Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yeni MAN hTGX, hidrojenli motoruyla inovasyon ödülü kazandı

Karayolu yük taşımacılığının karbonsuzlaştırmaya yönelik geliştirdiği araçlarla sektöründe sürdürülebilirliğin öncüsü olan MAN, hidrojen yanmalı kamyonu MAN hTGX ile ‘2025- Kamyon İnovasyon Ödülü’nü kazandı. MAN Truck & Bus'ın Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Frederik Zohm,




 Almanya’da düzenlenen IAA Ticari Araçlar fuarının basın gününde ödülü aldı. Gelecek yıldan itibaren müşterilerine yeni hTGX’i teslim etmeye başlayacak olan MAN, küçük bir hidrojen yanmalı araç serisi oluşturan ilk Avrupalı kamyon imalatçısı olacak.


Ödül töreninde konuşan Dr. Frederik Zohm, IToY jüri ödülünü almaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, şunları söyledi: “Hidrojen yanmalı kamyon MAN hTGX ile bataryalı-elektrikli araçlarımıza faydalı bir ek sunuyor. Böylece özel pazarlar ve ağır hizmet uygulamaları için sıfır emisyonlu ürün portföyümüzü tamamlıyoruz. ‘Sıfır emisyonlu araç’ olarak sınıflandırılan hTGX, karayolu yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasına önemli katkı sağlıyor.” 


2019 yılında, otomatik şantiye koruma aracı AFAS ve 2024 yılında da otonom sürüş alanındaki araştırma ve geliştirme projeleri ANITA ve ATLAS-L4 ile bu ödülü kazanan MAN, hidrojen yanmalı kamyonu hTGX ile de bu ödülü 3’üncü kez kazanmış oldu.


MAN hTGX testlerdeki performansıyla jüriden övgü aldı 


Avusturya'nın Saalfelden kentinde yapılan yol testinde IToY gazetecileri, hTGX'in MAN 16,8 litrelik H4576 altı silindirli sıralı hidrojen motoruyla elde edilen dizel benzeri performansını ve yol tutuşunu çok beğendi. Jüri ayrıca, ağır hizmet kamyonunun 700 bar kapasiteli 56 kiloluk hidrojen basınç tankının mümkün kıldığı yaklaşık 600 kilometrelik menzili ve basitleştirilmiş egzoz gazı son işlem sistemini de övdü. 



MAN’ın yeni hidrojen yanmalı kamyonu hTGX, ilk etapta yaklaşık 200 adetlik bir seri olarak 2025 yılında Almanya, Hollanda, Norveç, İzlanda ve bazı Avrupa dışı ülkelerdeki müşterilere teslim edilecek. Özellikle tank veya kereste taşımacılığı gibi ağır yüklerin taşınması için alternatif sıfır emisyonlu tahrik varyantı sunan hTGX, yeterli şarj altyapısı olmayan bölgelerde veya yeterli hidrojenin olduğu pazarlarda bataryalı-elektrikli kamyonlara alternatif olacak.  

MAN hTGX Teknik Özellikleri

Motor; MAN D38

Motor hacmi; 16.8 litre

Silindir Sayısı; 6

Yakıt; hidrojen

Güç; 520 beygir

Hidrojen deposu; 56 kg

Menzil; 600 km

Çekiş sistemi; 6x4, 6x2

Araçta imzası olanlar; MAN, Cummins, Bosch, Mahle



ve 6x4 aks konfigürasyonlarıyla sunulacak olan MAN hTGX, 600 kilometreye kadar azami menzil ve yüksek taşıma kapasitesi sağlıyor. Kendini kanıtlamış D38 dizel ünitesine dayanan H45 hidrojen yanmalı motor, şirketin Nürnberg'deki motor ve batarya tesisinde üretilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..