı olurlar Herkes BYD Herkes TOGG Herkes TESLA biner..

    @kadircanatestepe788

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar kalite ve prestij arar Mercedes, Porsche'nin kalitesiyle Tesla ve Togg'un kalitesi ile prestiji bir değildir. O işte sandığın kadar kolay değildir. TR de satılan Tesla'ların kalitesinin Dacia'lardan farkı yok halkımızın VW sevdası belki biter ama Porsche, Mercedesten asla vazgeçmez. Kaldı ki Yerli ve Milli Gururumuz Togg bile Tesla'dan daha kaliteli bir otomobildir. Tesla'nın teknolojisini kimse tartışamaz ama kalitesini herkes tartışabilir

      Burak

      Sil
    2. Bu markalar Türkiye pazarında globalde oturmuş, yerini sağlamlaştırmış ve kendini kanıtlamış markalardır. Rekabet her zaman tüketiciye yarar aynı zamanda ülkemize yatırım yapmak isteyen yeni markalarında önünü açar bu tür yatırımlar

      Sil
    3. BYD, çok kaliteli ve güzel otomobiller üreten bir marka. BYD gerçeğinin henüz Türkiye'de idrak edilemediğini düşünüyorum. Türkiye'de otomotivde değişim şarttı ve BYD bunu Togg ile birlikte yapacak. Chery dahi nasıl etkili oldu ki BYD'ye göre çok daha ufak bir şirket. Kalite ve vizyon olarak BYD inanılmaz önde.

      Sil
    4. zamanında telefon markası olarak nokia için de aynı şey söyleniyordu milyar dolarlık şirket yok oldu gitti çağın teknolojisine ayak uyduramazsan yok olur gidersin

      @emreozer9432

      Sil
    5. Skywell de gelsin daha süper olur rekabet daha güzel artar


      @utkuarslan8316

      Sil
    6. Byd markası Türkiye'ye gelecek diye çin devletinin toprak bütünlüğünü onayladık bu vesileyle uygur türkü kardeşlerimizle bağımız zaten uzaktı şimdi ise kopacak


      @yephu

      Sil
    7. Mercedes, BMW, Audi, Porsche, Volkswagen'den asla vazgeçmem. BYD, yolun başında daha önünde çok yol var. Asla Mercedes, BMW, Audi, Porsche, VW olamaz. BYD, Çin'in VW'ni olma yolunda ilerliyor bu yüzden tıpkı VW gibi Çin'de markaları satın alıp duruyor Türkiye, Macaristan gibi ülkelerdeki yatırımlarını da buna göre yapıyor BYD geleceği parlak olan kaliteli otomobiller üreten bir marka aynı zamanda kendi bataryasını kendi üreten de bir marka. Mercedes, BMW, Audi, Porsche, VW'nin yerini alacabileceğini asla düşünmüyorum BYD'nin ileride ne olacağını bekleyip göreceğiz

      Nihat

      Sil
    8. BYD, ilk başta cep telefonu pilleri üreten ve diğer elektronik bileşenlerin üretimine odaklanmış bir markaydı. Marka daha sonra otomobil sektörüne girdi ve Çin'in en büyük otomobil üreticilerinden biridir. BYD, dünyanın en büyük otobüs filosunu kurdu. BYD, Tesla'yı geride bırakmış ve Mercedes'i ilk 10'dan etmiş bir markadır. BYD, Denza, YangWang, Fang Cheng Bao gibi markaların da sahibidir

      Videoyu izleyin anlarsınız https://www.youtube.com/watch?v=6wlo1-aTL0s
      https://www.bloomberght.com/tesla-kuresel-arac-satisinda-cinli-byd-nin-gerisinde-kaldi-2344966
      https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cinli-byd-elektrikli-arac-satislarinda-teslayi-geride-birakti/3099222
      https://tr.wikipedia.org/wiki/BYD_Auto
      https://x.com/eozpeynirci/status/1775541015480283200

      Sil
    9. Porsche, gibi herkesin saygınlığını kazanmış bir marka. Türkiye'de doğuş otomotiv sayesinde rezil kepaze oluyor

      https://www.sikayetvar.com/porsche

      Adem

      Sil
  25. Yüzde 40 vergi düşmesine rağmen aynı fiyata satılması konusunda dikkat edilmeli. Çünkü Türkiye malesef hiçbir zaman elektronik ve otomobillerin ucuza tüketildiği bir ülke olmadı. Şimdi togg zarar görmesin diye vergi kalkmasına rağmen aynı fiyata araba satılmaya kalkılırsa işte bu büyük bir sorun.
    Togg için bile doğru dürüst teşvik yok vatandaşa. Ötv var togg da. Bırak ötv yi 5 sene boyunca kdv bile olmamalıydı

    @nedimerdogan6091

    YanıtlaSil
  26. 1 -) byd yatırım yaptığı için %40 ek vergiden muaf
    2-) byd seal u plug in hibrit modelinin ötv si %30 a düşürülmesi için meclise kanun teklifi sunuldu,1 hafta 10 güne cikar.
    Arac cok güzel uygun fiyata satilmasini bekliyorum.1,5 milyon lira civari.

    İbrahim Cengiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seal u Muhteşem bir araç İnşallah Türkiyede de bu araç ve tamamen elektrikli SONG PLUS Versiyonları üretilir


      @hasanok1964

      Sil
    2. Araç şuan 2.900.000 TL , düşüş yapılacaksa bu rakam üzerinden yapacaklar. Öyle 1.500.0000 gibi rakam yok. Boşuna hayal kurmayın.

      @mehmetboza

      Sil
  27. Togg olmasaydı Tesla bile resmi olarak gelmezdi ülkemize.

    @OyuncuyaHaber

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesla, öyle böyle gelecekti Türkiye'ye Togg ile alakası yok

      Sil
  28. Hangi modellerin üretileceği belli mi ? Eğer uygun fiyatlı modellerini de üretirse Türkiye’de iyi pazar payına sahip olacaktır. Togg ve Tesla yı da zorlayacaktır fiyat konusunda.

    @alpago942

    YanıtlaSil
  29. Keşke Xiaomi de fabrika kursa.
    Batarya fabrikası da ortak olsa .
    Togg byd ve Xiaomi bataryalar tek fabrika dan çıksa. Muhteşem olmakla beraber. Fiyatlar daha da ucuzlayacaktir
    Tıpkı Avrupa markalarının ortak motor kullanması gibi

    @ucanterlik199

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Byd burada üretim yapacağı için piyasanın anasını ağlatacaktır. Önümüzdeki 3-6 ay içerisinde farklı markalar ile yeni anlaşmalar imzalanırsa şaşırmayalım. Adam ta Çinden getirdiği arabayı taşıma maliyetine rağmen ucuza satabiliyor. Bu saatten sonra Renault, Vag grubu, Psa grubu, Honda falan düşünsün. Bu Çinlilerin en büyük özelliği tüm parça tedariğini kendileri yapıyor olması. Yani benim anladığım bunlar kurulacak olan dev fabrikanın içerisinde en ufak parçayı bile kendileri üreteceklerdir.


      @ErselYILGIN

      Sil
  30. Şimdi Wag stelantis gibi firmalar düşünsün

    @harunsereflioglu585

    YanıtlaSil
  31. İnşallah atılan imzalar ile yeni gelen araçlara vergi indirimi uygulanır.

    @mmustafainci

    YanıtlaSil
  32. Fabrika kurmaları çok güzel yanlız türk halkı ucuz araca binecek diye sevinmesin çünkü kendi yerli millî arabamızı bile ucuza satmiyorlar bunlarida sattirmazlar hayal kurmayalim

    @bayramkarakus2439

    YanıtlaSil
  33. Togg kapasite artırımı yapıp fiyat düşürmek yerine nasılolsa satabiliyoruz deyip fiyat artırımına gitti ama byd şimdi toggu silkeleyip kendine getirecek

    @Tufan633

    YanıtlaSil
  34. BYD nin gelmesine sevindim bu sayede belki Seagull gibi ekonomik bir araca binebiliriz

    Faruk Demir

    YanıtlaSil
  35. TOGG’u satin alabilirler mi bunlar?

    @alimermer7008

    YanıtlaSil
  36. Bence Byd ve Togg anlaşcaklar beraber üretim yapılacak bence çok iyi bir karar görüşüyorlarmış zaten daha Swm motor yatırım için başvurusunu yaptı onlarda geliyor daha Chery mg bir sürü cinli marka da ülkeye yatırım haberi en kısa sürede gelir inşallah

    Samet

    YanıtlaSil
  37. Türkiyede zaten toyota PHEV üretiyordu. Neden ona teşvik verilmiyor. Toyota CHR PHEV var 2.0 motor. Sakarya fabrikasında üretiliyor. Ayıp.

    Bilgin

    YanıtlaSil
  38. Mecburen OTV matrah düzenlemesi gelecek denebilir mi o halde, araçlar bedava olacak, hadi hayırlı olsun ülkemize olursa

    @alimermer7008

    YanıtlaSil
  39. Byd gelir togg a gule gule eger bizim hukumet byd ye ekstra vergilendirme yapmazsa togg byd ile bas etmesi mumkun degil iyi olur arabanin fiyatini sisiremezler togg cok pahali gereksiz

    @resulaydn8466

    YanıtlaSil
  40. İnsanlar nasıl düşünürse öyle olur…bir çin atasözü derki,dostuna yakın düşmanına daha yakın olmalısın,…üstelik üstüne para ver istihdam sağla bu yönden bakalım,çocukluğu bırakıp yönetmeyi öğrenelim….sizleri saygılarımla selamlıyorum

    @fatmaakdemir5116

    YanıtlaSil
  41. Sırada SWM Firmasının imzası var

    @Umit_1973

    YanıtlaSil
  42. Toog patladi mı şimdi yani,

    @yilmazdoganay4415

    YanıtlaSil
  43. İstihdam açısından güzel oldu darısı diğer çinli firmalara

    Volkan AYDIN

    YanıtlaSil
  44. Şimdi vw düşünsün

    Ahmet Albayrak

    YanıtlaSil
  45. Türkiyede fabrika açacaklar eee buda çinden gelen arabalardaki ek vergiyi kaldırıyor sonuç olarak kalkan ek vergiler sebebiyle bu arabalar yüksek ihtimalle TOGG'tan çok daha ucuz olacaktır eee biz yerliyi kendi halkımıza satamıyorsak kime satacağız ?

    Fırat

    YanıtlaSil
  46. Üleyi terk edip üretimi durduran volksvagen fabrikasının üzerine aman gelin diye hükümetin verdiği süper teşviklerle.... bu ucuz işçi maliyetleri ve avantajlarla gelmeyen salaktır zaten

    Tunç Ölçer

    YanıtlaSil
  47. insallaah egea clio belasindanda kurtarirlar o tarzda araclarda getiriler

    iyiler hep kazanır

    YanıtlaSil
  48. Chinese firmalarının bir özelliği kendi vatandaşlarını getirip calistiriyolar zaten çoğu iş robotic altta ne kadar angarya iş varsa onuda Türklere kitlerler

    Kadir Kidik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onada ucuz işçi diye Suriyeli yada Afgan alırlar

      Kadir Kidik

      Sil
  49. Honda gibi bir dev kaybedilmiş. Bu, o yarayı kapatmaz.

    Vedat Sarı

    YanıtlaSil
  50. Toggları satalım beyler hemen acilden!!


    omerfrkipek

    YanıtlaSil
  51. Çin de üret buraya getir maliyet üzerine lojistik ve ekstra vergi eklensin fiyat uçsun, burada üret lojistik ve ekstra vergiden yırt aynı fiyatla satarak ve ihraç ederek daha çok kar marjı ile çalış, kazandığınızda burada dövize çevirip parayı Çin’e gönder şahane düzen.

    ErkaN

    YanıtlaSil
  52. Byd resmi olarak araç üretmeye başladığı gün diğer firmalar kapatıp gitsin yormasınlar kendilerğni

    Ayhan aydın

    YanıtlaSil
  53. Chery de açma kararı alırsa bayilerdeki yoğunluğu görün siz Cherye teneke çöp aks maks diyenler doluşur

    Muhammed

    YanıtlaSil
  54. Türkiye'nin otomotiv sektöründe aldığı son makro yatırım 1999 yılında başlayip, 2001 yılında tamamlanan Ford'un Gölcük fabrikasıdır. O yıldan beri maalesef hiç makro yatırım alamadık, hatta bu süreçte Honda Türkiye'den çekildi. Bu nedenle BYD yatırımı stratejik olarak çok önemli. Elektrikli araçlara geçiş süreci ve yeni ekosistemler oluşacak. Ayrıca Çin'liler de genel olarak yatırım için ülke seçme konusunda karar aşamasındalar. Bu dönem çok kritik. Eğer şu an yatırımi kaçırırsak bir daha almak çok daha zor olacaktır.

    Beyaz eşyada hem Çin'in, hem de Dünya'nın en büyüğü olan Haier'den 200 milyon Euro'luk yatırım almayı başarmıştik. Otomotivde de Dünya'nın en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD'nın yatırımının ülkemize katkısı büyük olacaktır

    Eray GÖNENLİ

    YanıtlaSil
  55. Türkiye'ye yatırım yapan markalardan utan Volkswagen tez zamanda batarsın inşAllah

    YanıtlaSil
  56. Volkswagen’e niyet BYD ‘ kısmet

    Savaş ŞİMŞEK

    YanıtlaSil
  57. Togg'un tesislerinden devam etsinler, zira rekabet edemeyip togg'u kapattıracak seviyeye getirir bunlar.

    Murat Bilican

    YanıtlaSil
  58. Vergiyle zorla yatırım yaptırdılar

    Alperen Tuna

    YanıtlaSil
  59. İşçilikte Avrupa'nın çini biziz

    AvAhmet Aydoğmuş

    YanıtlaSil
  60. Vallaha neyine sevinelim anlayamadım, dünyanın en ucuz işçi çalıştıran Çin li firma gelmiş güzelim ülkemde bizi daha ucuz işçilikle sömürecek ve bizim yöneticilerimiz buna sevinmemizi bekliyorlar.

    Mızrap Erdoğmuş

    YanıtlaSil
  61. Darısı motorsiklet firmalarına mesela Japon motorlarına ekstra vergi getirsek @memetsimsek belki Türkiye de üretime geçerler :)

    Adil Gökbas

    YanıtlaSil
  62. Kendi pilini teknolojisini üreten bir firma çoğu çinliden kaliteli bence ek %40 çin vergisi kalkcağı için çok komik rakamlara sıfır araçlar görebılırız

    Cem Sinan Sağlam

    YanıtlaSil
  63. Byd bir dünya markasidir batarya üretimi onlardan daha iyi yapan yok

    Alper Keleş

    YanıtlaSil
  64. Çin eskisi gibi değil. Artık dünyayı domine edecek. Bu çin Avrupa'nın ipini çeker

    Mehmet Çay

    YanıtlaSil
  65. Renault ve Fiat a geçmiş olsun.

    Savaş Gökta

    YanıtlaSil
  66. Otomobil fabrikası demek kaliteli İstihdam demek👏

    Kerem Taşdelen

    YanıtlaSil
  67. Bu yatırım Togga zarar verir diyenler var.Aksine yerli tedarikçilerin güçlenmesi artan üretim kapasitesi tedariği ucuzlatır kaliteyi de artırır.Hatta yerli tedarik ekosistemi yine yerli farklı markalar için de altyapı hazırlamış olur.İnşallah söylentiler doğru çıkar daha çok marka üretim için Türkiye’ye gelir.

    Rasim

    YanıtlaSil
  68. Egea clio ucuz mu boşuna hayâl kurmayın... Vergi ülkesiyiz.

    Murat Akpınar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çinliler sayesinde insanımız kaliteli arabaya biner oldu. Ancak hükümet onu bile vatandaşına çok gördü. Ben sizi kaliteli otomobile bindirmem Egea'ya Clio'ya Tofaş'a muhtaç ederim dedi. Bir devlet düşününki kendi insanına düşman olsun dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir devlet böyle bir hükümet yoktur yakında aldığımız nefesten bile vergi alacaklar

      Sil
  69. Togg batar, fiat opel reno batar. Yerli üretim desteklenmeli, Çine taviz verilecek diye yapılmaz bunlar. Ayrıca yarın Rusyaya karşı ittifak kurulduğunda Çin ticareti riske girer.

    Baran Coşkun

    YanıtlaSil
  70. Türkiye üretimi olabilmek türk pazarına girmek için bir hamle gercek avrupa yatırımı macaristanda

    Osman Karadağ

    YanıtlaSil
  71. Togg küçük segment uygun araç çıkarsaydı piyasayı süpürürdü.


    Erhan FIRAT 🇹🇷

    YanıtlaSil
  72. Mükemmel kalitede araçlar üretiyorlar. Bir çok oem parçaların üretimi de Türkiye'ye kayarsa, yedek parçalar da ucuz olur. 1m gibi fiyatlara süper araçlara biner insanımız artık..

    Salih AKSOY

    YanıtlaSil
  73. Togg'u fabrikasıyla markasıyla falan isim haklarıyla falan komple iyi fiyata bunlara çaksaydık aslında hiç fabrika kurmaya uğraşmayın aha burda hazırı var diye daha iyi olurdu. Sonra bunlar togg'un piyasasını da baltalıycak


    Tuna Barış

    YanıtlaSil
  74. BYD TOGG un yarısını satın alır 1 yıl içerisinde...


    Emre Ünlü

    YanıtlaSil
  75. Volkswagen nin yapamadığını byd yaptı helal olsun

    Emrah Coskun

    YanıtlaSil
  76. Arkadaşlar, Togg a ne olacak demeyin. Ülkede Renoya ne olacak Fiata ne olacak diyor musunuz? Onlar da kendi arasında rekabet edecek, ya bir yada ikinci olacak..


    Alper Yükseler

    YanıtlaSil
  77. BYD modelleri güzel. Ancak Huawei mevzusu aklıma geliyor. Çekiniyorum.

    Uğur

    YanıtlaSil
  78. Araçlar üretilirken parçaların çoğu çinden gelir.Yani vergi ile. Sonra burda monte edilecek. Bu vergiler üretim maliyetini arttıracağından serbest bölge de üretilerek vergisiz ürün mamül edilir.serbest dolaşıma girerken yine ötv ler ve diğer vergiler alınacak.Bursadaki Reno gibi


    Ali Fuat SEZEN

    YanıtlaSil
  79. Çok isabetli bir karar.👏
    Bir çok elektrikli araç markasına da batarya üretiyor.
    BYD'in asıl ihtisası batarya üreticisi, sanırım TOGG'a da batarya verebilirler..
    Hayırlı Uğurlu olsun. Darısı diğer markaların başına..
    Keşke Chery'de fabrikayı İspanyadan önce Türkiye'de açsaydı..


    İSA ÖZGÜLLER

    YanıtlaSil
  80. Manisa limana yakın olması sebebi ile özellikle yabancı yatırımcıların ilgi odağı. Ancak Manisa çarpık kentleşmeden dolayı çok sıkışık ve fazla göç alan bir şehir. Gereken destek verilerek bu tip yatırımların daha çok istihdama ihtiyaç olan bölgelere gelmesi gerektiğini düşünüyrm


    Haldun Demir

    YanıtlaSil
  81. şahsen çok sevindim
    BYD nin otomobillerini beğeniyordum ama servis ve yedek parça nedeni ile hiç almayı düşünmedim
    Artık BYD SEAL i ciddi ciddi düşünebilirim


    SELAHATTİN GÜLER

    YanıtlaSil
  82. BYD nin Avrupa için Macaristan yatırımı yakında üretime başlayacak ise, TR de bu yatırım otomobil için mantıklı değil, batarya tesisi olsa evet mantıklı. Bilemedim. BYD değil de CHREY otomobil üretimi için TR ye gelseydi bizim için daha iyi olurdu. HONDA yo hatırlayalım hem İngiltere ve bizde fabrikası vardı bizdeki az kapasiteliydi. Bir sıfırdan büyüktür diyelim her iki taraf içinde hayırlı olsun


    @M.mkurucay

    YanıtlaSil
  83. VW grubu yatırım için vaz geçmişti ama yöneticiler audi ve passat tan vazgeçmedi.şimdi onun yerine BYD geldi artık yatırım yapana yardımcı olmak lazım


    @gurcancakir

    YanıtlaSil
  84. BYD Türkiye gelmesi çok iyi oldu rekabet. Olması araç fiyatları uygun olması arçaçları kaliteli güzel


    @halilibrahimdelikanli

    YanıtlaSil
  85. Ülkemiz İçin Çok Faydalı Bir Yatırım Olacak İnşAllah. Ayrıca Fiyat Artışlarını da Baskılama Etkisi Olacağından Diğer Rakipler Özellikle de Avrupalı Markalar İstedikleri Gibi At Koşturamayacaklar Piyasada. Siyasi Nedenlerle Nazlanıp Fabrikadan Vazgeçen VW’ye de Selam Olsun !!! 🇹🇷


    @muratsan5126

    YanıtlaSil
  86. Yüksek fiyata araç satan firmalar düşünşün fiyat lar aldı başını giddi bu firmalar fiyat politikası dedikleri gibi olursa wosvogen Volvo gibi firmalar çok bekler araç satıcaz diye


    @halilibrahimdelikanli

    YanıtlaSil
  87. Byd CEO: 2024 sonu 15 bin
    2025 sonu 35 bin
    2026 da ilk 3 hedefimiz var


    @gurcancakir42

    YanıtlaSil
  88. Wosvagen e oldum olası gıcık oluyorum. Sen bu ülkede yılda o kadar otomobil, ticari araç sat sonra da gel bu ülkeye bir kuruş yatırım yapma. Yıllardır onlar için yağlı ballı bir pazar oldu ülkemiz. Aslında bir ÖTV zammıda bu tür markalar için yapılmalı. Bu ülkeye yatırım yapmayan Avrupalı markaların da ( Wosvagen, PSA grubu vb) işi zorlaştırılmalı. Bakın Çinliler birer birer yatırım kararı alıyor.


    @hakancolak3343

    YanıtlaSil
  89. Oncelikle bu tip yatirimlar Turk halkini cok mutlu ediyor umarim tum markalar gelir. 27 yil sonra gelen direk bir yatirim ornegini izliyoruz.


    @telvanni35

    YanıtlaSil
  90. Almanya'da 2024 ilk 6 ayda elektrikli araç satışı %16.4 azaldı. Elektriklilerin çözüm olmadığı anlaşılıdı. İnanmayan netten araştırsın.


    @salihaydin229

    YanıtlaSil
  91. Yerli üretim varmı ki etkilensin. TOGG reklamı var ama kendisi yok. Montaj bir araç her bir parçası ve yazılım da dahil olmak üzere farklı farklı ülkelerden ithal edilmiş.Ama Montaj Türkiye'de olduğu için yerli ve Milli araç diyoruz.Bunun neresi yerli ve milli allah aşkına ...


    @sadkbenli3145

    YanıtlaSil
  92. Wolksvagen bize kelek yapmıştı.Bence çok iyi oldu. Çinliler bu fabrika kurma işinin devamı gelir. Duyduğuma göre 2 Çinli firma daha geliyor..Eğer Putin onaylarsa birde Rus firmasi gelebilir.


    @golgeturk662

    YanıtlaSil
  93. Wolkswagen e iyi olur, yatırımdan vaz geçti , ticaret kanununa göre bir miktarın üzerinde satış yaparsa fabrika kurması gerekiyor.

    @samikeskin9851

    YanıtlaSil
  94. Byd çok başarılı bir marka ve ilerleyen yıllarda sektörün tek hakimi olucak gibi duruyor.


    @bugra0622

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..